Rekordní tok ruské nafty na Blízký východ zvyšuje vývoz do Evropy a Afriky

14.4.2023

SINGAPUR 4. dubna (ČTK) – Podle údajů ze sledování lodí se v březnu na Blízký východ dovezl rekordní objem ruské nafty, protože obchodníci využili nízkých cen a zásobili se palivem v centru Fudžajra ve Spojených arabských emirátech a v Saúdské Arábii, která zvyšuje vývoz.

Blízký východ se rychle stává klíčovým dodavatelem průmyslového paliva do Evropy a Afriky a zároveň doplňuje zásoby do Asie, protože ruská ropa doplňuje rostoucí produkci saúdských a kuvajtských rafinerií.
To fakticky vytlačuje asijské vývozce nafty z těchto trhů, což dále zatěžuje ceny a marže rafinerií na Východě, které se již nyní pohybují na nejnižší úrovni za více než rok.

Podle údajů společností Refinitiv, Kpler a Vortexa bylo v březnu ve Fudžajře a Saúdské Arábii vyloženo nejméně 500 000 tun tohoto paliva, zatímco o rok dříve ruské lodě téměř nepřipluly.

Blízký východ zaujímal v únoru a březnu něco přes 10 % nakládky ruského exportu.
Evropská unie zakázala dovoz ruské ropy a ropných produktů v prosinci, respektive v únoru, což donutilo dodávky směřovat jinam.

Omezení přístupu k západnímu pojištění a lodím ztížilo prodej ruské ropy, přičemž obchodníci se rozhodli ropu před jejím zpětným vývozem skladovat v uzlech, jako je Fudžajra.

SAUDSKÁ ARABIE
Největší vývozce ropy Saúdská Arábie dovezla v březnu a na začátku dubna 261 000 tun ruské nafty, což je největší objem, který kdy z Ruska obdržela.

Jeden náklad směřoval do Ras Tanury, zatímco tři byly vyloženy v Džiddě, jak ukázaly údaje společností Refinitiv a Vortexa.

Podle dvou obchodníků se náklad ruské nafty s březnovou nakládkou obchodoval za 60 až 70 dolarů za barel na bázi „free-on-board“, což odpovídá diskontu přibližně 20 dolarů za barel oproti benchmarku na Blízkém východě.

To je pod cenovým stropem 100 dolarů za barel, který stanovilo uskupení G7 a který obchodníkům umožňuje přístup k západním lodím a pojišťovacím službám.
„Slevy by musely být vzhledem k nákladovým sazbám plus (vysoké) rizikové přirážce velké, aby náklady byly stále nižší než alternativní marginální barel,“ uvedl Mark Williams, ředitel výzkumu ve společnosti Wood Mackenzie.

VÝVOZ
Měsíční vývoz nafty z Blízkého východu do severozápadní Evropy v prvním čtvrtletí roku 2023 v průměru přesáhl 1 milion tun, což je nárůst oproti 785 000 tun měsíčně v posledním čtvrtletí roku 2022, ukázaly údaje společnosti Refinitiv.

Vývoz do Afriky v březnu dosáhl čtyřměsíčního maxima 2,57 milionu tun, což je nárůst z měsíčního průměru přibližně 1,3 milionu tun v roce 2022, ukázaly údaje společnosti Refinitiv, zatímco objemy do Asie byly v březnu na novém maximu.

„Vývoz z Blízkého východu do Asie se v březnu zvýšil na 150 000 barelů denně, čímž částečně zaplnil mezeru po zpomalení čínského vývozu,“ uvedli ve své poznámce analytici společnosti Energy Aspects.

Saúdská Arábie zvýšila vývoz nafty z Yanbu a Rabigh, kde státní gigant Saudi Aramco (2222.SE) provozuje společné rafinerie s Exxon Mobil Corp (XOM.N), Sinopec (600028.SS), TotalEnergies (TTEF.PA) a Sumitomo Chemical (4005.T), do Evropy, ukázaly údaje.

Společnost Aramco na e-mailový dotaz agentury Reuters bezprostředně neodpověděla.

Další vývoz by mohl pocházet z rafinerií Jizan společnosti Saudi Aramco a Al Zour v Kuvajtu, které v letošním roce zvýší produkci, kromě ománského projektu Duqm, který se rozběhne ve třetím čtvrtletí.

Rostoucí dodávky by mohly ovlivnit globální rafinérské marže, které by mohly ve čtvrtém čtvrtletí dosáhnout 6,60 USD za barel, což je pokles z průměrných 11 USD v odpovídajícím čtvrtletí roku 2022, uvedli ve své zprávě pro klienty analytici Wood Mackenzie.

Plavidla odesílající ruskou naftu do Saúdské Arábie

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *