Papežská inkvizice povolila křty translidí. Čeští biskupové si s tím nevědí rady.

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

10.11.2023

Translidé můžou podle nového rozhodnutí Vatikánu podstoupit křest, stát se kmotry nebo být svědky na svatbě. Má to ale háček. Nesmí prý způsobit pohoršení nebo zmatení ostatních věřících. Co přesně to znamená, nevědí ani čeští biskupové.

Vatikánské Dikasterium pro nauku víry, které bylo až do začátku 20. století známé jako římská inkvizice, posvětilo křty translidí a jejich aktivní účast na důležitých církevních svátostech. Translidé tak podle Svatého stolce můžou figurovat i jako svědci při církevních svatbách nebo se stát kmotry. O rozhodnutí informovala Katolická tisková agentura.

Prohlášení přichází na základě přímého dotazu brazilského biskupa Josého Negriho, jak se v těchto případech zachovat. „Transsexuál, který podstoupil hormonální léčbu a operaci změny pohlaví, může přijmout křest za stejných podmínek jako ostatní věřící, pokud nenastanou situace, kdyby u věřících hrozilo veřejné pohoršení nebo jejich zmatení,“ odpověděl Vatikán.

„I děti nebo dospívající s transsexuálními problémy, pokud jsou dobře připraveni a ochotni, mohou přijmout křest,“ píší dále papež František a kardinál Victor Fernández a dodali, že „aby bylo dítě pokřtěno, musí existovat opodstatněná naděje, že bude vzděláno v katolickém náboženství“.

Prakticky stejně pak Vatikán radí i ve věci svědčení na svatbách a účasti při křtech v pozici kmotra – tedy i s onou formulí „pokud nenastanou situace, kdy by u věřících hrozilo veřejné pohoršení nebo jejich zmatení“. Redakce TN.cz proto oslovila Českou biskupskou konferenci s žádostí o vysvětlení věcného významu této formulace a také o vyjádření, jak toto stanovisko Svatého stolce plánuje česká katolická církev naplňovat.

Čeští biskupové ale zatím nevědí, jak se k papežově radě postavit. „Jedná se o novou informaci, se kterou se budou muset biskupové Čech, Moravy a Slezska více seznámit a zabývat, protože nemáme zatím více informací, než je obsaženo v odpovědi Vatikánu. Zatím tedy nemůžeme přesně říci, jak by toto fungovalo v praxi. Stejně tak bude třeba vyřešit i právě onu pasáž ohledně pohoršení nebo zmatku,“ napsala TN.cz mluvčí biskupské konference Monika Klimentová.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *