, , ,

České obchody prodávají extrémně nebezpečný nápoj. Lidé ho kupují na kvanta, aniž to tuší. A zničehonic je zle

České obchody prodávají extrémně nebezpečný nápoj. Lidé ho kupují na kvanta, aniž to tuší. A zničehonic je zle

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

21.11.2023

Anna Štěpánková

Jedna věc je to, že se v České republice tradičně prodávají poměrně nekvalitní potraviny, které se nedají příliš srovnávat s tím, co je k mání třeba v Německu. Často dochází také k tomu, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalí závadnou potravinu, která musí být stažena z trhu.

Tohle tu ještě nikdy nebylo

V tomto případě jde ale o něco úplně jiného. Na český trh totiž dorazil milovaný nápoj, který se šíří všude po světě. Možná jste ho vůbec nezaregistrovali, jelikož nepatříte do cílové skupiny dětí a teenagerů. Pro ně se rozjela naprosto masivní reklamní kampaň formou nejrůznějších influencerů a youtuberů, kteří o nápoji Prime pějí ódy, ale schválně mlčí o jeho značných negativech.

Nebezpečnost tohoto nápoje tkví mimo jiné i v tom, že je neznámý a mnozí si ho mohou splést s limonádou nebo jiným energetickým nápojem. Tento je však mimořádně silný. Další problém spočívá v tom, že lidé často ani netuší, že ho jejich ratolesti konzumují, a to ve zvýšené míře.

Rozbory přitom ukázaly, že nápoje značky Prime obsahují obrovské množství kofeinu. V případě některých druhů jde až o 200 miligramů této látky. Pro srovnání, to je dvakrát tolik, co najdete v Red Bullu, šestkrát více než v Coca Cole a čtyřnásobek toho, co obsahuje poměrně silná italská káva.

Foto: Shutterstock

Je třeba regulace

Jde o obrovskou nálož, kterou si přitom konzumenti vůbec neuvědomují, jelikož je v nápoji také obrovské množství cukru. Ten je zde přitom v roli jedné z nejméně závadných látek, které nápoj obsahuje. Kromě jiného tu jde totiž o to, že pokud takový drink vypijete, dostanete do těla nějakých 700 miligramů draslíku, který enormně zatíží vaše ledviny.

Obrovský problém s nápoji Prime hlásí i české školy. Podle některých učitelů ho konzumuje už většina dětí. Někdy jsou pod vlivem vypití vidět i změny v chování. Přinejmenším se vám může stát, že po takovém nápoji prostě neusnete. Někteří jsou přitom schopni vypít i dvě tři plechovky.

Jedinou bariérou ještě masivnějšího rozšíření je zřejmě cena Prime, která je vyšší. Podle odborníků by se ale měly postavit další, a to velmi rychle, jinak si zaděláváme na nemalé potíže. V některých zemích ostatně platí zákaz prodeje energetických nápojů lidem do 16 let a je namístě, aby něco takového bylo zavedeno i v České republice.

Foto: Shutterstock

 

ZDROJ:https://www.aazdravi.cz/ceske-obchody-prodavaji-extremne-nebezpecny-napoj-lide-ho-kupuji-na-kvanta-aniz-to-tusi-a-znicehonic-je-zle/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *