, ,

Mikroplasty zvyšují riziko srdečního infarktu a mrtvice

Mikroplasty zvyšují riziko srdečního infarktu a mrtvice

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

11.3.2024

Lidé, kteří mají ve svých tepnách mikro- a nanoplasty, mají čtyřiapůlkrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou srdeční infarkt nebo mrtvici a zemřou během příštích tří let. Tyto částice se dostávají do lidského krevního oběhu dýcháním a výživou.

Mikro- a nanoplasty jsou spojovány s různými zdravotními problémy. Nyní italští vědci objevili další negativní vlivy , které ovlivňují i ​​délku života. Protože prostřednictvím specializovaného testování našli vědci škodlivé mikroplastické částice smíchané s chlórem v ucpaných tepnách více než poloviny lidí ve své studii (150 z 312 lidí).

Výsledky byly šokující. Postižení lidé měli čtyřiapůlkrát vyšší riziko, že v následujících třech letech prodělají infarkt nebo mrtvici nebo na ně dokonce zemřou. Plastové úlomky evidentně narušují schopnost těla zpracovávat tuk. V tepnách bylo nalezeno až 21,7 mikrogramů polyethylenu a 5,7 mikrogramů polyvinylchloridu.

„Polyethylen a polyvinylchlorid se používají v různých formách v různých aplikacích, včetně výroby nádob na potraviny a kosmetiku a vodních dýmek,“ řekl profesor Philip Landigan a varoval, že částice z potrubí se vyluhují do pitné vody. „Náš objev ukazuje, že [tyto] drobné plastové částice se hromadí v místech, kde se tepny ucpávají.“ Řekl, že částice o velikosti menší než 200 nanometrů uvíznou mezi buňkami tepen poté, co projdou bariérami, jako jsou střeva.

Předchozí studie již zjistily, že mikroplasty mohou vyvolat zánět a zvýšit oxidační stres. Zdá se, že částice se také ukládají v orgánech – dokonce i v mozku . To ilustruje, jak velká jsou zdravotní rizika, která tyto umělé chemické sloučeniny představují. A zátěž se v posledních letech zvýšila, protože všechny masky umožňovaly lidem dýchat do plic obrovské množství mikroplastických částic.

Ale alespoň pokud jde o pitnou vodu, můžete zajistit snížení znečištění mikroplasty. A jak? Varem. Nová výzkumná zpráva ukazuje, že zejména u tvrdé vody lze koncentraci těchto chemikálií snížit až o 90 procent procesem varu. Důvod zjevně spočívá ve vytváření usazenin uhličitanu vápenatého v důsledku procesu, který také zřejmě váže plastové fragmenty. V měkké vodě je míra redukce z hlediska mikroplastů kolem 25 procent.

 

ZDROJ:https://report24.news/mikroplastik-erhoeht-das-risiko-fuer-herzinfarkt-und-schlaganfall/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *