, , ,

Prasklo to. V Česku jsou kvanta ukrajinského obilí. Smíchá se to, hlásí zemědělci. Bude všude

Prasklo to. V Česku jsou kvanta ukrajinského obilí. Smíchá se to, hlásí zemědělci. Bude všude

Ministerstvo zemědělství se pokoušelo uklidnit veřejnost slovy o tom, že do České republiky se dostalo jen poměrně malé množství ukrajinského obilí, o kterém panují pochybnosti z hlediska kvality i bezpečnosti. Mělo jít prý jen o přibližně čtyři tisíce tun pšenice. Avšak samotní zemědělci tato čísla neberou vážně a hlásí, že se toho sem dostalo podstatně více.

Je to tady ve velkém

Toto číslo se prý týká pouze oficiálního registrovaného dovozu. Avšak ukazuje se, že to je jen malá část celkové spotřeby, protože do Česka se dostává i nejrůznější překoupené obilí z Polska. A právě tam se ve velkém kšeftuje i s tím ukrajinským. Podle odhadů některých zemědělců se tak do Česka dostalo přibližně milion tun ukrajinského obilí, což může být asi pětina celkové české produkce.

Místní producenti obilí jsou pochopitelně naštvaní, protože na český trh se dostaly várky, se kterými se vůbec nepočítalo a které tu výrazně snížily ceny a způsobily zemědělcům problémy. Ukazuje se, že teď budou své obilí prodávat jen s velkými obtížemi a za cenu, která jen těžko pokryje náklady. To pak není jen problém samotných zemědělců. Někteří mohou s pěstováním obilí seknout, což se vymstí do budoucna.

Foto: Shutterstock

Proč to udělali?

Veřejnost je potom ujišťována tím, že probíhají kontroly kvality obilí a že případné problémy by se podařilo odhalit. Samotní zemědělci to však zpochybňují, protože podle nich se ukrajinské obilí smíchá s naším či polským a nikdo pak už vlastně nezjistí, odkud pochází. Je to vlastně úplně nekontrolovatelné.

Čeští zemědělci přitom vůbec nechápu, proč je stát hodil přes palubu, když okolní země se zachovaly úplně jinak. Například Polsko nebo Maďarsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí potom, co se ukázalo, že se porušují dohody a tato pšenice nejde na jiné trhy, ale končí právě ve střední Evropě. Ukrajinské obilí bylo původně určeno pro Afriku, a tak nemusí splňovat ani tak přísné kontroly Evropské unie, ale přesto zde zůstalo a používá se k výrobě potravin.

ZDROJ: MIX24 https://www.mix24.cz/prasklo-to-v-cesku-jsou-kvanta-ukrajinskeho-obili-smicha-se-to-hlasi-zemedelci-bude-vsude/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *