, , , , ,

Hlasování o nedůvěře vládě bude mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby

nedůvěra vlády

Hlasování o nedůvěře vládě bude mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby

13.1.2023

Na sněmovní schůzi k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se poslanci sejdou v úterý 17 ledna. Začne v 10:00. Na dotaz ČTK to dnes sdělila místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). Žádost o vyvolání schůze podepsalo 58 poslanců opozičního hnutí ANO. Uskuteční se deset dnů před druhým kolem prezidentské volby, v níž se o funkci hlavy státu uchází také předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

Na vyvolání jednání o vyslovení nedůvěry vládě se poslanecký klub hnutí ANO shodl v úterý. Předsedkyně frakce Alena Schillerová postup zdůvodnila tím, že koalice zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech, které se podle ní týkaly „skutečných problémů lidí“. Podpisy dalšího opozičního hnutí SPD frakce ANO nesháněla.

Vládní představitelé spojují hlasování o nedůvěře se snahou vytvořit prostor bývalému premiérovi a kandidátovi na prezidenta Babišovi před druhým kolem volby hlavy státu. Už v úterý uvedl premiér Fiala, že se opoziční hnutí snaží o prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu. Schillerová to odmítá. „Kdybychom to chtěli zapojit jako součást předvolební kampaně, uděláme to tento týden. Donesli bychom podpisy mnohem dříve a dávalo by to větší logiku,“ řekla dnes novinářům před podáním žádosti o svolání schůze. Poznamenala také, že neví, zda na ni Babiš dorazí.

O návrhu programu schůze se při vyslovení důvěry či nedůvěry vládě nehlasuje. Očekává se mnohahodinová debata, po níž poslanci přistoupí k hlasování po jménech od vylosovaného člena dolní komory. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Prvnímu opozičnímu pokusu o svržení odolal Fialův kabinet loni v září. Hlasování o nedůvěře vyvolalo ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem už bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Debata tehdy trvala nepřetržitě 22 hodin a celá schůze ještě skoro o hodinu déle. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran. Ostatních 16 poslanců bylo omluveno, po osmi z vládního i opozičního tábora.

Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

Zdroj:https://newsbox.cz/zpravy/ano-zada-o-svolani-snemovni-schuze-k-vysloveni-neduvery-fialove-vlade-9ddjk3rs

 

POZNÁMKA REDAKCE – výňatek z článku: Vidlákovy kydy – Poslední argument

……

A to je ten druhý důvod, proč ANO spouští hlasování o nedůvěře vládě. Vládní podpora je velmi nízká, její sestřelení je záležitost veskrze domácí a veskrze populární. Pokud se to dobře pojme, je to velmi velmi silné téma, které může přebít spoustu jiných nedokonalostí. A teď si ještě představte, že by se to podařilo… vláda rozložená, libtardi rozložení, otěže přebírá Zeman, zároveň svými kroky dělá Babišovi další krytí před případnými chybami v kampani… Prostě samá pozitiva pro hnutí ANO.

Dovedl bych si proto představit, že na schůzi sněmovny, kde se o tom bude hlasovat, může jít o víc, než jen o laciný způsob, jak být imrvére na obrazovkách České televize. Co si budeme povídat, mezi poslanci současné pětikolky je hodně takových, kteří dobře vědí, že jestli se nestane nějaký zázrak, tak jsou ve sněmovně naposledy. Že jestli to takhle půjde dál, tak je Fiala všechny přivede zu grunde. Někteří na to samozřejmě reagují tak, že se snaží urvat, co se ještě urvat dá. Ale někteří si říkají, že by se z toho třeba ještě dalo nějak vycouvat.

Dovedu si docela dobře představit, jak Babiš sedí na utajené schůzce s nejmenovanými poslanci za ODS a říká jim, že když bude prezident, tak je funkce premiéra v podstatě volná. Že by se dala přerekonstruovat vláda, dalo by se dovládnout do řádných voleb… jen je třeba se zbavit se Fialy, Rakušana a Pekarové. Na ně se to všechno svede a k lizu se dostanou lidi, na které Fiala zapomněl… Stačí jen vládu shodit…

A to je můj poslední argument, proč není od věci volit Babiše. Čím silnější vstoupí do druhého kola, tím víc budou Blažkové, Kubové a Lidovci přemýšlet, jestli fakt není nejvyšší čas poslat Fialu na smetiště dějin, dokud mají ještě nějakou šanci si podržet prebendy. Pokud tihle všichni zjistí, že se Veľký Bocian tím prezidentem nejspíš fakt stane a bude jim schopen sypat písek do soukolí a bude mít zadarmo pozornost celého národa, tak by si mohli uvědomit, že s Fialou jedou na mrtvém koni. Čím více budou Babišova čísla vypadat jako referendum o vládě, tím spíše tak budou od vládních poslanců pochopena.

ZDROJ: Vidlákvy kydy https://volnyblog.news/posledni-argument-co-jeste-nezaznel-blog-prevzato-z-blogu-vidlakovy-kydy/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *