, , , ,

Nečekané riziko pro domácnosti: požáry solárů. Hasičům hrozí nebezpečí, někdy je radši nechávají hořet

Nečekané riziko pro domácnosti: požáry solárů. Hasičům hrozí nebezpečí, někdy je radši nechávají hořet

6.9.2023

Raději kontrolovaně dohořet než ohrozit životy hasičů. Požáry fotovoltaických jednotek jsou pro hasicí práce specifické a často i nebezpečné. Může se tedy stát, že zasažený dům může být nenávratně poničen.

„Jestliže je riziko veliké, velitel zásahu může nařídit, aby se systém přímo nehasil a chladilo se pouze okolí, kde hrozí rozšíření požáru,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Martina Götzová. Hasičům totiž hrozí riziko zasažení proudem, a to i po odpojení systému ze sítě. Jestliže svítí slunce, panely jsou často až do úplného zničení schopny stále vyrábět elektřinu.

Celkem 45 požárů fotovoltaických systémů v celé České republice evidoval Hasičský záchranný sbor ČR od letošního ledna do konce července. Srpen do statistiky přispěl řadou dalších případů. V minulém roce 2022 došlo k 29 požárům fotovoltaických elektráren. V předchozích letech jich bylo nanejvýš 15 ročně.

Inženýrská komora chápe podporu obnovitelných zdrojů energie – ať má podobu dotační, nebo legislativní. Zároveň ale upozorňuje na složitost těchto zařízení, kterým bezesporu je i ,,menší“ FVE do 50 kW. A apeluje na stavebníky, aby nepodceňovali projektovou přípravu a zapojení autorizovaných osob do přípravy, realizace i provozu solárních systémů. ,,Určitě nedoporučujeme jít cestou montáže podle internetu a nakoupit nejlevnější výrobky s cílem co nejvíce ušetřit. Nesprávný návrh řešení, nevhodné materiály nebo neodborná instalace významně zvyšují riziko požáru. A to se může prodražit: ohroženy mohou být nejen celé nemovitosti, ale i lidské zdraví a životy. A to nejen majitele nemovitosti, ale i sousedů nebo zasahujících hasičů, neboť požárem zasažený FVE systém může být pod napětím vyšším než relativně bezpečných 120 voltů,“ vysvětluje Ing. Robert Špalek, předseda ČKAIT.

Nakoupit nejlevnější panely a vybavení a zapojit si podomácku vlastní fotovoltaický systém není podle expertů z Inženýrské komory zrovna nejlepší nápad, který se díky prvotní úspoře při pořízení vyplatí. Je třeba udělat důkladnou projektovou přípravu a vše včetně zapojení nechat na autorizovaných osobách, jinak může dojít k velkým škodám na vlastním i cizím majetku, a dokonce i na životech. Požáry fotovoltaiky (FVE) totiž znamenají řadu rizik i pro samotné hasiče.„Určitě nedoporučujeme jít cestou montáže podle internetu a nakoupit si ty nejlevnější výrobky s cílem co nejvíce ušetřit. Nesprávný návrh řešení, nevhodné materiály nebo neodborná instalace významně zvyšují riziko požáru. A to se může prodražit: ohroženy mohou být nejen celé nemovitosti, ale i lidské zdraví a životy. A to nejen majitele nemovitosti, ale i sousedů nebo zasahujících hasičů, neboť požárem zasažený FVE systém může být pod napětím vyšším než relativně bezpečných 120 voltů,“ zdůrazňuje Robert Špalek, předseda ČKAIT.

Mezi očekávané komplikace při požáru střešní FVE patří podle pojistných expertů například nemožnost vypnutí části rozvodu vedoucího od FVE panelů, klouzání hasebního materiálu po panelech, kovové prvky vždy pod napětím, nebezpečí úrazu elektrickým proudem (zejména pro HZS). Hasiči v určitých případech tak nemusí požár dokázat uhasit, protože FVE prostě nejde „vypnout“. Samostatnou rizikovou kategorií jsou pak baterie, které jsou z hlediska požáru extrémně problematické.

Komplikace při hašení solárních panelů

1. Panely nemusí být vidět, pokud jsou např. na ploché střeše

2. Hasivo vždy nejde aplikovat na celou potřebnou plochu

3. Domy mají větší zatížení střešní konstrukce

4. Žebříky nesmí být v kontaktu se střechou, hasit se musí z automobilní výškové techniky

5. Existence různých typů solárních panelů, například s olejem

6. Absence zábran pro šíření požáru

,,S ohledem na vše výše uvedené velmi doporučujeme všem, kdo si fotovoltaické elektrárny pořizují, aby si ve vlastním zájmu nechali od autorizovaných osob zpracovat požárně bezpečnostní řešení a požadovali jeho naplnění i od dodavatelských společností. Platí to i v případech, kdy mají FVE nižší výkon než 50 kW a nevyžadují stavební řízení. Malé finanční výlohy mohou předejít veliké škodě. Ostatně nedivili bychom se, kdyby se podobná dokumentace a bezpečnostní řešení staly do budoucna povinností i pod tlakem pojišťoven,“ uzavírá Ing. Robert Špalek.
Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *