, , , , ,

„Piráti ohlodávají kosti,“ říká zdroj z ODS,Kvůli trafice Jany Komrskové v PVS

Vyjednavačka Pirátů Jana Komrsková míří do Pražské vodohospodářské společnosti.

„Piráti ohlodávají kosti,“ říká zdroj z ODS. Kvůli trafice Jany Komrskové v PVS

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

08. 12. 2022

Se změnou politické reprezentace města končí také mandáty dozorčí rady Pražské vodohospodářské společnosti. Jedné z nejvýznamnějších městských společností.  V zákulisí pražské politiky se už hraje přinejmenším o jedno takové lukrativní místo. Obsadit by ho měla vyjednavačka pirátské strany Jana Komrsková. Mnozí politici to ale považují za nestandardní. Zejména s ohledem na trvající absenci politické dohody o vedení Prahy.

Informaci o plánovaném angažmá Jany Komrskové v dozorčí radě Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) potvrdilo. Redakci nezávisle na sobě několik zdrojů z pražského magistrátu. Později ji na dotaz PrahaIN.cz potvrdila i sama Komrsková.

„Ráda bych znovu připomněla, že je to vizitka koalice SPOLU. Ani po 73 dnech od voleb stále nemáme zvolenou radu hlavního města. My jsme udělali maximum pro to, aby nová rada vznikla. Sestavit radu je primárně odpovědností vítěze voleb. Neodpustila si v úvodu své reakce drobné rýpnutí na adresu SPOLU.

Absence vedení je vinou SPOLU

Dosluhující rada je podle jejích slov zodpovědná za to, aby postupovala v souladu se Zákonem o obchodních korporacích. Městské společnosti by neměly zůstat bez kontroly. Bez ohledu na to, kdy vznikne nová pražská koalice. Proto už u některých městských společností došlo k prodloužení mandátů , poznamenala.

Nově zvolená rada by si pak podle političky mohla dozorčí rady dle libosti přeobsadit. Nechtěli jsme se dostat do stavu, kdy budeme porušovat zákon tím, že dozorčí rady budou neobsazené. Podle našich informací nikdo v zastupitelstvu nemá otevřený problém. S prodlužováním mandátů členů dozorčích rad, kterým končí funkční období. Vysvětlila Komrsková s tím, že v tomto konkrétním případě se zastupitelský klub domluvil. Tuto funkci bude dočasně zastávat právě ona, než bude navolena nová rada o rozhodne o nových členech dozorčích rad.

Pokud bychom byli součástí nové městské rady, což se teď zdá jako velmi nepravděpodobné. Na místo v PVS bude vypsáno otevřené výběrové řízení, jak je u Pirátské strany zvykem,“ dodala Komrsková. Z ostatních stran ale mezitím zaznívají slova o trafikách. O tom, že Piráti se nedrží dohody, podle kterých měla dozorčí rady městských firem nominovat až nová rada města.

Legální, ne legitimní

Podle zdroje PrahaIN.cz z koalice SPOLU jde ale o „přinejmenším hodně nestandardní krok Pirátů“. Běžně se v takovém případě prodlouží mandáty v dozorčích radách dosavadním členům do doby, než se politická situace vyjasní. Tohle je ale úplně jiný případ, je to prostě nominace nového člena významné městské společnosti. A tím pádem sice legální, ale rozhodně ne legitimní rozhodnutí dosavadní rady, která nemá mandát z voleb,“ řekl PrahaIN.cz s tím, že v zákulisí se hovoří o tom, že „Piráti ohlodávají kosti“.

V zákulisí pražské politiky se hovoří i o možné vazbě mezi Piráty a hnutím ANO v Komrskové domovské Praze 10, kde jsou oba politické kluby společně v opozici. Zdroje PrahaIN.cz z pražského magistrátu zase uvádějí, že je v souvislosti s angažmá Jany Komrskové. V dozorčí radě PVS pod tlakem pražský lídr ANO Patrik Nacher.

Ten sice na dotaz redakce potvrdil, že je volba Pirátky do PVS ve hře, odmítl ale komentovat dotaz na případný nátlak ze strany politické konkurence. „Ačkoliv to někteří kolegové dělají, a týká se to našich konkurentů. Já rozhodně nechci komentovat tyto interní záležitosti,“ řekl PrahaIN.cz.

Jana Plamínková zatím mlčí

Odmítl nicméně, že by hnutí ANO angažmá Jany Komrskové v dozorčí radě PVS podpořilo. „Je to proti všem dohodám, které ohledně dozorčích rad byly,“ řekl Nacher PrahaIN.cz. I jemu je volba nové členky dozorčí rady „proti srsti“.

Ačkoliv podle informací PrahaIN.cz ještě nebyla nominace Komrskové do PVS na programu městské rady. Oslovili jsme i Janu Plamínkovou (STAN), náměstkyni primátora pro oblast infrastruktury, do jejíž gesce městská firma spadá. Ta ale do vydání článku na dotazy PrahaIN.cz neodpověděla.

Mandáty dosavadních členů dozorčí rady PVS končí podle informací redakce už ve čtvrtek 15. prosince. Tedy v den, kdy se má opět sejít pražské zastupitelstvo. Pokud se informace PrahaIN.cz potvrdí a městská rada schválí nominaci Jany Komrskové už na svém pondělním zasedání. Lze očekávat, že bude tento dosud bezprecedentní politický krok Pirátů předmětem bouřlivých diskusí.

Zdroj:https://www.prahain.cz/politika/pirati-ohlodavaji-kosti-rika-zdroj-z-ods-kvuli-trafice-jany-komrskove-v-pvs-10179.html?fbclid=IwAR2Rly0y19ULBbDe_jcNJ_8U5yeHEGtHXATBF9s49-ZvH-Hr2dKF9bOxX7k

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *