Návštěvníci z EU budou v rámci nové iniciativy brzy podrobeni skenování obličeje a otiskům prstů

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

3.11.2023

 Olivia Cook

Každý, kdo cestuje do Evropy, se bude brzy muset vypořádat s otisky prstů a skenováním obličeje v rámci dvou nových iniciativ Evropské unie (EU) v oblasti správy hranic : Evropského systému vstupu/výstupu (EES) a Evropského systému cestovních informací a povolení (ETIAS).

EES a ETIAS jsou součástí rozsáhlých IT systémů, které EU vyvíjí pro „shromažďování, zpracování a sdílení informací důležitých pro správu vnějších hranic“. (Související:  Používání technologie FACIAL RECOGNITION ze strany TSA na amerických letištích vzbuzuje obavy o soukromí .)

Zde jsou věci, které cestující potřebují vědět o dvou samostatných, ale vzájemně propojených cestovních předpisech, které EU hodlá zavést.

Evropský systém vstupu/výstupu (EES)

EES je automatizovaný IT systém, který registruje cestující bez víz a vízovou povinnost vstupující na evropské hranice za účelem krátkodobého pobytu kratšího než 90 dnů v jakémkoli 180denním období.

EES bude platit při vstupu nebo výstupu z 25 členských států EU – Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko. Dvě země, Irsko a Kyperská republika, jsou ze systému vyloučeny.

Systém bude také implementován při vstupu nebo opuštění čtyř zemí mimo EU – Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska – které jsou podle Evropské komise součástí schengenského prostoru bez hranic.

Cestující ze zemí mimo EU, včetně Spojeného království, budou muset před překročením vnějších hranic do nebo z EU naskenovat své aktuální pasy a další platné cestovní doklady v automatizovaném samoobslužném kiosku.

Jakmile bude systém EES uveden do provozu, nahradí razítkování pasů; místo toho budou shromažďovány snímky obličejů cestujících a otisky prstů. Registrace vstupu/výstupu také shromažďuje cestovní údaje, jako je datum/a a místo/a, kde cestující vstoupil a opustil území navštívených evropských zemí.

Evropský EES měl být původně implementován v roce 2022, ale poté, co čelil mnoha neúspěchům, bylo jeho datum účinnosti posunuto dále až na konec roku 2023. Evropská komise (EK) nepotvrdila zprávy, že některá média hlásí, že ESS a ETIAS vstoupí v platnost až v roce 2025 nebo později.

„[EK] spekulace nekomentuje,“ řekla Anitta Hipperová, mluvčí EK pro vnitřní záležitosti. Zdůraznila však, že komise „je nadále odhodlána zprovoznit ESS a ETIAS co nejdříve“.

Evropský systém cestovních informací a povolení (ETIAS)

Mezitím je ETIAS novým cestovním opatřením, které bude vyžadovat, aby státní příslušníci kterékoli ze zemí osvobozených od vízové ​​povinnosti získali „cestovní povolení“ do Evropy pro krátkodobé pobyty.

Mezi země nebo území bez vízové ​​povinnosti patří Albánie, Antigua a Barbuda, Argentina, Austrálie, Bahamy, Barbados, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Brunej, Kanada, Chile, Kolumbie, Kostarika, Dominika, Salvador, Gruzie, Grenada, Guatemala, Honduras , Hong Kong, Izrael, Japonsko, Kiribati, Macao, Malajsie, Marshallovy ostrovy, Mauricius, Mexiko, Mikronésie, Moldávie, Černá Hora, Nový Zéland, Nikaragua, Severní Makedonie, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie , Svatý Vincent a Grenadiny, Samoa, Srbsko, Seychely, Singapur, Šalamounovy ostrovy, Jižní Korea, Tchaj-wan, Východní Timor, Tonga, Trinidad a Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Spojené arabské emiráty, Spojené království, USA, Uruguay a Venezuela.

ETIAS není vyžadován u cizinců, kteří mají legální a platné pobytové karty nebo povolení, platná víza k dlouhodobějšímu pobytu (např. studijní nebo pracovní víza) nebo úřední doklad vydaný kterýmkoli evropským státem, který je opravňuje k pobytu. I když proces žádosti o ETIAS nevyžaduje biometrické údaje, cestující budou muset stále předkládat čísla svých pasů.

Další podobné příběhy najdete na webu Surveillance.news .

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *