, , , , , ,

UKRAJINA JE PŘIPRAVENA ZAÚTOČIT NA KRYM BRITSKÝMI RAKETAMI

BRITSKÉ RAKETY

UKRAJINA JE PŘIPRAVENA ZAÚTOČIT NA KRYM BRITSKÝMI RAKETAMI

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Ukrajina jedná s Velkou Británií o přijetí raket delšího doletu a je připravena je použít proti Krymu, což by znamenalo další velkou eskalaci zapojení Západu do války, uvedl ve čtvrtek londýnský list The  Times  .

Britský premiér Rishi Sunak slíbil větší pomoc Kyjevu, když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštívil Londýn. The Times uvedl, že nyní probíhají diskuse o tom, zda by budoucí pomoc měla zahrnovat protilodní střely Harpoon nebo rakety Storm Shadow odpalované ze vzduchu.

 

The Times ukrajinské zdroje řekly, že plánují použít tyto rakety k zasažení Krymu, což jsou údery, které by vážně riskovaly provokaci Moskvy. Ale jak USA, tak Británie jsou méně znepokojeny eskalací války.

Ukrajina již obdržela některé rakety Harpoon z Dánska a  odpalovací zařízení z USA . Protilodní střely mají dosah asi 70 mil, i když jiné varianty mohou zasáhnout cíle vzdálené více než 100 mil. Harpuny mají delší dosah než dělostřelecké střely, které vyslaly USA, ale harpuny jsou určeny pro pobřežní obranu.

Není jasné, zda by Ukrajina mohla použít harpuny ve své pozemní bitvě proti Rusku se současnými odpalovacími zařízeními, ale ukrajinští představitelé  tvrdili, že je použili  k potopení ruského vojenského vlečného člunu loni v červnu. Zpráva Times  uvedla, že harpuny by byly méně přesné, kdyby byly použity na zemi.

Rakety Storm Shadow mohly zasáhnout cíle ve vzdálenosti asi 150 až 350 mil, v závislosti na variantě. Obvykle jsou odpalovány z letadel a Spojené království také zvažuje poskytnout Kyjevu stíhačky a plánuje výcvik ukrajinských pilotů od letošního jara.

Moskva by poskytnutí tryskových letadel a raket dlouhého doletu považovala za velkou provokaci a ruští představitelé před tímto krokem důrazně varovali. Nedávné zprávy naznačují, že USA a jejich spojenci se již nezajímají o riziko, že ruský prezident Vladimir Putin použije jadernou zbraň v reakci na útoky na Krym pouze na základě skutečnosti, že dosud  žádnou nepoužil.

Zdroj: The Times https://archive.is/EC8eV

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    RF má teraz ozaj problém. Otázkou je ako sa s touto ťažkosťou dokáže vyrovnať. Bude zaujímavé sledovať tento súboj. Kto bude nakoniec víťazom? Britské rakety, alebo Ruská PVO? A aká bude odpoveď pre samotnú VB zo strany Ruska? Lebo aj tú by som očakával.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *