, , , , ,

Váleční štváči z Kyjeva, Finska a pobaltských států se pustili do Macrona

Váleční štváči z Kyjeva, Finska a pobaltských států

Váleční štváči z Kyjeva, Finska a pobaltských států se pustili do Macrona na vyjádření o mírových jednáních a ukončení konfliktu na Ukrajině. A pomoci v rámci nich poskytnout Rusku bezpečnostní záruky.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o bezpečnostních zárukách pro Rusko v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1, který byl zveřejněn v sobotu.  Dříve absolvoval jednání s americkým prezidentem Joeem Bidenem. Oba lídři mluvili o tom, že USA a Evropa se musí připravit na „budoucí bezpečnostní architekturu“. Představitelé Ukrajiny, Finska a pobaltských států v neděli kritizovali francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na jeho vyjádření. Rusku by měly být poskytnuty bezpečnostní záruky v rámci budoucích jednání o ukončení války na Ukrajině.

Informoval o tom web deníku Financial Times .

Macron hovořil o bezpečnostních zárukách pro Rusko v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1, který byl zveřejněn v sobotu. Dříve absolvoval jednání s americkým prezidentem Joeem Bidenem. Tito dva lídři podle Macrona mluvili o tom, že USA a Evropa musí připravit „budoucí bezpečnostní architekturu“ .

Kyjev podle FT odmítl jakékoli vyjádření o tom, že by ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi měly být po konfliktu uděleny ústupky.

„Někdo chce poskytnout bezpečnostní záruky zemi teroristů a zabijáků,“ uvedl na Twitteru tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

Namísto Norimberku – podepsat s Ruskem dohodu a potřást si rukama,“ dodal. Norimberkem Danilov připomněl norimberské procesy s nacisty po druhé světové válce, píše FT.

 

Svět podle Danilova místo toho potřebuje bezpečnostní záruky od Ruska. „Denuklearizované a demilitarizované takzvané Rusko je nejlepší záruka míru pro Evropu a svět,“ napsal na Twitteru.

 

Bývalý finský premiér Alexander Stubb také vyjádřil nesouhlas s Macronem. „Jediné bezpečnostní záruky, na které bychom se měli soustředit, jsou zásadně neruské,“ napsal na Twitteru.

„Chce-li kdokoli vytvořit novou bezpečnostní architekturu, která teroristickému státu povoluje pokračovat ve svých metodách zastrašování, měl by si to znovu promyslet,“ napsal na Twitteru bývalý litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.

K Macronovým vyjádřením se pro FT vyjádřil i lotyšský ministr obrany Artis Pabriks, který upozornil na Putinova tvrzení, že „za válku jsou zodpovědné Západ a Ukrajina a Rusko je nevinná oběť“ .

Zdroj: ta3.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *