Kocourek z popelnice pomáhá pacientům. A má dva kočičí parťáky

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

20. února 2023

, Arwin Angeliro a Quentin – tak se jmenují tři kocouři, kteří pracují ve Vítkovické nemocnici. Pomáhají pacientům zlepšit náladu, odbourat stres nebo zdokonalit jemnou motoriku.

Yoda má služby na oddělení následné péče třikrát až čtyřikrát do měsíce. Jeho panička je tam totiž vedoucí lékařkou a při terapiích jej doprovází. „Yoda byl jako sotva měsíční koťátko zachráněný z popelnice. Ujala jsem se ho a pečovala o něj od miminka, teď už má tři roky. Doma máme kočky celkem čtyři, ale Yoda z nich má nejklidnější povahu, a tak se skvěle hodí na felinoterapii,“ uvedla majitelka Yody, milovnice koček a lékařka Zornitza Petrova Markantová, která se svým svěřencem společně absolvovala kurz felinoterapie a má tak veškerou potřebnou certifikaci k poskytování této metody.

Pravidelnými pomocníky při léčbě pacientů jsou také sibiřští kocouři Arwin Angeliro a Quentin, kteří přicházejí na oddělení společně se svou felinoterapeutkou Denisou Nováčkovou jednou do měsíce. „Kocourci s felinoterapeutkou vždy projdou celé oddělení a navštíví v průměru 70 procent pacientů. Někteří pacienti se na jejich návštěvu vysloveně těší, někteří třeba zpočátku nejeví výraznější zájem, ale jakmile kocouři vstoupí do jejich blízkosti, hned si je získají,“ popisuje staniční sestra oddělení následné péče Lenka Holubová s tím, že kočky dovedou mnohdy například rozmluvit nebo rozhýbat pacienty, kteří jsou jinak apatičtí.

Arwin Angeliro a Quentin jsou typické sibiřské kočky, která se vyznačuje sametovou srstí a mohutným tělem i ocasem. „Povahově jsou klidní i trpěliví, přesně tak, jak to má u terapeutických koček být. Samozřejmě mají také osvědčení o absolvování felinoterapeutické zkoušky, pravidelná očkování, pravidelné zdravotní prohlídky i pojištění,“ vyjmenovává Lenka Holubová.

Kočičí terapeuti pacientům dělají příjemnou společnost, pomazlí se, ale třeba i vybízejí k aktivitě pomocí společné hry. „Spektrum pozitivních účinků, které felinoterapie má, je velmi široké, a to i v případě, kdy kočka zdánlivě jen obyčejně leží na klíně pacienta. I takový obyčejný kontakt totiž podporuje komunikaci, odbourává stres i rutinu, kterou pacienti často zažívají, a navíc je mobilizuje – kočičí mazlíci totiž přímo vybízejí k hlazení. Po návštěvě koček u pacientů pozorujeme zlepšení jejich psychické pohody i zlepšení jemné motoriky. Kočky také podněcují ke smysluplnému trávení času a pacienti pak často vzpomínají i na své vlastní domácí mazlíčky,“ hodnotí Lenka Holubová.

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *