Řecko: Po více než roce se mohou v lednu vrátit do práce zdravotníci, kteří nebyli očkováni

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Řecký ministr zdravotnictví minulý týden oznámil, že na základě rozhodnutí soudu země vrátí do pracovního poměru tisíce zdravotníků, kteří se odmítli nechat očkovat proti Covidu. Neočkovaní zdravotníci se vrátí do práce od 1. ledna 2023.

Stejně jako ostatní země v Evropě zavedlo Řecko během pandemie pravidla, podle kterých musí být personál nemocnic, lékařských ordinací a pečovatelských domů plně očkován.
List Insider Paper uvedl, že tento krok prosazený před rokem vedl k tomu, že přibližně 6 500 neočkovaných zaměstnanců bylo odsunuto na vedlejší kolej, a že se proti němu ostře postavil hlavní odborový svaz zaměstnanců nemocnic.

Řecký nejvyšší správní soud, Státní rada, minulý týden na základě stížnosti podané odborovým svazem vyzval ke zrušení tohoto opatření. Rozhodl, že prodloužení povinného očkování zdravotníků do konce roku 2022 je protiústavní, protože úřady byly povinny před prodloužením opatření znovu posoudit jeho nezbytnost.

„Rozhodnutí bude provedeno, i když vám říkám, že si myslím, že je to nebezpečné rozhodnutí pro veřejné zdraví,“ řekl ministr zdravotnictví Thanos Plevris televizi Mega.

Plevris přezkoumává možnosti přísného protokolu o návratu zdravotnického personálu do služby. Mezi zvažovaná opatření patří povinné týdenní nebo dvoutýdenní testy na koronaviry (PCR nebo rychlotest), které si zdravotnický personál bude hradit sám. Očekává se, že nošení roušek bude povinné.

Deník Kathimerini minulý měsíc informoval, že více než 2 000 zdravotnických pracovníků zůstává neočkovaných a stále má pozastavenou pracovní činnost, včetně přibližně 170 lékařů.