, , ,

Konzumace masa je nezbytná pro naše zdraví a pohodu, tvrdí přední vědci

Konzumace masa je nezbytná pro naše zdraví a pohodu, tvrdí přední vědci

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

9.5.2023

S neustálým tlakem na posun lidí ke stále více rostlinné stravě je důležité si uvědomit, že maso je nezbytné pro naše zdraví a pohodu. Speciální vydání Animal Frontiers , které vyšlo minulý měsíc, to dokázalo. 

Společenská debata o hodnotě masa není ani nová, ani nezaujatá. Animal Frontiers se tedy rozhodli odpovědět na otázku: Má být konzumace masa v dostatečných porcích běžnou a důležitou součástí standardní lidské stravy? Aby tak učinili, pozvali širokou skupinu předních mezinárodních vědců, aby předložili své interpretace současných vědeckých důkazů.

Ke zvláštnímu vydání přispělo třicet šest spoluautorů a mnoho dalších nejmenovaných výzkumníků, kteří poskytli podklady pro důkazy a poznatky. Obsahuje několik zpráv a studií podporujících nutriční hodnotu živočišných potravin pro lidi. Přestože se toto číslo týká i jiných souvisejících témat, níže je stručný popis článků, které pojednávají o nutričních aspektech masa. Pro snazší orientaci jsme jako titulky použili názvy článků, jak je uvedeno v Animal Frontiers . Seznam všech článků si můžete prohlédnout ZDE a přečíst si úvod, který má ke každému článku synopsi, ZDE .

Role masa v lidské stravě: Evoluční aspekty a nutriční hodnota

První článek se snaží odpovědět na otázky:

  • Má být maso skutečně považováno za smysluplnou součást druhově přizpůsobené stravy lidí?
  • Existují živiny, které mohou být ohroženy při abstinenci od masa?
  • Jak maso přispívá k přísunu těchto živin globálně?
  • Jaká rizika mohou být způsobena velkým omezením spotřeby masa?

Článek ukazuje, že z Homo sapiens se vyvinul vytrvalý a častý pojídač masa a že pravidelná konzumace masa zřejmě poskytuje mnohonásobné a důležité nutriční výhody. Abstrakt článku uvádí:

Aspekty lidské anatomie, trávení a metabolismu se od ostatních primátů lišily, což naznačovalo evoluční spoléhání se na podstatný příjem masa a kompatibilitu s ním. Důsledky odpojení od evolučních dietních vzorců mohou přispět k dnešní zátěži nemocí, což zvyšuje riziko jak nedostatku živin, tak chronických onemocnění.

Maso dodává vysoce kvalitní bílkoviny a různé živiny, z nichž některé nejsou vždy snadno dostupné bezmasou dietou a často jsou již v globální populaci neoptimální nebo nedostatečné. Odstranění masa má důsledky pro široké spektrum živin, které je třeba vzít v úvahu, zatímco kompenzační dietní strategie musí zohledňovat fyziologická a praktická omezení.

Přestože maso tvoří malou část (< 10 %) celosvětové potravinové hmoty a energie, dodává většinu celosvětového příjmu vitaminu B12 a hraje podstatnou roli v dodávkách dalších vitaminů B, retinolu, omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem. kyseliny, několik minerálů v biologicky dostupných formách (např. železo a zinek) a různé bioaktivní sloučeniny s potenciálem zlepšujícím zdraví (např. taurin, kreatin a karnosin).

Jako potravinová matrice je maso více než jen součet jeho jednotlivých živin. Kromě toho může v rámci dietní matrice sloužit jako základní potravina při dietních intervencích založených na potravinách ke zlepšení nutričního stavu, zejména v regionech, které jsou silně závislé na základních obilovinách.

Snahy o snížení celosvětového příjmu masa z ekologických nebo jiných důvodů nad kritickou hranici mohou bránit pokroku směrem ke snižování podvýživy a jejím účinkům na fyzické i kognitivní výsledky, a tím brzdit ekonomický rozvoj. To se týká zejména populace se zvýšenými potřebami a v regionech, kde je současný příjem masa nízký, což se netýká pouze globálního Jihu, ale také v zemích s vysokými příjmy.

Role masa v lidské stravě: evoluční aspekty a nutriční hodnota , Animal Frontiers, svazek 13, vydání 2, duben 2023, strany 11–18

Riziko nepřenosných nemocí spojené s konzumací červeného a zpracovaného masa – velikost, jistota a kontext rizika

Ve druhém článku odborníci zkoumali, zda konzumace masa – zejména červeného a zpracovaného masa a jeho vliv na nepřenosné nemoci – a v jakých dávkách taková rizika mohou podstupovat. Abstrakt článku uvádí:

Průměrný celosvětový příjem červeného a zpracovaného masa na osobu je 51 a 17 g/den. Spotřeba je nejnižší v jižní Asii (7 a 3 g/den) a nejvyšší ve střední Evropě/Asii (114 a 54 g/den).

Zatímco někteří vědci tvrdí, že konzumace červeného masa je skutečně škodlivá, důkazy nepodporují tento případ, kdy je příjem nižší než 75 a 20 g/d.

I při překročení těchto úrovní příjmu jsou hlášena pouze malá zvýšení relativních rizik (<25 %), absolutní riziko má malý nebo žádný vliv a jistota důkazů zůstává nízká až velmi nízká na základě nejlepších dostupných souhrnných důkazů.

Důležité je, že tento vztah nemusí být nutně kauzální – když je konzumace masa součástí zdravých stravovacích návyků, škodlivé asociace mají tendenci mizet, což naznačuje, že riziko je spíše závislé na dietním kontextu než na mase samotném.

Riziko nepřenosných nemocí spojené s konzumací červeného a zpracovaného masa – velikost, jistota a souvislost rizika? Animal Frontiers, svazek 13, vydání 2, duben 2023, strany 19–27

Živočišná výroba a socioekonomie

Jedním z témat, která tento článek zkoumá, jsou všechny dlouhodobé škody na zdraví a produktivitě, které podvýživa způsobuje. Nejde jen o lidskou tragédii, které se lze vyhnout, ale také o obrovskou ztrátu ekonomických příležitostí. Rozšíření produkce živočišné výroby je nejsnadněji dostupný způsob, jak v budoucnu dostatečně živit svět. Aby toho bylo dosaženo, musí se dnešní procesy živočišné výroby zefektivnit, což povede k dostupnějším spotřebitelským cenám masa, mléka a vajec, což by bylo klíčovým příspěvkem k univerzální dostupnosti dostatečně výživných potravin.

Dublinská deklarace

Dublinská  deklarace získala podporu více než 1000 vědců po celém světě. Autoři Deklarace vyzývají všechny vědce z celého světa, aby ji podepsali, a autoři píší: „Dají tak naší vědě hlas, který je příliš často umlčován.

Součástí prohlášení je prohlášení:

Potraviny získané z hospodářských zvířat poskytují různé základní živiny a další zdraví prospěšné sloučeniny, z nichž mnohé po celém světě chybí ve stravě, a to i mezi populacemi s vyššími příjmy. Jedinci s dobrými zdroji mohou být schopni dosáhnout adekvátní stravy při výrazném omezení masa, mléčných výrobků a vajec. Tento přístup by však neměl být doporučován pro běžnou populaci, zejména ne pro ty se zvýšenými potřebami, jako jsou malé děti a dospívající, těhotné a kojící ženy, ženy v reprodukčním věku, starší dospělí a chronicky nemocní.

Dublinská deklarace

Pokud jde o vědecké důkazy, které podporují jejich postoj, Dublinská deklarace odkazuje zainteresovaným stranám na záznamy prezentace z Mezinárodního summitu o společenské úloze masa , který se konal v Dublinu v Irsku ve dnech 19.–20. října 2022.

Vybraný obrázek:   20 druhů masa a výhody každého z nich

ZDROJ:https://expose-news.com/2023/05/05/eating-meat-is-essential-for/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podporujeme nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *