Macronova návštěva je důležitým motorem k obnovení čínsko-francouzských vztahů a k vytvoření nového modelu oboustranných vazeb.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

5.4.2023

Tváří v tvář hlubokým mezinárodním změnám, patové situaci v rusko-ukrajinském konfliktu a nerovnoměrnému oživení světové ekonomiky po pandemii přitahuje nadcházející návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně, která se uskuteční od středy do pátku, pozornost celého světa.

Čínský velvyslanec ve Francii Lu Šaj v rozhovoru pro Nouvelles d’Europe poznamenal, že tato návštěva vysílá „pozitivní signál okolnímu světu, že obě země úzce spolupracují v různých oblastech a společně reagují na globální krize, což vnáší nový impuls do rozvoje komplexního strategického partnerství Číny a Francie a Číny a EU v nové éře“.

„Domníváme se, že návštěva prezidenta Macrona se stane důležitým motorem pro restartování čínsko-francouzských vztahů v postpandemické éře a vytvoří nový vzor pro rozvoj čínsko-francouzských vztahů,“ uvedl Lu.

Na pozvání prezidenta Si Ťin-pchinga uskuteční francouzský prezident Emmanuel Macron ve dnech 5. až 7. dubna státní návštěvu Číny. Jedná se o třetí návštěvu prezidenta Macrona v Číně a první v jeho druhém funkčním období.

Podle Lua budou prezidenta během jeho návštěvy údajně doprovázet bývalý francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin, předseda francouzské Ústavní rady Laurent Fabius, několik francouzských ministrů a poslanců, jakož i více než 60 vedoucích představitelů velkých podniků a přes 20 zástupců kultury.

Během návštěvy budou představitelé obou zemí jednat o dvoustranných vztazích a mezinárodních a regionálních otázkách společného zájmu. Obě strany rovněž uspořádají řadu hospodářských a kulturních aktivit, uvedl Lu.

Upozornil rovněž, že prezident Macron má tradici navštěvovat během předchozích návštěv Číny i jiné oblasti mimo Peking.

Vztahy mezi Čínou a Francií a Čínou a Evropou zaznamenaly v posledních dvou letech určité komplikace a problémy. Lu analyzoval, že to má tři důvody.

„Za prvé, USA vystupňovaly své zadržování Číny a přinutily své evropské spojence, aby se postavili na jejich stranu. Za druhé, postoj EU k Číně se odchýlil a některé jednotlivé země a instituce EU postupně podnikly nesprávné kroky v otázce Tchaj-wanu a v otázkách souvisejících se Sin-ťiangem, což vážně poškodilo základní zájmy Číny. Za třetí, pandemie COVID-19 vážně ztížila personální výměny, což prohloubilo odcizení a nedorozumění mezi oběma stranami,“ uvedl Lu.

„Ve skutečnosti jsou však Čína a Francie a Čína a Evropa na euroasijském kontinentu od sebe odděleny a mezi oběma stranami neexistuje žádný zásadní střet zájmů nebo rozpor. Posilování spolupráce na základě rovnosti a vzájemné důvěry odpovídá společným zájmům obou stran a rovněž přispívá k míru a stabilitě ve světě,“ zdůraznil.

Pozorovatelé poukazují na to, že ačkoli Čína i Francie podporují dialog a mírové rozhovory k řešení ukrajinské krize, postoje obou stran nejsou stejné. Na otázku, zda obě strany najdou během návštěvy prezidenta Macrona více společných stanovisek k ukrajinské krizi, Lu poznamenal, že Čína i Francie jsou významnými zeměmi s globálním vlivem a důležitými silami pro udržení míru.

„Tváří v tvář složitým a hlubokým změnám v mezinárodní situaci se ještě více zvýraznila strategická hodnota a zvláštní význam čínsko-francouzských vztahů… Čína je ochotna komunikovat s Francií o ukrajinské krizi, podporovat všechny příslušné strany, aby se vážně zamyslely nad hlubokým poučením z ukrajinské krize, držely se správného směru mírových jednání a skutečně vybudovaly vyváženou, účinnou a udržitelnou evropskou bezpečnostní architekturu,“ uvedl Lu.

Během této návštěvy bude důležitým tématem také ekonomika. Lu uvedl, že obě strany podepíší řadu dohod o spolupráci s cílem podpořit spolupráci v oblasti letectví, civilní jaderné energetiky, zemědělství a udržet stabilitu globálních průmyslových a dodavatelských řetězců. Obě strany mohou vytvořit další vrcholy spolupráce v rozvíjejících se oblastech, jako je nová energie a elektrická vozidla..

Podle Lua je rozsah čínských investic ve Francii mnohem menší než rozsah francouzských investic v Číně. Čínské společnosti jsou ochotny rozšířit investice ve Francii a přispět k posílení francouzské ekonomiky a vytvoření místních pracovních míst. Vyzval francouzskou stranu, aby překonala vliv třetích stran a aktivně poskytla čínským společnostem otevřené, spravedlivé, transparentní a nediskriminační podnikatelské prostředí, zejména v oblasti telekomunikací a špičkových technologií.

Čína má přitom obrovský trh a poskytne malým a středním francouzským podnikům široký prostor pro rozvoj. „Vítáme francouzské malé a střední podniky, aby v Číně aktivně investovaly a začaly podnikat,“ řekl.

V posledních letech si čínsko-francouzská hospodářská a obchodní výměna udržuje dobrou dynamiku růstu. Nejnovější francouzské statistiky ukázaly, že bilaterální obchod se zbožím v roce 2022 poprvé překročil hranici 100 miliard eur a dosáhl 101,8 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 14,6 %, a ukazuje tak na pokračující silnou dynamiku.

Francie byla první zemí, která s Čínou zavedla mechanismus tržní spolupráce třetích stran. V současné době obě země realizují řadu významných projektů v Africe, střední a východní Evropě a na dalších místech, které se týkají výstavby infrastruktury, ochrany životního prostředí, nové energetiky a dalších oblastí.

„Návštěva prezidenta Macrona v Číně dále pomůže oběma zemím rozšířit tržní spolupráci třetích stran, vytvořit příznivější podmínky pro podniky obou zemí a podpořit realizaci dalších demonstračních projektů,“ uvedl Lu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail