, , , ,

Proč USA usilují o válku s Čínou do roku 2025

usa čína

Proč USA usilují o válku s Čínou do roku 2025

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

8.2.2023

V posledních týdnech se hromadí řeči o válce USA s Čínou. Ne kvůli nějaké skutečné provokaci z Pekingu, ale kvůli kolektivní rezignaci na její domnělou nevyhnutelnost.

Nejlépe to ilustrují komentáře generála amerického letectva Michaela Minihana. V článku časopisu TIME Magazine „Předpověď amerického generála o válce s Čínou ‚v roce 2025‘ riskuje, že promění nejhorší obavy ve skutečnost,“ cituje generála Minihana:

„Moje nitro mi říká, že budeme bojovat v roce 2025.“

Článek dále tvrdí:

„Doufám, že se mýlím,“ napsal Minihan, který vede Velitelství vzdušné mobility letectva, v interní zprávě, která se šířila po sociálních sítích, vedení 110 000 členů. Čínský prezident Si Ťin-pching, vysvětluje, „zabezpečil své třetí funkční období a ustanovil svou válečnou radu v říjnu 2022. Prezidentské volby na Tchaj-wanu se konají v roce 2024 a nabídnou Si Ťin-pchingovi důvod. Prezidentské volby ve Spojených státech se konají v roce 2024 a nabídnou Si Ťin-pchingovi rozptýlenou Ameriku. Xiův tým, důvod a příležitost jsou sladěny pro rok 2025.“

Nic z toho, co generál Minihan říká, však nevysvětluje, proč by se Spojené státy samy mohly ocitnout ve válce se Spojenými státy. Místo toho generál Minihan víceméně připouští, že USA půjdou do války s Čínou kvůli čínským akcím ohledně Tchaj-wanu. Ve skutečnosti článek dále přiznává:

Minihanovy komentáře jsou pouze tím nejbezprostřednějším ze znepokojivého, objevujícího se konsenzu, že USA a Čína jsou předurčeny ke střetu o Tchaj-wan, samovládný ostrov s 23 miliony obyvatel, který si Peking nárokuje jako své suverénní území.

Střet mezi Spojenými státy a Čínou kvůli Tchaj-wanu by byl důsledkem toho, že Spojené státy záměrně vstoupí do války s Čínou kvůli záležitosti, kterou Spojené státy oficiálně uznávají jako vnitřní politické záležitosti Číny.

Současná webová stránka amerického ministerstva zahraničí týkající se „vztahů USA s Tchaj-wanem“ připouští, že oficiálně „nepodporujeme nezávislost Tchaj-wanu“.

Pokud USA nepodpoří nezávislost Tchaj-wanu, pak USA potvrzují, že Tchaj-wan není nezávislý , a proto Washington oficiálně uznává suverenitu Pekingu nad Tchaj-wanem. To je to, co definuje politiku „Jedné Číny“, se kterou Washington a prakticky každý další národ na Zemi souhlasil za účelem navázání diplomatických vztahů s Čínskou lidovou republikou v Pekingu.

V době, kdy Washington pravidelně přednáší Moskvě o „porušení suverenity“, by měl být postoj Washingtonu vůči Pekingu a Tchaj-wanu jednoduchou záležitostí respektování čínské suverenity. Není to však kvůli dvojité hře, kterou Spojené státy hrají jak mezinárodně, tak konkrétně s Čínou.

Washingtonské záměrné provokace 

Časopis TIME a další publikace západních médií se pokoušejí vylíčit Peking jako agresora a vynechávají jakoukoli diskusi o politice „Jedné Číny“ nebo o oficiálním prohlášení ministerstva zahraničí USA o jejím údajném dodržování.

Místo toho je západní publikum vedeno k přesvědčení, že Tchaj-wan je nějakým způsobem nezávislý a že ho Peking „šikanuje“. Nevyhnutelný střet mezi USA a Čínou je údajně řízen touhou Ameriky „postavit se“ za Tchaj-wan a jeho odvozenou suverenitu. Ve skutečnosti by potenciální střet mezi USA a Čínou byl důsledkem toho, že Washington znovu poruší suverenitu jiného národa tisíce mil od jeho vlastních břehů.

Dvojí hru Washingtonu, kdy oficiálně uznává čínskou suverenitu nad Tchaj-wanem a zároveň tuto suverenitu otevřeně a záměrně pošlapává, nejlépe ilustruje návštěva bývalé americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu s využitím oficiálního letadla amerického letectva proti protestům Pekingu. Pelosiho cesta na Tchaj-wan je pouze jednou z mnoha uskutečněných představiteli USA, kteří takto otevřeně využívají návštěv ve snaze podnítit Peking.

Zatímco USA tvrdí, že američtí úředníci mohou cestovat „kamkoli“ chtějí a nepotřebují k tomu souhlas Pekingu, pokud jde o Tchaj-wan, je to jasně v rozporu s tím, co je napsáno dokonce i na oficiálních webových stránkách amerického ministerstva zahraničí. Ale provokativní diplomatická aktivita v podstatě povzbuzující separatismus na Tchaj-wanu je zdaleka nejmírnější z amerických provokací.

Pohled na jakoukoli mapu rozmístění amerických vojenských jednotek v „Indo-pacifickém“ regionu odhaluje Čínu jako prakticky obklopenou americkou armádou prostřednictvím Jižní Koreje, pevninského Japonska, Okinawy a s novými základními dohodami v práci s Manilou, případně Filipínami. také.

To staví americké jednotky, námořní prostředky a stovky válečných letadel do dostřelené vzdálenosti od Číny, včetně Tchaj-wanu ze severu, východu a potenciálně i z jihu.

USA také nasypaly na Tchaj-wan zbraně v hodnotě miliard dolarů, stejně jako to udělaly USA na Ukrajině od roku 2014. Zbraně jsou jednoznačně určeny pro proxy válku s Čínou ve stylu Ukrajiny.

Nejhorší ze všeho je malá, ale rostoucí přítomnost americké vojenské aktivity na samotném Tchaj-wanu.

I když americké ministerstvo zahraničí tvrdí, že nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu, v roce 2021 Hlas Ameriky ve svém článku „V tomto roce se na Tchaj-wanu téměř zdvojnásobil počet vojáků USA“ připouští, že na Tchaj-wanu jsou nejen američtí vojáci. vzrůstající.

Článek vysvětluje:

Nárůst z 20 zaměstnanců na 39 mezi 31. prosincem a 30. zářím přišel s malou fanfárou, ale shodovalo se se vzácným veřejným uznáním prezidenta Tsai Ing-wen v říjnu, že americká armáda udržuje na Tchaj-wanu malou přítomnost.

Aktivní nasazení nyní zahrnuje 29 příslušníků námořní pěchoty a také dva členy armády z armády, tři z námořnictva a pět z letectva, podle datového centra obranné pracovní síly Pentagonu.

Lze si jen představit reakci ve Washingtonu, pokud Peking a vláda v, řekněme San Juan, odhalí přítomnost čínských sil v Portoriku. Jak tomu však v mnoha případech týkajících se mezinárodních vztahů bývá, americký „výjimečnost“ nejenže osvobozuje USA od jakéhokoli trestu za nehorázné porušování suverenity jiného národa, ale přenáší vinu na samotný národ, v tomto případě na Čínu.

Proč válka USA s Čínou do roku 2025?

Přes sériové provokace projevil Peking příkladnou trpělivost a zdrženlivost. Čína hodně investovala do své armády a skutečně se připravuje na konflikt se Spojenými státy, ne proto, že by chtěla vést válku se Spojenými státy, ale proto, že Spojené státy umístily svou armádu na čínský práh a velmi jasně usilovaly o válku s Čínou.

Úplná reintegrace Tchaj-wanu se zbytkem Číny je nevyhnutelná. Jeho ekonomika je již silně závislá na přístupu na trhy ve zbytku Číny. Atlas ekonomické složitosti Harvardské univerzity odhaluje , že téměř 50 % veškerého exportu z Tchaj-wanu směřuje do zbytku Číny. Zbytek Číny také představuje největší množství dovozu na ostrov. Mnohé z těchto dovozů jsou zásadními vstupy pro tchajwanskou výrobu polovodičů a elektronických součástek, která představuje zdaleka největší tchajwanský průmysl.

Postupná reintegrace byla pozastavena pouze díky vytrvalému a rozsáhlému zasahování Washingtonu do místních politických záležitostí Tchaj-wanu. Než se v roce 2016 dostala k moci Demokratická progresivní strana (DPP) podporovaná USA, byla úřadující strana Kuomintang (KMT) na dobré cestě k podpisu obchodní dohody s pevninou, která by ještě více zvýšila již tak rozsáhlou ekonomickou integraci.

Ironií je, že když USA politicky obsadily Ukrajinu v roce 2014, podpořily také opoziční protesty na Tchaj-wanu přezdívané „Hnutí slunečnice“, čímž připravily cestu k nástupu DPP k moci o 2 roky později. Stejně jako americký klientský režim v Kyjevě, DPP okamžitě nastavil kurz sebezničení a iracionálně zrušil vazby s pevninou na úkor lidí žijících na Tchaj-wanu.

Nedávno místní volby na Tchaj-wanu zaznamenaly špatné výsledky DPP, které sloužilo jako neoficiální referendum odmítající separatistickou platformu DPP, škody, které trvale způsobila místní ekonomice, a nestabilitu, kterou vytvořil přes úžinu s pevninou. Nicméně, stejně jako tomu bylo v případě Ukrajiny, kde veřejné cítění usilovalo o mír, Washington a jeho klientský režim mají veškeré úmysly překonat tento sentiment na Tchaj-wanu a dotlačit ostrov ještě blíže k další americké proxy válce.

Je jasné, že to není Čína spěchající do války se Spojenými státy, ale právě naopak. Čas, ekonomika a blízkost upřednostňují Čínu. Za 10 let bude Čína ekonomicky a vojensky silnější, zatímco USA budou pokračovat ve svém pomalém poklesu. V tu chvíli se pro Spojené státy zavře okno příležitosti vést jakýkoli druh vojenského konfliktu s Čínou a získat cokoli, co se podobá „vítězství“.

Někdo by mohl namítnout, že okno se už zavřelo.

Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) nedávno zveřejnilo výsledek „wargames“ týkající se teoretické čínské „invaze“ na Tchaj-wan v článku nazvaném „ První bitva příští války: Wargaming a čínská invaze na Tchaj-wan“.

Dokument uzavírá:

Ve většině scénářů Spojené státy/Tchaj-wan/Japonsko porazily konvenční obojživelnou invazi Číny a udržely si autonomní Tchaj-wan. Tato obrana však stála vysokou cenu. Spojené státy a jejich spojenci ztratili desítky lodí, stovky letadel a desítky tisíc členů armády. Tchaj-wan viděl svou ekonomiku zdevastovanou. Vysoké ztráty dále poškodily globální pozici USA na mnoho let. 

O Číně se říká:

Čína také těžce ztratila a neschopnost obsadit Tchaj-wan by mohla destabilizovat vládu Komunistické strany Číny. Vítězství proto nestačí. Spojené státy musí okamžitě posílit odstrašování.

V podstatě USA utrpí bezprecedentní vojenské ztráty a samotný Tchaj-wan bude vyčištěn od svého průmyslu a infrastruktury. Zatímco CSIS tvrdí, že čínské obojživelné přistání bylo úspěšně zmařeno v jejích válečných hrách, čímž byla zachována politická existence Tchaj-wanu, cena je fyzická existence Tchaj-wanu.

Oba dokumenty CSIS spolu s veřejnými komentáři Pentagonu o jejich vlastních utajovaných válečných hrách naznačují, že rozdíl mezi USA a Čínou se vojensky rychle zmenšuje. Pokud má dojít ke konfliktu mezi USA a Čínou, čím dříve k němu dojde, tím větší šanci mají USA na dosažení příznivého výsledku. Jsou to tedy USA, které dychtivě uhánějí k válce, nikoli Čína. Vojenský postoj Číny odráží blízkost amerických sil k čínskému území a jejich zjevný záměr ohrozit Čínu na jejím vlastním území, nikoli Čínu rozšiřující své vojenské schopnosti, aby ohrožovala Spojené státy. List CSIS ve skutečnosti učinil konkrétní poznámku o schopnosti Číny zaútočit na americkou „vlast“.

List tvrdí:

Protože Spojené státy budou udeřit na čínskou vlast, základní případ předpokládá, že vlast USA není útočištěm. Schopnost Číňanů vést údery proti domovině USA a ovlivnit tak operace v západním Pacifiku je však extrémně omezená. Několik speciálních jednotek by mohlo infiltrovat a zaútočit na malý počet vysoce hodnotných cílů, ale ne dost na to, aby materiálně ovlivnily vojenské operace v západním Pacifiku.

Takže i ve válce mezi USA a Čínou, kde USA útočí na čínské území, CSIS připouští, že Čína má velmi omezené prostředky k podobnému útoku na USA. To odhaluje, že američtí politici se nezajímají o žádnou skutečnou hrozbu, kterou Čína představuje pro USA, ale pro americké „zájmy“ tisíce mil od jejích vlastních břehů a ve skutečnosti na suverénním území samotné Číny.

Případná válka mezi USA a Čínou, pokud k ní dojde, bude pouze nejnovějším příkladem vojenské agrese USA ve snaze o zacílení globální hegemonie a pokusu podkopat suverenitu jiného národa v rozporu s mezinárodním právem, nikoli jako prostředek k jeho udržení. . Jak to USA často dělají, vedoucí k této potenciální válce vidí, že USA promítají svou vlastní hrozbu vůči mezinárodnímu právu, míru a stabilitě na samotný cíl americké vojenské agrese, v tomto případě na Čínu.

ZDROJ: New Eastern Outlook https://journal-neo.org/2023/02/08/why-the-us-seeks-war-with-china-by-2025/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *