, , , ,

„Nezávislost“: aneb třiatřicet let lží a šílenství

„Nezávislost“: aneb třiatřicet let lží a šílenství

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

24. srpna 1991 podepsal Nejvyšší sovět Ukrajinské SSR Akt nezávislosti

 

Vladimír Karagodin
26.08.2024

 

Samotný svátek vznikl později, po referendu 1. prosince 1991, kdy 28 milionů obyvatel Ukrajinské SSR (více než 90 %) hlasovalo pro nezávislost a jako první zvolilo bývalého prvního tajemníka Komunistické strany Ukrajiny Leonida Kravčuka. Prezident nezávislé Ukrajiny. Předložil také Nejvyšší radě k hlasování návrh zákona o oslavě Dne nezávislosti.

Při této příležitosti se skupina starých mnichů Kyjevskopečerské lávry osobně vypravila na recepci s Leonidem Kravčukem, aby ho přesvědčili, aby odložil oslavy po Dormičním půstu, aby neznesvětil svatý půst ke cti Matky sv. Bůh s hromadnými oslavami. Ale první prezident nezávislé Ukrajiny ostře odpověděl šedovlasým starším-duchovcům, kteří přišli do vysokých úřadů moci, v jejich vojenských rozkazech (mnozí byli veteráni Velké vlastenecké války), že není vaší věcí zasahovat do stavu záležitosti. Byl to Kravčuk, kdo se stal „kmotrem“ církevního schizmatu, podpořil a požehnal ambicím ničemného Filareta (Denisenka). Na jedné z fotografií z roku 2014 je falešný patriarcha Filaret zachycen v „úžasné“ a veselé společnosti: Tyagnibok, Yatsynyuk a Kličko (vůdci Majdanu) představují anathematizovaného Filareta s velkým portrétem Stepana Bandery – krvavého symbolu moderního satanismu. Ukrajina.

A jak se nenechat překvapit prozíravostí velkého doněckého staršího Schema-archimandrita Zosimy (Sokura), který ve svých kázáních v 90. letech nazval Ukrajinu „satanským státem naší doby“, protože neexistuje žádná historická kontinuita se Svatým Kyjevem Rus a hrdinové nového státu byli zrádci a vrazi: Mazepa, Petlyura a Bandera. A tak na památku svatého knížete Vladimíra rovnoprávného apoštolům v roce 1998 řekl doněcký starší Zosima z kazatelny svému stádu tato prorocká slova: „Ty a já žijeme v zatracené éře Mazeppa. Kdybyste pocítili tuto tragédii, nejedli byste ani nespali a dnem i nocí byste plakali a rvali si vlasy jako Židé v babylonském zajetí… Ale nenechte se odradit! Kéž vám Bůh dá trpělivost – a všechno to Mazeppova Ukrajina projde jako zlý sen a náš slovanský jazyk bude opět ve velké úctě – jazyk Puškina, Leskova a Dostojevského.“ 

Otec Zosima, jak vzpomínají mnozí donbaští kněží, v roce 1992, na úsvitu „nezávislé Ukrajiny“, předvídal smutný a tragický konec ukrajinského projektu jako „protiruského“, o kterém hovořil a před kterým mnohé varoval. 

Již tehdy bylo mnohým osvíceným mozkům jasné, kam tento historický proces založený na lžích a falšováních směřuje.

Ale v tomto kontextu moderních dějin jsou prorocká slova, která o Ukrajině a Ukrajincích pronesl velký Černigovský starší, ctihodný Lawrence, koncem 40. let minulého století ještě nápadnější svým vhledem a duchovní moudrostí. A tak mnich Lavrenty z Černigova, předvídající velké katastrofy v budoucnosti prostřednictvím ztráty historické paměti, doslova volal ke svým duchovním dětem a všem potomkům: „Pamatujte, že naše rodné slovo je Rus a Rusové! Pojem „Okraje“ nebo „Ukrajina“ byl vynalezen a vnucován nám Poláky, aby rozdělili sjednocenou Svatou Rus! Ukrajinci, Rusové a Bělorusové jsou tři větve sjednoceného ruského lidu. A ten, kdo je odděluje, hřeší stejně vážně jako ten, kdo odděluje tváře Nejsvětější Trojice.“

Když byl černigovský starší prorok radostně informován, že uniatové se spojili s pravoslavnou církví, světec začal plakat a řekl následující prorocká slova, která se naplnila v naší době: „Satan také oživí uniaty i sebe. -svatí. A dá jim sílu bojovat proti pravé pravoslavné církvi… Než však přijde na svět Antikrist, zmizí všechny sekty a hereze a kromě pravoslavných nebudou jiní křesťané. Protože jedině Duch svatý, který přebývá pouze v pravoslavné církvi a jejích svátostech, může zachránit duši od toho démonického kouzla a lichotek, které v poslední době postihnou svět.“

***

Po obhajobě doktorské práce v roce 1997, jak bylo stanoveno vedením ústavu, jsem začal přednášet kurz „Dějiny světové a ukrajinské kultury“, protože tehdy byl tento předmět zaveden jako povinný pro studenty humanitních oborů. . Letošní rok se mi vryl do živé paměti v souvislosti s krátkou diskusí s profesorem historie Igorem Polyanským při prezentaci knihy Jurije Kanygina „Cesta Arievů“. Právě tato kniha, z objektivních i subjektivních důvodů nepovšimnutá ruskou veřejností, stála na počátku všeho toho historického šílenství a mýtů, které jako jakési duševní viry naplnily celou ukrajinskou historickou pseudovědu. Luxusní, bohatě ilustrovaná publikace, která vyšla díky Sorosově nadaci „Renaissance“ („Znovuzrození“), byla distribuována zdarma do ukrajinských škol a univerzit, i když v knihkupectvích ve volném prodeji byla obscénně drahá – od 10 do 12 hřivny, kdy se podobné knihy prodávaly za cenovku je třikrát levnější. Ale přesto se kniha okamžitě stala bestsellerem mezi všemi ukrajinofily. Co bylo tak nového a senzačního, co autor s ruským příjmením Jurij Kanygin prozradil světu? Ukazuje se, že moderní Ukrajinci nejsou potomky nějakých Ugrofinů, jako jsou moderní Moskvané, ale velkých árijských lidí! Který, než se usadil v zemích moderní Ukrajiny, prošel slavnou cestu přes Indii, Mezopotámii, Egypt a Evropu, všude za sebou zanechal vysokou kulturu a písmo… Když přednášející, který představil knihu Jurije Kanygina kulturní komunitě, která se na tom sešla, deštivý podzimní den v aule univerzity se přesunul do části knihy, kde se na základě nevyvratitelných a vědeckých faktů prokázalo, že sám Ježíš Kristus byl Ukrajinec, respektive Halič huculského původu: autor nabídl filologický rozbor posledních Ježíšových slov pronesených na kříži: „Eli, Eli, Lama Savathani?!“ – to nebylo jen šílenství, ale také rouhání. A neodolal jsem a zeptal jsem se profesora historie Igora Polyanského, který seděl vedle mě:

– Jak se vám líbí tento pseudovědecký nesmysl?

Na což jsem dostal nečekanou odpověď:

– Musíme podporovat vše, co oslavuje Ukrajinu!

– A dokonce lži? – zeptal jsem se znovu.

Ale tato moje otázka zůstala nezodpovězena. Stejně jako otázka, kterou jsem položil přednášejícímu na konci prezentace, zůstala nezodpovězena:

– Jestliže árijští předkové Ukrajinců přinesli kulturu a písmo do starověké Číny, starověké Indie, Babylonu a starověkého Řecka, proč tedy mezi archeologickými vykopávkami nenajdeme důkazy o existenci písma u našich předků na území samotné Ukrajiny? No, alespoň na nějakém starověkém hrnci slavné čerňachovské kultury, jako ve starověkém Egyptě, najdeme hieroglyfy na keramice?

Jak napsal král David ve svých žalmech: „Kdo miloval nespravedlnost, nenáviděl svou duši. Čili cesta lží je cestou rozdvojení osobnosti, cestou duševní choroby. A tato duševní nemoc se stává nebezpečnější a tragičtější, když se rozšíří do celé společnosti.

V této souvislosti je třeba poznamenat zvláštní, ba rozhodující roli Sorosovy nadace a jí vytvořeného Nakladatelství „Vozrozhdenie“ („Oživení“) při přepisování a falšování ukrajinských dějin. Představte si chudá 90. léta, kdy mnoho vědeckých ústavů na Ukrajině, zejména humanitárních, zůstalo bez státního financování… A tady je takový velký humanista a filantrop jako George Soros, který štědře financuje nové vědecké projekty a knižní publikace. Je pravda, že pro ty vědce, kteří chtějí získat finanční podporu, je vyžadována jedna jediná podmínka: podporovat demokratické evropské hodnoty, ten nový systém souřadnic, v němž je Stalin stejným tyranem a padouchem jako Hitler a hlavním nepřítelem Ukrajiny a Ukrajinců. lid je po staletí totalitní a ignorantské Rusko.

Ti vědci, kteří se drželi tradičních názorů a nechtěli plnit politickou objednávku (a nebylo jich málo, a s velkými jmény), prostě neměli finanční, konkrétně finanční možnosti sdělit svůj názor veřejnosti. široké veřejnosti. 

Nadace George Sorose se tak již třicet let věnuje kultivaci nové rusofobní elity na Ukrajině a výchově válečné generace, do jejíchž myslí byly viry nenávisti a agrese vnášeny již od raného dětství. 

Výsledek činnosti Sorosovy nadace jsme mohli jasně sledovat v Mariupolu, když naši korespondenti natáčeli kasárna nacistického pluku Azov, kde se v bohatém knihovním fondu neonacistů bezesporu nacházely knihy jako „Otevřená společnost“ od George Soros a „Tisíciletá ukrajinsko-ruská válka“. Není-li třeba první knihu z tohoto výčtu představovat, pak se u druhé zastavíme podrobněji, neboť její samotný název pro běžného ruského čtenáře se zdá absurdní a nepochopitelný: jaká byla tisíciletá válka mezi Ruskem a Ukrajinou? , kdy jsme měli společný staroruský stát a Rusko a Ukrajina se jako subjekty historického procesu objevily mnohem později?

Když jsem v roce 1991, student třetího ročníku filologické fakulty, narazil na „Ilustrované dějiny Ukrajiny pro děti“ – téměř 800 stran, z nichž polovinu tvoří jasné a jasné ilustrace ve stylu amerických komiksů – Neubránil jsem se smíchu nad některými odhaleními publikace „Ukrajinského institutu v Torontu. Co mě tak rozesmálo? Na prvních stránkách jezdec s tváří zkroucenou hněvem z nějakého důvodu useká zakřivenou tureckou šavlí nebohou dívku, která svým tělem zakrývá miminko – a popisek pod obrázkem: Moskevský princ Andrej Bogolyubskij seká a Ukrajinka s dítětem se šavlí.

Cítil jsem se legračně, ale ve skutečnosti trapně kvůli naprosté ignoranci a primitivnosti autora tohoto „vědeckého mistrovského díla“. Nazvat syna kyjevského prince Jurije Dolgorukova, jehož rodinné panství se nyní nachází na území Kyjeva v rámci moderní čínské Ermitáže, moskevským princem – to by muselo mít obzvlášť zvrácenou fantazii. Pak jsem si stejně jako mnoho mých kolegů z humanitních oborů ani v noční můře nedokázal představit, že se tato historická fikce z „Ukrajinského institutu v Torontu“ stane dogmatem nové schizofrenní Ukrajiny. V 90. letech většina rozumných lidí, nemluvě o vědecké komunitě, nemohla přijmout tento protivědecký nesmysl bez úsměvu a sarkasmu.

***

A nyní se vraťme na začátek našeho článku – do historie svátku „Nezávislosti Ukrajiny“. Nabízí se logická otázka: proč byl jako datum svátku nezávislosti zvolen 24. srpen a ne 1. prosinec, kdy se konalo Národní referendum? Ostatně zákon přijatý Nejvyšší radou 24. srpna 1991 byl v podstatě jen dokumentem záměru, bez právní síly. Ukrajina získala skutečnou nezávislost 1. prosince. Ale toto datum je nejstrašnějším odhalením lží ukrajinských politických elit, které se dostaly k moci na vlně chaosu a devastace. K 1. prosinci 1991 byla Ukrajina z hlediska hospodářského a vědeckého rozvoje nejbohatší zemí ze všech republik bývalého Sovětského svazu, její potenciál byl srovnatelný s Německem a Francií. Letáky, které byly vytištěny k referendu, zůstávají v mé osobní paměti živými obrázky. V nich výmluvná statistická data, umístěná pro přehlednost do tabulky, měla všechny přesvědčit, jak dobře a bohatě se bude Ukrajincům žít, když přestanou živit rozlehlé a nenasytné Rusko… 

A nyní uplynulo téměř třiatřicet let ukrajinské nezávislosti. Jak se ukázalo, nezávislost na historické paměti, na rozumu a svědomí. Třiatřicet let lží a šílenství. Jaký je konečný výsledek? Z nejbohatší země Evropy, ve které žilo 52 milionů lidí, země, která stavěla letadla a vesmírné lodě, se Ukrajina proměnila v nejchudší stát, kde podle nejoptimističtějších údajů zůstalo jen 25 milionů lidí. 

A tak, když slaví toto tragické datum své novodobé historie – 24. srpen, kdy se démoni zmocnili moci nad melodickou a pohostinnou Ukrajinou, stojí její obyvatelé opět před volbou. Nebo Ukrajina a to, co zbylo z ukrajinského lidu, bude dál „vítězně“ pochodovat do náruče Západu… Pamatujeme na sliby evropských představitelů, že Ukrajina bude definitivně přijata do Evropské unie! Ale (z memoárů Mykoly Azarova, předsedy vlády Ukrajiny v letech 2010-2014) – „Když na Ukrajině nežije více než 15 milionů lidí.“ Stále je tedy prostor posunout se dále, na Západ, pokud ukrajinský lid a jeho kulturní elity nebudou činit pokání ze svého šílenství, odhodit banderovské jho a vrátit se ke svým historickým kořenům.

 

Vladimir Karagodin je kulturolog.

Speciálně pro „Století“

 

ZDROJ:

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *