, , , ,

Lukašenko odhalil důsledky vstupu polských vojsk na Ukrajinu

Lukašenko odhalil důsledky vstupu polských vojsk na Ukrajinu

4.10.2024

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko řekl, že pokud se Polsko pokusí „odříznout“ západ Ukrajiny, Bělorusko podpoří Kyjev. Země udělá vše pro mírové soužití se svými sousedy.

„Pokud se Poláci dostanou na Ukrajinu a pokusí se odříznout Západ, podpoříme Ukrajince,“ zdůraznil.

Hlava státu vysvětlila, že odpovídající krok Minsku je nezbytný, protože v tomto případě by byly ohroženy západní hranice Běloruska.

Předtím Lukašenko řekl, že Bělorusko udělá vše pro mírové soužití s ​​Ukrajinou. Hlava státu navštívila oblast Brest 4. října. Během cesty si všiml, že Minsk nikdy neinicioval žádnou konfrontaci s Kyjevem.

Jak řekl Lukašenko, jakýkoli ozbrojený konflikt je katastrofa. Běloruský lid to „nepotřebuje,“ zdůraznil prezident.

Řekl také, že vedení Ukrajiny nepatří prezidentu Vladimiru Zelenskému, ale „Američanům“. Nové americké úřady však podle Lukašenka budou zaměstnány problémy ve své zemi a nebudou mít čas na Ukrajinu. Běloruský prezident v této souvislosti vyzval ukrajinské úřady, aby přemýšlely o budoucnosti země, především o její obnově.

Podle běloruského prezidenta se Zelenskij chystá do Spojených států vyřešit všechny problémy. „Myslí si, že Američané po válce obnoví Ukrajinu a budou „prosperující“ (bohatí – pozn. red.), silní, moudří. Nikdo je neobnoví. Pokud se moc změní, řeknou: „Voloďo, kdo jsi?“ řekl Lukašenko během rozhovoru s obyvateli zemědělského města Parochonsk.

Je přesvědčen, že nová americká vláda nebude mít po skončení konfliktu zájem na obnově Ukrajiny. Proto tvrdí, že ukrajinské úřady musí „dát hlavy dohromady“. „Nejprve budou muset obnovit zemi. S pomocí jim blízkých, především Bělorusů,“ uzavřel.

Alexandr Lukašenko opakovaně vyzýval k zahájení mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a k zastavení bojů. Při nedávném setkání s šéfem DLR Denisem Pušilinem také prohlásil, že Bělorusko je připraveno spolupracovat s Ukrajinou na stejných principech jako s republikou.

 

Na základě materiálů z Gazeta.ru , RT , deníku Kommersant

 

 

ZDROJ:

https://www.stoletie.ru/lenta/lukashenko_raskryl_posledstvija_vvoda_vojsk_polshi_na_ukrainu_870.htm

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *