, ,

Celosvětová spotřeba uhlí kvůli energetické krizi dosáhla historického maxima.

Celosvětová spotřeba uhlí kvůli energetické krizi dosáhla historického maxima

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Jack McEvoy dne 16. prosince 2022

Světová spotřeba uhlí dosáhne do konce roku 2022 historického rekordu, protože nedostatek zemního plynu zvýšil ceny energií, což nutí země spalovat více uhlí, uvádí Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Mezinárodní společenství má v roce 2022 využívat více než 8 miliard tun uhlí, což představuje 1,2% nárůst spotřeby uhlí ve srovnání s rokem 2021, protože země začaly používat uhlí jako levnější alternativu zemního plynu poté, co ceny prudce vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu. k výroční zprávě IEA o uhlí, která byla zveřejněna v pátek. Agentura předpovídá, že spotřeba uhlí se bude pohybovat kolem těchto úrovní až do roku 2025, protože ačkoli by poptávka po uhlí mohla na Západě klesnout, zůstává vysoká v rozvojových asijských zemích, jako je Čína a Indie.

Očekává se, že v roce 2022 výroba elektřiny z uhlí dosáhne nového maxima přes 10,3 terawatthodin, zatímco produkce uhlí se očekává zvýšení o 5,4 % na zhruba 8,3 miliardy tun, což je podle zprávy rovněž rekordní maximum. Agentura však nepředpokládá, že v budoucnu dojde k velkým investicím do exportních operací uhlí, protože země pokračují v přechodu na čistou energii.

Ruská invaze na Ukrajinu neustále narušovala  dodávky plynu do Evropy, což způsobilo, že země zaměřené na klima , jako je Německo, restartovaly uhelné elektrárny, aby se vyhnuly dojídání elektřiny. Podle Politico se EU v současnosti pokouší stanovit cenový strop na zemní plyn, aby snížila prudce rostoucí ceny elektřiny, protože země začíná čelit nižším teplotám .

Očekává se, že Indie zažije největší nárůst poptávky po uhlí, a to o 7 %, následovaná Evropskou unií (EU) s 6 % a Čínou s 0,4 %. Čína, Indie a Indonésie, tři největší světoví producenti uhlí, také letos vytvoří nové rekordy v produkci; Čína závodí ve výstavbě řady nových uhelných elektráren s vysokými emisemi, které by jen v prvním čtvrtletí roku 2022 přidaly celkem 8,63 gigawattů uhelné energie, což je téměř 50 % kapacity schválené v celém roce 2021.

IEA okamžitě neodpověděla na žádost nadace Daily Caller News Foundation o komentář.

ZDROJ: Daily Caller https://dailycallernewsfoundation.org/2022/12/16/worldwide-coal-use-set-to-hit-an-all-time-high-due-to-energy-crisis/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *