, , , , ,

Výměna ruských jaderných palivových tyčí není možná, tvrdí expert

Výměna ruských jaderných palivových tyčí není možná, tvrdí expert

Celý článek si můžete poslechnoutr v audio verzi zde:

 

15.1.2024

Vyměňovat přes noc čerstvé ruské jaderné palivo používané v reaktorech VVER-440 jaderné elektrárny Paks se podle odborníka nevyplatí ani není bezpečné. Navíc díky ruskému technologickému rozvoji je potřeba měnit palivo méně často a lze vyrobit více elektřiny, vysvětlil inženýr v rozhovoru pro Magyar Nemzet .

Častou otázkou je, zda lze čerstvé ruské jaderné palivo používané v reaktorech VVER-440 jaderné elektrárny Paks rychle nahradit palivem od alternativních výrobců. Zkrátka ne, protože v současnosti žádný ze západních výrobců nemá oficiálně schválenou palivovou kazetu vhodnou pro bloky VVER-440, uvedl expert na jadernou energetiku Zsolt Hárfás.
Vysvětlil, že důvodem je jaderná bezpečnost.

Než provozovatel jaderné elektrárny přejde na nové jaderné palivo od jiného výrobce, trvá to minimálně pět až sedm let.

A to i v případě, že je nové palivo již vyvinuto,“ upozornil odborník. To je doba, kterou zabere provozní testování, měření, včetně vyřazení vyhořelého paliva z provozu a souvisejících měření, a licenční proces jaderným úřadem. Tento proces nelze srovnávat s přechodem z ruského plynu například na americký LNG přes noc.

Diverzifikace může být důležitým hlediskem, ale pouze v případě, jak upozornil odborník, alternativní výrobce může zaručit stejnou nebo lepší kvalitu, nemluvě o dalších podmínkách, jako je spolehlivost a cena, přičemž jaderná bezpečnost je prvořadá. V současné době nemá žádný jiný výrobce než ruský licencované palivo splňující tato kritéria.

Jako alternativa byl zmíněn Westinghouse, ale současný kanadský výrobce není profesionálně založená alternativa, říká odborník. Dotace EU zavedená v souvislosti s válkou na Ukrajině je ve skutečnosti trhavým pokusem vytlačit přední světovou jadernou společnost Rosatom ze středoevropského trhu s jaderným palivem tím, že nemá licencované palivo pro bloky VVER-440 a muset hradit náklady na pokračující vývoj budoucím kupujícím.

Foto: Facebook Rosatom

Ruský Rosatom je vlastně prozatím spolehlivý i z hlediska dodávek čerstvého jaderného paliva, neboť i přes rusko-ukrajinský konflikt nadále důsledně a včas plnil své mezinárodní závazky a dodávky. Také do Paks dorazilo vše včas a elektrárna má zásobu čerstvého paliva asi tři roky místo dvou, řekl jaderný inženýr.

Ruská společnost také palivo průběžně modernizuje. Reaktory VVER-440 jsou nyní zásobovány novým ruským palivem třetí generace vyvinutým společností TVEL, palivovou společností Rosatomu.

V Paksi nyní bloky elektrárny vyrábějí palivo v 15měsíčním cyklu namísto předchozího 12měsíčního cyklu, a to i díky ruskému vývoji, upozornil expert.

Dodal, že nové ruské palivo zlepšilo fyzikální a tepelně-hydraulické vlastnosti paliva, zvýšilo účinnost poskytnutím většího výkonu a prodloužilo palivový cyklus na 16 měsíců, což znamená méně odstávek kvůli doplňování paliva. Kromě toho budou elektrárny využívající tyče nové generace schopny vyrobit o 2 TWh více elektřiny ročně, což není málo a je to určitě ve prospěch paliva ruského výrobce, vysvětlil jaderný expert.

 

Jaderná elektrárna v Paksi, Maďarsko

 

 

ZDROJ:https://hungarytoday.hu/replacing-russian-nuclear-fuel-rods-not-feasible-claims-expert/

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *