Nutriční „temná hmota“ ve vašem jídle – a proč jsou syntetické potraviny tak nebezpečné

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

Jakkoli se to může zdát pozoruhodné, 99 % bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů, vitamínů a dalších biochemických složek tvořících celé jídlo je úplnou záhadou. Jak tedy mohou vědci replikovat tyto složky v laboratorním jídle? A co nám v jídelníčku chybí, když tam tyto složky nejsou všechny?

10.4.2023

Příběh ve zkratce:

  • Odhaduje se, že 99 % složek tvořících celé jídlo je úplnou záhadou. Národní nutriční databáze pro standardní reference amerického ministerstva zemědělství (USDA) uvádí 188 nutričních složek potravin, včetně 38 flavonoidů, přesto vědci odhadují, že v našich potravinách je více než 26 000 různých biochemikálií.
  • Ještě méně víme o složkách zpracovaných potravin a syntetických potravin, které nepravdivě prohlašují, že jsou „ekvivalenty“ celých potravin, jako je „maso bez zvířat“ nebo „mléko bez zvířat“.
  • Vědci nemohou vytvořit ekvivalenci, když ani nevědí, z čeho se skládá 85 % nebo více celého jídla, které se snaží replikovat.
  • Dokument publikovaný v dubnovém čísle Animal Frontiers varuje, že kultivované produkty nejsou nutričně ekvivalentní masu, které mají nahradit.
  • Květnová zpráva Organizace pro výživu a zemědělství dospěla k závěru, že s masem vypěstovaným v laboratoři je spojeno nejméně 53 potenciálních zdravotních rizik, včetně možnosti kontaminace těžkými kovy, mikroplasty, nanoplasty a chemikáliemi, alergenními přísadami, toxickými složkami, antibiotiky a priony.

Víte, co je v jídle, které jíte? Ač se to může zdát pozoruhodné, 99 % složek tvořících celé jídlo je úplnou záhadou.

Jak uvedl New Scientist v červenci 2020:

„O drtivé většině látek v naší stravě nevíme téměř nic… „Naše chápání toho, jak strava ovlivňuje zdraví, je omezeno na 150 klíčových nutričních složek,“ říká Albert-László Barabási z Harvard Medical School, který zavedl termín nutriční temná hmota. .

„Ale ty představují pouze malý zlomek biochemikálií přítomných v našich potravinách“ … Myšlenka, že potraviny jsou bohatou a složitou směsí biochemikálií, není novinkou.

„Dokonce i dobře známé makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky – jsou velmi rozmanité. Existuje také široká škála podpůrných mikroživin: minerálů, vitamínů a dalších biochemikálií, z nichž mnohé jsou přítomny pouze v nepatrných množstvích, ale stále mohou mít hluboké zdravotní účinky.“

Oficiálním zdrojem nutričních informací je Národní databáze živin USDA pro standardní reference.

Uvádí složení statisíců potravin, ale není to tak podrobné, jak byste si představovali.

Celkově popisuje pouze 188 nutričních složek , včetně 38 flavonoidů, přesto vědci odhadují, že v naší potravě je více než 26 000 různých biochemikálií .

Jak poznamenal New Scientist: „S USDA jako vaším průvodcem je 99,5 % složek v potravinách záhadou,“ a jak poznamenal Barabási: „Bylo by pošetilé odmítat 99,5 % sloučenin, které jíme, jako nedůležitých … opravdu nepochopí, jak onemocníme, pokud tuto hádanku nevyřešíme.“

Hledání nutriční „temné hmoty“

Mezinárodní tým výzkumníků, rozrušený informační propastí, začal před deseti lety pracovat na obsáhlejší databázi nazvané FooDB , která od roku 2020 obsahovala informace o přibližně 70 000 nutričních sloučeninách.

Přesto i tato databáze má před sebou ještě dlouhou cestu. Odhaduje se, že 85 % uvedených nutričních složek zůstává nekvantifikováno, což znamená, že vědí, že potravina obsahuje konkrétní složku, ale neví kolik.

Zdravotní důsledky většiny sloučenin také zůstávají do značné míry neznámé.

New Scientist poznamenává:

„To platí i pro jednotlivé mikroživiny. „Zvažte beta-karoten,“ říká Barabási. „Podle epidemiologických studií má tendenci být pozitivně spojen se srdečními chorobami, ale studie přidávání beta-karotenu do stravy neprokazují zdravotní přínosy. Jedním z potenciálních důvodů je, že beta-karoten se v rostlinách nikdy nevyskytuje sám; je u něj vždy přítomno asi 400 molekul. Takže epidemiologie může odhalovat zdravotní důsledky nějaké jiné molekuly.“

„Další pravděpodobnou příčinou je vliv mikrobiomu na tmavé živiny,“ říká [zakladatel FooDB David] Wishart. „Většina tmavých živin je chemicky transformována vašimi střevními bakteriemi.“

„Pravděpodobně proto studie o výhodách různých potravin dávají poměrně nejednoznačné výsledky. Nekontrolujeme správně změny ve střevní mikroflóře nebo náš vrozený metabolismus, což znamená, že různí lidé dostávají různé dávky metabolitů z potravy.“

Zpracované potraviny jsou ještě větší záhadou

Důvod, proč jsem začal s tímto pozadím, je ten, že víme ještě méně o složkách zpracovaných potravin a syntetických potravin, které nevědomky prohlašují, že jsou „ekvivalenty“ celých potravin, jako je „maso bez zvířat“ nebo „mléko bez zvířat“.

Samotné zpracování potravin často změní složení bioaktivních molekul v potravině, a tím i dopad potravin na zdraví , ale dnes zpracované potraviny obsahují také širokou škálu syntetických chemikálií, které před moderní érou nebyly nikdy součástí lidské stravy. .

Jako takové představují neuvěřitelná rizika pro dlouhodobé zdraví a pohodu. Zpracované potraviny mohou mít také mezigenerační účinky.

„Jak mohou vědci vytvořit ekvivalenci, když ani nevědí, z čeho se skládá 85 nebo více procent celé potravy, kterou se snaží replikovat?“

V posledních letech se zakořenila myšlenka, že můžeme jednoduše nahradit celé potraviny syntetickými, geneticky modifikovanými nebo v laboratoři vypěstovanými alternativami, které jsou zcela ekvivalentní původním potravinám. Ve skutečnosti je to prostě nemožné.

Jak mohou vědci vytvořit ekvivalenci, když ani nevědí, z čeho se skládá 85 % nebo více celého jídla, které se snaží replikovat?

Zdravý rozum vám řekne, že nemohou. Mohlo by to vypadat, vonět a dokonce i chutnat podobně, ale složení mikroživin bude zcela odlišné a ve výsledku budou i zdravotní účinky nesrovnatelné.

Ekvivalence bez zvířat je PR podvod

Vezměte si například kultivované maso. Říká se, že je ekvivalentní skutečnému zvířecímu masu, protože je vypěstováno ze zvířecích buněk. Buňky pak rostou v živném roztoku uvnitř bioreaktoru, dokud se nestanou plátem podobným masu.

Podobně, bezzvířecí mléko Bored Cow je mléčnou alternativou vyrobenou ze syrovátkového proteinu získaného fermentačním procesem, rostlinných tuků (namísto mléčných tuků), citrusové vlákniny (pro krémovitost) a přidaných vitamínů a minerálů .

Obránci kultivovaného masa trvají na tom, že tento produkt není „ falešné maso “, ale „skutečné maso“,

jediný rozdíl je v tom, že k jeho vytvoření nemuselo být zabito žádné zvíře.

Kultivované maso a další syntetické potraviny jsou prý také šetrnější k životnímu prostředí. Ale nic nemůže být dále od pravdy.

Jejich dopad je mnohem více podobný farmaceutickému průmyslu než potravinářskému průmyslu .

Podle nedávné analýzy „ životního cyklu od kolébky po bránu “ produkuje masný průmysl pěstovaný v laboratoři čtyřikrát až 25krát více CO2 než tradiční chov zvířat.

Na základě tohoto hodnocení každé kilo kultivovaného masa vyprodukuje kdekoli od 542 liber (246 kg) do 3 325 liber (1 508 kg) emisí oxidu uhličitého, takže dopad kultivovaného masa na klima je čtyřikrát až 25krát větší než u konvenčního hovězího .

A tyto informace jsou poskytovány pouze proto, aby vyvrátily ty, kteří věří klamu globálního oteplování.

Jak poznamenali autoři, investoři nalili miliardy dolarů do odvětví masa založeného na živočišných buňkách na základě teorie, že kultivované maso je šetrnější k životnímu prostředí než hovězí.

Podle těchto výzkumníků je však tento humbuk založen na chybných analýzách uhlíkových emisí.

Kultivované maso je také ztělesněním ultrazpracovaných potravin , a proto pravděpodobně způsobí zdravotní problémy, jako jsou ty, které způsobují jiné ultrazpracované potraviny, jako je obezita , kardiovaskulární onemocnění , diabetes typu 2, metabolický syndrom, syndrom dráždivého tračníku, rakovina , duševní poruchy . zdravotní problémy a zvýšená úmrtnost ze všech příčin .

Dokument publikovaný v dubnovém čísle Animal Frontiers také varoval, že existuje několik důsledků buněčného masa, které je třeba vzít v úvahu, ale není tomu tak, včetně skutečnosti, že kultivované produkty nejsou nutričně ekvivalentní masu, pro které jsou určeny. nahradit.

Tvrzení, že při tom nejsou zabita žádná zvířata, je také nepravdivé. V současnosti se většina kultivovaného masa nebo masa na bázi buněk vytváří pěstováním živočišných buněk v roztoku fetálního bovinního séra , které se vyrábí z krve nenarozených telat.

Stručně řečeno, březí krávy jsou poráženy, aby se nenarozenému plodu odčerpala krev.

Je bezpečné jíst nádory?

Kolem bezpečnosti je také mnoho nezodpovězených otázek. Například k růstu buněčných kultur používají některé společnosti imortalizované buňky , které jsou technicky vzato prekancerózní a/nebo plně rakovinné.

(Jiné společnosti používají embryonální kmenové buňky nebo buňky ze živých zvířat.)

Důvodem použití imortalizovaných buněk je, že normálně se chovající buňky se nemohou dělit navždy. Většina buněk se znásobí jen několik desítekkrát, než se stanou senescentními (starými) a zemřou.

To nebude fungovat, když je vaším záměrem vypěstovat tisíce liber tkáně z malého počtu buněk, a proto používají nesmrtelné buňky, které nemají žádný vypínač pro svou replikaci a mohou se dělit donekonečna.

Náhražky masa kultivované tímto způsobem by proto mohly být považovány za nádory, protože maso je zcela tvořeno prekancerózními nebo rakovinnými buňkami. Je bezpečné jíst nádory? Nevíme.

Biolog Massachusetts Institute of Technology Robert Weinberg, Ph.D., navrhl, že lidé nemohou dostat rakovinu z těchto buněk, protože to nejsou lidské buňky, a proto se nemohou replikovat ve vašem těle.

Neexistuje však žádný dlouhodobý výzkum, který by tuto teorii podpořil.

Přijdou dietní bolesti hlavy

Je také důležité si uvědomit, že nutriční složení a bezpečnost syntetických potravin se bude lišit v závislosti na značce.

Když máte co do činění například s hovězím masem, maso z jedné krávy bude relativně identické s masem kterékoli jiné krávy (hlavní výjimkou je způsob, jakým jsou chovány a krmeny).

Jeden losos ulovený ve volné přírodě je srovnatelný s jakýmkoli jiným lososem uloveným ve volné přírodě a každý červenohnědý brambor je víceméně totožný s každým jiným červenohnědým.

Protože však každá značka syntetických potravin používá vlastní ingredience a procesy, žádné dvě nebudou mít identické složení nebo bezpečnost, takže i když se nakonec ukáže, že jedna je bezpečná a výživná, tyto výsledky nelze použít na žádnou jinou značku.

Tato odchylka může v budoucnu způsobit velké problémy, když budou všechny druhy potravin nahrazeny syntetickými neekvivalenty.

Jak zjistíte, která značka hovězího, kuřecího nebo lososa by pro vás mohla být nejlepší? Jak vymyslíte rozumný dietní plán, když každá potravina přichází v nesčetných variacích různého složení a bezpečnosti?

Syntetické potraviny představují jedinečná rizika pro bezpečnost potravin

Mnoho zastánců syntetických potravin tvrdí, že jídlo vytvořené v laboratoři obejde řadu problémů s bezpečností potravin , ale opak je mnohem pravděpodobnější.

Jistě, například hovězí maso může být kontaminováno během zpracování, balení, přepravy nebo skladování nebo během procesu vaření.

Ale u kultivovaného masa s sebou každá přísada a krok zpracování přináší potenciál kontaminace a kterákoli ze stovek přísad by mohla mít toxické účinky, samotná nebo v synergii.

Hloubková analýza dostupných důkazů Organizace OSN pro výživu a zemědělství a panel odborníků Světové zdravotnické organizace, zveřejněná v květnu, skutečně dospěla k závěru, že existuje nejméně 53 potenciálních zdravotních rizik spojených s masem vypěstovaným v laboratoři .

Mezi ně patří možnost kontaminace těžkými kovy, mikroplasty , nanoplasty a chemikáliemi, alergenními přísadami, toxickými složkami, antibiotiky a priony.

A co víc, některé ingredience, které jdou do syntetické biologie jako kultivované maso, jsou regulovány jako „nezjistitelné výrobní pomůcky“ a vy ani nebudete vědět, co to je. Izraelský startup Profuse Technology například vyvinul doplněk růstových médií, který masivně podporuje růst bílkovin.

Jak uvádí Food Navigator Europe v článku nazvaném „ Průlom“ kultivovaného masa : Doplněk médií dosahuje plného vyzrání svalů na lešení během 48 hodin,“ doplněk zkracuje dobu potřebnou k pěstování filetů a steaků o 80 % a zvyšuje množství bílkovin v konečný produkt pětinásobně.

Neudržitelný model

Proces kultivovaného masa také produkuje toxický biologický odpad – problém, který v konvenčním zemědělství a zpracování potravin neexistuje. Ve výše uvedeném videu Alan Lewis, viceprezident pro vládní záležitosti pro Natural Grocers, shrnuje, co jde do tvorby syntetické biologie.

Výchozími složkami jsou obvykle levné cukry a tuky získané z geneticky upravené kukuřice a sóji , pěstované v ekologicky destruktivních monokulturách se spoustou herbicidů, pesticidů a syntetických hnojiv.

V důsledku toho jsou zatíženy zbytky chemikálií. K fermentaci pak mohou být přidány stovky dalších přísad, aby vznikl požadovaný konečný produkt, jako je určitý protein, barva, příchuť nebo vůně.

Nejčastěji používaným mikroorganismem ve fermentačním procesu je E. coli, který byl genově upraven tak, aby produkoval požadovanou sloučeninu prostřednictvím svého trávicího procesu.

Mikroorganismus musí být také odolný vůči antibiotikům, protože potřebuje přežít antibiotika používaná k likvidaci jiných nežádoucích organismů v kádi.

Výsledkem je, že organismy odolné vůči antibiotikům se také integrují do konečného produktu a typy onemocnění přenášených potravinami, které by mohly být způsobeny genově upravenou bakterií E. coli rezistentní na antibiotika a jejími metabolity, lze jen hádat.

Kromě požadovaného cílového metabolitu mohou tyto genově upravené organismy také chrlit necílové metabolity s neznámými environmentálními důsledky a zdravotními účinky. Ale to není všechno. Jakmile jsou cílové organismy extrahovány, zbyde nebezpečný biologický odpad.

Zatímco tradiční fermentační procesy, jako je výroba piva, produkují odpadní produkty, které jsou poživatelné pro zvířata, kompostovatelné a nepředstavují žádné biologické nebezpečí, biologický odpad z těchto fermentů syntetické biologie musí být nejprve deaktivován a poté musí být bezpečně zlikvidován. Nesmí jít na skládku.

Chraňte své zdraví vyhýbáním se „frankenfoods“

Výroba potravin, které vyžadují vstupy geneticky modifikovaných organismů a produkují více CO2 než konvenční zemědělství a nebezpečný biologický odpad, je stěží udržitelný model.

Ale na druhou stranu, syntetická biologie a zpracované potraviny nejsou vytlačovány ze skutečného zájmu o udržitelnost.

Pokud by to bylo cílem, každý by se díval na regenerativní zemědělství , kde každá část systému podporuje a udržuje ostatní části, čímž se eliminuje potřeba chemických vstupů, radikálně se snižuje potřeba vody a zároveň se optimalizují výnosy.

Ne, syntetická biologie je sledována, protože je to impozantní kontrolní mechanismus. Ti, kteří vlastní veškerou produkci syntetických potravin, budou ovládat svět ve velmi doslovném smyslu. Chcete-li se dozvědět více o tomto spiknutí pro kontrolu, viz „ Agenda Falešné „Jídlo jako lék “.

Stručně řečeno, globalisté již dnes vlastní a kontrolují většinu sacharidů pěstovaných ve světě. Nahrazením skutečných živočišných potravin patentovanými laboratorně vyrobenými proteinovými alternativami budou mít bezprecedentní sílu kontrolovat světovou populaci.

Poskytne jim také větší kontrolu nad zdravím lidí. Je již známo, že konzumace ultrazpracovaných potravin přispívá k nemocem a že příčinou špatného zdraví je společnost Big Pharma .

Průmysl zpracovaných potravin strávil mnoho desetiletí řízením chronických onemocnění, které se pak léčí spíše léky než lepší stravou. Syntetické potraviny budou pravděpodobně ještě větší hnací silou nebo chronickým onemocněním a předčasným úmrtím.

Faktem je, že padělané maso a mléčné výrobky nemohou nahradit komplexní směs živin, které se nacházejí v hovězím a mlékárenském mase chovaném na trávě, a je pravděpodobné, že konzumace ultrazpracovaných alternativ masa a mléka může vést k mnoha stejným zdravotním problémům, které jsou způsobeny dieta zpracovaných potravin.

Pokud tedy chcete skutečně chránit své zdraví a životní prostředí, vynechejte pseudopotraviny, které vyžadují patenty, a raději se držte těch, které se nacházejí v přírodě.

Původně publikoval Mercola .

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *