BÍLÝ DŮM NECHCE ŘÍCI, ZDA UKRAJINA DOSTANE TOXICKOU MUNICI S OCHUZENÝM URANEM

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

The Intercept, Sam Biddle
27. 1. 2023

Představitel Bidenovy administrativy neprozradil, zda budou bojová vozidla Bradley vybavena protitankovými náboji spojenými s rakovinou a vrozenými vadami.

Podle přepisu tiskové konference Bílý dům nechce říci, zda USA poskytnou Ukrajině protitankové náboje s ochuzeným uranem, navzdory desetiletím výzkumu naznačujícím, že zbraň způsobuje rakovinu a vrozené vady i dlouho po skončení bojů.

Na brífinku na pozadí dne 25. ledna se nejmenovaný reportér zeptal nejmenovaných „vyšších úředníků“, zda bojová vozidla Bradley, která jsou nyní na cestě na pomoc při obraně Ukrajiny proti Rusku, budou vyzbrojena 25mm náboji s ochuzeným uranem. Jak reportér poznamenal, odpalování těchto radioaktivních projektilů „je součástí toho, co z nich dělá ‚zabijáka tanků‘, jak je představitelé Pentagonu nazývají. Úředník administrativy, který se ujal odpovědi, odmítl odpovědět se slovy: „Nebudu se pouštět do technických specifikací.“

Tyto technické specifikace by ale mohly mít pro Ukrajince zásadní následky. Ochuzený uran je běžným vedlejším produktem výroby jaderného paliva a jaderných zbraní a díky své extrémní hustotě je munice vyrobená z této látky fantastickým nástrojem k proražení silných pancířů tanku a zapálení každého, kdo se nachází uvnitř. Jenže tyto protitankové náboje jsou také radioaktivní, extrémně toxické a jsou spojovány s různými vrozenými vadami, rakovinou a dalšími nemocemi. Nejdramatičtěji se projevily v Iráku, kde od Války v Perském zálivu lékaři hlásí prudký nárůst vrozených vad a rakoviny. Války, ve které během invaze v roce 2003 USA vypálily téměř milion nábojů s ochuzeným uranem.

„[Uran] se ochotně váže na biomolekuly včetně DNA,“ říká Keith Baverstock, radiobiolog z University of Eastern Finland, bývalý výzkumník Světové zdravotnické organizace a dlouholetý odborník na zbraně s ochuzeným uranem a jejich účinky. „Tam, kde se [uran] používá v munici (kulky a bomby) k průniku do kalených cílů (s využitím své vysoké hustoty) se munice může roztříštit, a protože je [uran] samozápalný, vznítit a hořet, produkovat částice oxidu, které jsou částečně rozpustné a tedy potenciálně zdrojem systemického [uranu] při vdechování. Částice uranu mohou také zůstat zapuštěné v zemi, kam byly tyto náboje vypáleny, což i řadu let později představuje potenciální nebezpečí pro životní prostředí.

Zatímco výzkum spojující zbraně s ochuzeným uranem a nepříznivými účinky na zdraví je sporný – a silně zpolitizovaný a poplatný tomu, kdo a na koho střílel – odborníci řekli The Intercept, že samotné riziko znamená, že nám Bílý dům dluží veřejnou transparentnost.

„Od začátku invaze to vzbuzuje obavy,“ řekl Doug Weir, ředitel výzkumu a politiky Observatoře pro konflikty a životní prostředí, zejména vzhledem k tomu, že Rusko tvrdí, že má vlastní arzenál ochuzeného uranu, i když není jasné, zda byl nějaký použit na Ukrajině. Pokud by USA poskytly Ukrajině k nasazení proti Rusku uranové náboje, mohla by se zvýšit šance, že Rusko použije svůj arzenál také (pokud tak již neučinilo).

Celkem vzato, Weir vysvětlil, že „k nejzávažnějším případům kontaminace dojde, když se vozidlo s plným nákladem OU po zásahu uvaří. Může to být tank nebo zásobovací vozidlo. Podobně mohou sklady zbraní obsahující velké objemy OU způsobit kontaminaci, když jsou zničeny nebo když podlehnou požáru. Weir dodal: „Je důležité, aby novináři tlačili na americkou vládu ohledně její rozhodnutí o OU.“

Navzdory našim nejběžnějším představám ohledně uranu „největším problémem je znečištění kovy, nikoli radiace,“ vysvětlil Nickolaj Denisov, odborník na životní prostředí, který pečlivě sledoval zdravotní dopady ukrajinské války. „Znečištění těžkými kovy je nebezpečné a dlouhodobé, a proto je transparentnost v těchto záležitostech skutečně důležitá.“

Může být nepříjemné obhajovat použití zbraně, která by nepochybně byla pro ukrajinský odpor krátkodobou výhodou. Jak uvedla Mezinárodní koalice pro zákaz uranových zbraní na začátku ruské invaze: „Když je válka, všechno ostatní je druhotné ve srovnání s pouhým přežitím. Na druhou stranu povyk kvůli ničení životního prostředí nelze jen tak opomíjet, pokud má být dané území poté znovu obyvatelné.

Pokud Pentagon pošle uranové náboje na Ukrajinu, jistě bude mít příznivce: Munice by byla vysoce účinná při ničení obrněných vozidel, která Rusko vyslalo na frontu. Zatímco Bílý dům čelí – a přizpůsobuje se – rostoucímu tlaku sdílet stále mocnější zbraně s Ukrajinou, upřímné diskuse o nezamýšlených důsledcích takových přesunů se mohou stát nepopulárními. Ale někteří vědci, kteří strávili kariéru zkoumáním těchto zbraňových prostředků, pravděpodobně zůstanou proti, navzdory sympatiím ukrajinské věci.

Na otázku o odmítnutí Bílého domu diskutovat o uranových nábojích na Ukrajině, Baverstock, finský vědec, odpověděl jednoduše: „Určitě bych doufal, že není v úmyslu je použít.“

Zdroj: https://theintercept.com/2023/01/26/ukraine-uranium-bradley-fighting-vehicle/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail