, , ,

Vlastnictví domácích mazlíčků spojené s nižším rizikem demence: studie

Vlastnictví domácích mazlíčků spojené s nižším rizikem demence: studie

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Nová studie ukazuje, že vlastnictví domácích mazlíčků by mohlo zpomalit kognitivní pokles, zejména u starších dospělých, kteří žijí sami.

29.12.2023

Autor Amie Dahnke

Pokud je vám přes 50 a žijete sami, uvažovali jste o adopci domácího mazlíčka? Nová studie ukazuje, že vlastnictví domácích mazlíčků by mohlo zpomalit kognitivní pokles, zejména u starších dospělých, kteří žijí sami.

Studie zveřejněná 26. prosince v JAMA Network Open ukazuje, že jednotlivci, kteří vlastnili domácí mazlíčky, zaznamenali pomalejší pokles verbální paměti a verbální plynulosti.

Zjištění vědců přišla po studiu dat od téměř 8 000 účastníků ve věku 50 let a starších. Data pochází z anglické Longitudinal Study of Aging (ELSA) provedené mezi červnem 2010 a červencem 2011 a červnem 2018 a červencem 2019. Průměrný věk účastníků byl 66,3 let a více než polovinu (56 procent) tvořily ženy. 35 procent účastníků vlastnilo domácí mazlíčky a 26,9 procent žilo samo.

Během studie byli účastníci požádáni, aby provedli několik testů hodnotících jejich verbální paměť a plynulost. Jedním z příkladů testů bylo recitování 10 nesouvisejících slov hned poté, co je slyšeli, a poté znovu o minutu později. Další test zahrnoval pojmenování co největšího počtu zvířat během jedné minuty.
Po devíti letech sledování účastníků výzkumný tým zjistil, že jedinci, kteří žili sami a nevlastnili domácí mazlíčky, měli rychlejší míru poklesu jak verbální kognice nebo schopnosti porozumět významu slov, tak verbální plynulosti, schopnosti produkovat slova. Jedinci, kteří žili sami s domácím mazlíčkem, však neměli výhodu v udržování svého kognitivního povědomí oproti těm, kteří žili s ostatními. Kromě toho zjistili, že majitelé domácích mazlíčků, kteří žili sami, měli lepší pozornost, uvažování, rychlost zpracování a přesnost než majitelé jiných zvířat.

Asi 30 procent starších dospělých žije samo

Nový výzkum vrhá světlo na důležité téma, protože stále více Američanů žije déle. Do roku 2030 bude celá populace Baby Boomer , zhruba 73 milionů Američanů, starší 65 let. Stále více jedinců volí stárnout doma spíše než v domovech pro seniory; výzkumný tým poukázal na to, že v roce 2021 tvořily jednočlenné domácnosti 29,4 procenta a 28,5 procenta všech domácností ve Spojeném království a ve Spojených státech. Studie z roku 2022 v Journals of Gerontology to podporuje a odhaduje, že 20 až 30 procent dospělých Evropanů ve věku 60 let a starších žije osamoceně, zatímco přibližně 28 procent dospělých Američanů ve věku 60 let a starších žije samo.

Rozhodnutí žít doma, jak uvádí Národní institut pro stárnutí, může vyžadovat pečlivé plánování. Nejen, že si jednotlivci musí vytvořit plány, které zajistí, že budou mít dostatek příjmů a zdrojů na péči, ale je také životně důležité, aby jednotlivci, kteří se rozhodnou stárnout doma, měli sociální závazky. Autoři studie o stárnutí z roku 2022 poznamenali, že mít sociální sítě často nestačí; žít sám vede k osamělosti. Samota podle autorů studie JAMA Network Open může vést k demenci.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v současnosti trpí demencí více než 55 milionů lidí na celém světě. Ve Spojených státech trpí demencí zhruba 1 z 10 Američanů . Je to sedmá nejčastější příčina úmrtí na celém světě a hlavní důvod, proč se jednotlivci dostanou do invalidity a ztratí svou nezávislost. Podle WHO stojí demence globální ekonomiky 1,3 bilionu dolarů; zhruba polovinu těchto nákladů lze připsat jednotlivcům, kteří opustili zaměstnání, aby se stali neformálními pečovateli svých blízkých.
Stárnoucí jedinci již mají nejméně 8,8procentní riziko rozvoje demence, poznamenali autoři studie, a život o samotě, jak naznačují předchozí výzkumy, toto riziko ještě zvyšuje. Vlastnictví domácích mazlíčků může toto riziko zmírnit díky své schopnosti snížit osamělost.

Výhody vlastnictví domácího mazlíčka

Vlastnictví domácího mazlíčka vyžaduje, aby jedinec zůstal aktivní, a to jak fyzicky, tak psychicky. Například majitelé psů ve Spojeném království stráví každý týden procházkami svých psů téměř 250 minut, podle průzkumu z roku 2019 . Některé důkazy poukazují na to, že fyzická aktivita může být v prevenci demence stejně zásadní jako sociální angažovanost. Ve skutečnosti výzkum naznačuje, že chůze kolem 10 000 kroků denně může snížit riziko demence na polovinu.

Mezi další výhody vlastnictví domácího mazlíčka jako seniora patří:

  • Dává vám smysl života.
  • Pomáhá vám zůstat organizovaný. Zvířata vyžadují konzistentní režim.
  • Pomůže vám navázat spojení s novými lidmi.
  • Poskytuje nové odbytiště pro dobrovolnictví v komunitě.
  • Potenciálně snižuje krevní tlak.
  • Poskytuje společníka, který pomáhá zmírnit stres a úzkost.
  • Pomůže vám snadněji se vyrovnat s bolestí. Studie AARP zjistila, že 70 procent seniorů uvedlo, že jim jejich mazlíček pomáhá vypořádat se s fyzickou nebo emocionální bolestí.
  • Podporuje všímavost.
  • Potenciálně posiluje zdraví srdce a podporuje celkovou pohodu.
Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *