, , , , , ,

„Odporná vlákna“ uvolňovaná z lopatek větrných turbín jsou stejně nebezpečná jako azbest

větrné turbíny

„Odporná vlákna“ uvolňovaná z lopatek větrných turbín jsou stejně nebezpečná jako azbest

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

6. srpna 2024

Větrné turbíny nejen poškozují životní prostředí a volně žijící zvířata, ale představují riziko i pro lidské zdraví.

V následujícím článku norský historik Stephan Sander-Faes zdůrazňuje nedávné zprávy, že poškození lopatek rotoru větrných turbín by mohlo uvolňovat nejen ostrohranné větší úlomky, ale také velmi jemný, dýchatelný vláknitý prach z uhlíkových vláken, takzvaná „odporná vlákna“. “ 

Tato vlákna jsou stejně karcinogenní jako azbest a mohou se do našeho těla dostat přes naši kůži a plíce. Tato vlákna nepředstavují riziko pouze pro lidi, ale i pro zvířata.

O těchto „nechutných vláknech“ vyzařovaných z lopatek větrných mlýnů vědí více než deset let.

Větrné mlýny jako zdravotní riziko

Od Epimethea

Slyšeli jsme spoustu obav a protestů ohledně větrných mlýnů, od emotivních proseb (zabíjejí zvířata) po názory ochránců přírody (je směšně drahé na stavbu) a od ekologických obav (jen pomyslete na veškerou energii a suroviny na stavbu k jejich sporné „udržitelnosti“ (co se s nimi stane, když nefouká vítr).

Na žádnou z těchto otázek neexistují skutečně dobré odpovědi a my bychom mohli přidat další, např. listy rotorů pocházejí z půlky světa, kazí výhled a přerušovanost jejich provozu vyžaduje masivní dodatečné infrastrukturní investice do sítě , transformátory a podobně.

A teď jsem našel další starost, ale to si raději přečtěte sami.

Překlad a důrazy jsou moje, stejně jako „Sečteno podtrženo“.

Podceňované nebezpečí rotorových lopatek

V případě požárů a rozbití se mohou uvolňovat karcinogenní „ošklivá vlákna“ – recyklace zatím není možná

Od Dagmar Jestrzemski,  Preußische Allgemeine Zeitung , 20. prosince 2022 [ zdroj ]

Na větrné farmě Alfstedt v okrese Rotenburg/Wümme v Dolním Sasku se 15. září [2022] ulomil list rotoru větrné turbíny. Po 14 dnech se to úplně odlomilo. Větrná turbína byla uvedena do provozu teprve několik týdnů. Od té doby velké a malé částice s ostrými hranami stékají z místa velkého zlomu na okolní zemědělskou půdu.

Místní obyvatelé jsou znepokojeni, protože podle zprávy v  novinách Zevener Zeitung  z 28. listopadu [2022] se jemná vlákna materiálu údajně rozšířila po celé komunitě. Poškozením listu rotoru se mohly uvolnit nejen ostrohranné větší úlomky, ale také velmi jemný, dýchatelný vláknitý prach z uhlíkových vláken, tzv. ošklivá vlákna [pův.  fiese Fasern ,  Uhlíkovým vláknem vyztužený polymer , ale všimněte si, že záznam na Wikipedii v anglickém jazyce nezmiňuje žádné zdravotní účinky], který může pronikat do organismu lidí a zvířat přes kůži a plíce.

Nebezpečný jako azbest

Kompozitní materiály používané pro výrobu lopatek rotoru jsou skleněná vlákna („GRP“), balzové dřevo, ocelové prvky a v případě velmi velkých lopatek uhlíková vlákna („CFRP“) jsou spojena epoxidovými pryskyřicemi. Ty obsahují toxické látky, jako je bisfenol A [jedna z nejnebezpečnějších „navždy chemických látek“, která má  dlouhou a špinavou historii rizik pro lidské zdraví ]. Poté, co byl GRP jako hlavní komponent po dlouhou dobu používán, výrobci stále častěji používají plasty vyztužené uhlíkovými vlákny (CFRP), aby ušetřili hmotnost.

Vlákna jsou vložena do plastů ve formě a vytvrzena zahřátím. Výsledkem je odolný, vysoce pevný materiál, který je lehčí než ocel. CFRP je považován za materiál budoucnosti a používá se také v leteckém, automobilovém a stavebním průmyslu.

V případě požáru při teplotách nad 650 stupňů Celsia však popel plastu CFRP uvolňuje dýchatelná vlákna, která Světová zdravotnická organizace („WHO“) považuje za stejně karcinogenní jako azbest. Vzhledem k tomu, že hořící větrné turbíny nelze kvůli jejich velké výšce uhasit, dochází k nekontrolovatelným emisím „nepříjemných vláken“, přičemž směr a šíření vysoce nebezpečného prachu určují povětrnostní podmínky. V roce 2014 Spolkový úřad pro infrastrukturu, ochranu životního prostředí a služby [orig. Bundesamt für Infrastruktur , Umweltschutz und Dienstleistung ] německých ozbrojených sil varoval před vdechnutelnými částicemi uhlíkových vláken po požárech.

Problémy s obnovou trosek

Vláda toto nebezpečí pro lidi, zvířata a životní prostředí ignoruje. Neexistují žádné právní předpisy, které by například definovaly dostatečné minimální vzdálenosti mezi hořícími větrnými turbínami a obytnými budovami. V důsledku toho neměl sbor dobrovolných hasičů z Augsbergu (Horní Falc) žádné informace o potřebě ochranných oděvů a dýchacích přístrojů, když tři mladí lidé, mladší hasiči, dostali za úkol posbírat úlomky ze zlomeného rotorového listu ze sousedního lesa. na větrné farmě Illschwang v květnu 2018.

Podle energetické společnosti Energiekontor z Brém nebyla na konci listopadu v Alfstedtu k dispozici žádná stavební vozidla, která by poškozený list rotoru odstranila. Společnost se však snaží co nejrychleji eliminovat nepříznivé dopady na vlastníky, nájemníky a obyvatele pozemků i znečištění životního prostředí způsobené kontaminací [boilerplate corporatese]. Kontrolou a úklidem prostor byl pověřen také dodavatel. Majitelé přilehlých luk a polí jsou ale přesvědčeni, že jemná vlákna se ze zemědělské půdy nikdy nezbaví. Pro výrobce General Electric by mohla být škoda nesmírná, pokud by se půda musela vyměňovat ve velkém měřítku.

Oděr během normálního provozu

Navzdory nákladnému výzkumu stále není v dohledu žádné řešení pro recyklaci neustále se zvyšujícího množství demontovaných rotorových listů v průmyslovém měřítku [tady je rychlá otázka pro všechny „odborníky™“: nějací zájemci? Myslím tím, že je to v podstatě stejné se „starou“ elektronikou, např. mobilními telefony, notebooky, tablety, co si jen vzpomenete]. Lopatky rotoru na bázi skelných vláken lze po složité předúpravě použít jako sekundární palivo v cementářském průmyslu. Mnohem problematičtější jsou kompozitní materiály s uhlíkovými vlákny. Rozkládají se pouze při spalování při mnohem vyšších teplotách, než jaké panují ve spalovně odpadu. Také nejsou recyklovatelné. Na celém světě jsou listy rotoru nepoužívaných větrných turbín převážně zakopány na skládkách [jaké úžasné „řešen홓; mimochodem stejné je to se stavebními materiály kontaminovanými azbestem: chcete hádat proč?], což se podle profesorky architektury Lamie Messari-Beckerové často stává také v Německu, pokud listy rotoru nelze prodat do zahraničí. S každým listem rotoru skončí v zemi asi 29 tun plastu [ sic ].

Podle studií z Nizozemí jsou desítky kilogramů mikroplastů během používání rostlin v důsledku opotřebení každý rok vířeny stovky metrů do atmosféry jako úlomky a jemný prach, z nichž některé klesají k zemi nebo do oceánů. na velké vzdálenosti. V Evropě se ročně vyrobí kolem 1 141 milionů tun kompozitního materiálu. Největší podíl na tom má Německo s 225 000 tunami [nezapomeňte, tato čísla jsou stará 2–3 roky; Hádám, že jsou nyní vyšší].

Dolní linky

Za prvé, „ošklivá vlákna“ představují vážné zdravotní riziko. Podle německé Wikipedie si to tam můžete přečíst (odkazy jsou vynechány):

Přidám zdroj k poslední výše uvedené větě, která pochází z roku 2010 (!): Norbert Simmet, ‚ Nasty Fibers – Danger for First Responders ‚ (orig. ‚ Fiese Fasern—Gefahr für Rettungskräfte ‚,  Merkur , 13. prosince 2010 ).

Zadruhé, žádná z těchto obav se od té doby nevyřešila, jak ukazuje níže uvedený komentář z aktivistického webu  Umwelt-Watchblog.de  :

Toto napsal Hansjörg Jung koncem ledna 2023.

A konečně, protože se tyto  polymerní materiály vyztužené uhlíkovými vlákny  používají také pro letadla (přemýšlejte také: stíhačky), vrtulníky, vlaky a lehké železniční jednotky, a možná i pro automobily, potenciál nebezpečí je úměrně velký. Jen zvažte  , co se stane, když dojde k nehodě …

Zde je to, co napsal profesor Sebastian Eibl v roce 2017:

Tak, teď už to víte.

Podle jednoduchého vzorce „ukaž mi pobídku a já ti vysvětlím výsledek“ můžeme také vidět, proč kolem těchto problémů existuje kultura mlčení: je to masivní grift-cum-boondoggle, placený tzv. ‚Zelený™‘ posun ekonomiky a společnosti.

To skončí pouze tehdy, pokud se změní politika v Bruselu.

o autorovi

Epimetheus je pseudonym přijatý Stephanem Sander-Faesem, historikem raně moderní a moderní evropské civilizace na univerzitě v norském Bergenu. Svou stránku Substack ‚ Die Fackel 2.0 ‚ založil nejen proto, aby publikoval své vlastní články, ale aby publikoval překlady toho, co považuje za důležité informace, které jsou pro anglického čtenáře nebo mezinárodní publikum nedostupné.

Zabývá se současnou politikou ze specifické perspektivy střední a východní Evropy s částečně skandinávským sklonem, čímž poskytuje kontext několika politickým a historickým otázkám, které by jinak mohly být anglicky mluvícímu čtenáři nepřístupné. Odebírat a sledovat ho můžete na Substacku ZDE .

Zdroj: The Exposé https://expose-news.com/2024/08/06/nasty-fibres-given-off-by-wind-turbine-blades/


Volný bloG podporuje MÍR 🕊

Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.

Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *