, , ,

Je to venku. Úředníci vám budou koukat do vašeho účtu. Bankovní tajemství v Česku končí

Je to venku. Úředníci vám budou koukat do vašeho účtu. Bankovní tajemství v Česku končí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

3.11.2023

Petr Vavrenka

Bankovní tajemství bylo v České republice před pár lety ještě naprostým standardem a nikdo o něm nepochyboval. Dnes už je ale víceméně v troskách a i ty jsou stále mohutněji okusovány. Jednoduše se budeme muset smířit s tím, že to, co máte na svém účtu, bude jednoduše věcí veřejnou a jednoduše dohledatelnou.

Příživníci to budou mít složité

Vše k tomu směřuje. Dnes je často zapotřebí zodpovídat všetečné otázky samotných bankéřů po tom, odkud peníze dostáváte a kam je posíláte. Pochopitelně si lze živě představit, že tyto informace předávají dále různým úřadům, kde se s nimi děje kdovíco.

To ale ještě zdaleka není všechno. Ministerstvo práce a sociálních věcí již před časem přišlo s plánem, který spočíval ve větší kontrole nejrůznějších sociálních příspěvků a dávek. S tím nelze než souhlasit, jelikož tuzemský sociální systém je přebujelý a často z něj čerpají lidé, kteří na to nemají právo, případně by si mohli pomoci jinak.

Bohužel, stát se rozhodl jít tou vůbec nejjednodušší cestou. A sice tou, že příslušné úřady budou moci žadatelům nahlížet do jejich bankovních účtů. Pochopitelně s tím cílem, aby zjistily, zda tam náhodou nemají nějaké přebytečné úspory, které by mohli využít na své zaopatření, namísto toho, aby pumpovali veřejné rozpočty.

Foto: Shutterstock

Není to dobrý krok

Je to však velmi nepříjemný precedens. Dosud totiž měla státní správa jen omezené možnosti v nahlížení do účtů. Bankovní tajemství mohly prolomit například soudy, které k tomu musely shledat patřičný důvod. Jenže takto si váš účet bude moci otevřít kdejaký úředník z Úřadu práce a je otázkou, zda to nepůjde ještě dále.

Ostatně, náznaky tu jsou. V rámci kontroly žadatelů o příspěvky a dávky by totiž úřady měly mít možnost nahlížet i do účtů rodinných příslušníků. Předpokládá se totiž, že žadatel by si finanční prostředky mohl jednoduše přesunout k nim. Není tohle ale už trochu příliš?

Celá tahle záležitost nemusí dopadnout vůbec dobře a bude do budoucna pravděpodobně znamenat stále častější porušování bankovního tajemství, které se postupně jednoduše rozplyne. Koukat vám do účtů budou například i tehdy, když si požádáte třeba o příspěvek na bydlení a možná kdykoliv, kdy budete cokoliv řešit se státem.

 

ZDROJ:https://www.aazdravi.cz/je-to-venku-urednici-vam-budou-koukat-do-vaseho-uctu-bankovni-tajemstvi-v-cesku-konci/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *