, , , , , ,

Vitamin D chrání plíce a přispívá k lehčímu průběhu onemocnění covid-19

Vitamin D chrání plíce a přispívá k lehčímu průběhu onemocnění covid-19

Vitamin D chrání plíce a přispívá k lehčímu průběhu onemocnění covid-19

Článek k poslechu v audio verzi ZDE…. POD ČLÁNKEM JE JEŠTĚ JEDEN I S AUDIO VERZI

18. únor 2021
Jako jediná v Česku a jedna z mála v Evropě se FN Plzeň může pochlubit souborem 2500 zdravotníků, u kterých byla vyšetřena hladina vitaminu D v krvi ve vztahu k protilátkám proti covidu-19. Poslechněte si prof. MUDr. Ondřeje Topolčana


nbsp;

„Teprve nedávno bylo prokázáno, že vitamin D zabraňuje koronaviru SARS-CoV-2 vstupu do buněk epitelu dýchacích cest. Do jisté míry tudíž snižuje škody na plicích způsobené tímto virem,“ říká prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., z Fakultní nemocnice Plzeň.

„Naše i zahraniční zkušenosti ukazují, že vitamin D zmenšuje pravděpodobnost rozvoje závažného průběhu covidu-19. Jen nepatrné procento pacientů s normální hladinou vitaminu D končí na jednotkách intenzivní péče (JIP). Výzkumy odhalily, že lidé, kteří byli na JIP nebo v důsledku covidu-19 i zemřeli, měli hladinu vitaminu D v krvi extrémně nízkou, jen kolem 30 nmol/l. Normální hladina je 75 až 150 nmol/l, za bezpečné lze považovat hodnoty do 300 nmol/l,“ upřesňuje prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., primář oddělení Imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň a náměstek ředitele FN Plzeň pro vědu a výzkum.

Vitamin D působí protizánětlivě. Koronavirus SARS-CoV-2 může vyvolat cytokinovou bouři spojenou se systémovým zánětem, zároveň zhoršuje záněty, se kterými se organismus už potýká. „Pokud člověk s nízkou hladinou vitaminu D v krvi onemocní covidem-19, chybí mu silná zbraň proti SARS-CoV-2. Není to otázka léčby, ale spíš prevence, jde o navození příznivého stavu organismu, kdy přísunem vitaminu D tlumíme zánět,“ vysvětluje profesor Topolčan.

Při covidu-19 se vitamin D v těle spotřebovává

V plzeňské fakultní nemocnici sledují pacienty nemocné covidem-19 a jejich hladinu vitaminu D v krvi od začátku pandemie, tedy od jara loňského roku. Z výzkumu mj. vyplývá, že během nemoci vitaminu D v těle ubývá. „Máme případy lidí, u kterých jsme měli vyšetřenou hladinu vitaminu D. Pak dostali covidovou infekci a po jejím prodělání u nich množství vitaminu D prudce kleslo třeba na polovinu, na čtvrtinu. V praxi to bývá tak, že lidé mají málo vitaminu D a ještě k tomu ho infekce spotřebovává,“ říká lékař, „tím se dostáváme do nepříjemného začarovaného kruhu, který ve spojení s dalšími faktory stojí za těžkým průběhem covidu-19.“

Prof. MUDr. Ondřej Topolčan proto doporučuje preventivní užívání vitaminu D, kterého má naše populace obecně nedostatek: „Není to jediná prevence covidu-19 a také netvrdím, že vitamin D zabrání nákaze. Nicméně na rozdíl od loňského roku nyní už můžeme považovat za prokázané, že vitamin D má významný vliv na závažnost onemocnění. Denní příjem vitaminu D by měl být 1500 až 2500 IU, nejlépe v kapkách nebo tobolkách.“

Proč je tak důležitý Vitamín D pro naše zdraví?

Kdy si brát vitamín D a jak ti ovlivňuje spánek?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Již víme, že velká část populace (až polovina) nemá ideální úroveň vitamínu D (1). V naší zeměpisné šířce se jeho adekvátní syntéze ze sluníčka dostává těžko, natož v zimě, natož v karanténě.

Vitamin D je pravděpodobně nejdůležitější výživnou látkou, kterou může bez obav doplňovat téměř každý, kdo má na sobě oblečení a nežije v tropech. Jednou z výhod vitamínu D je jeho role v imunitním systému. Má totiž klíčovou roli v signalizaci mezi buňkami (2). Nízká hladina vitamínu D je spojena se zvýšeným rizikem infekcí (3). Z jedné metaanalýzy vyplynulo, že suplementace vitamínu D snížila riziko infekce spojené s dýchacími problémy o 50 % u lidí, kteří vitamínu D mají nedostatek (což bývá v naší společnosti bohužel běžné), a o 10 % u lidí, kteří jeho hodnoty mají v normálu. Problémy s jeho nedostatkem se hodně týkají také lidí v pokročilém věku, protože obecně je schopnost sedmdesátiletého člověka vytvářet vitamín D ze sluníčka o 75 % horší než u člověka dvacetiletého (4).

Vitamin D a spánek

Nízká hladina vitamínu D může vést až k insomnii a nekvalitnímu spánku. Jak víme, spánek je jeden ze základních pilířů našeho zdraví a podle toho, jak kvalitně budeme spát, tak kvalitně budeme bdít. Můžeme tedy vitamín D doplňovat, ale ono záleží i na tom, kdy ho doplňujeme.

Kdy si brát vitamín D a jak ti ovlivňuje spánek?
Kdy si brát vitamín D a jak ti ovlivňuje spánek?

Studie na křečcích ukázaly, že receptory vitamínu D se vyskytují v části mozku, která reguluje spánek (56). Klinické studie na lidech zase ukázaly, že nízká úroveň vitamínu D je asociována s nekvalitním spánkem. V dvouleté nekontrolované studii výzkumníci pozorovali zlepšení neurologických funkcí a spánku při vyšších hodnotách vitamínu D3 v krvi a to 60-80 ng/ml (7). Výzkumníci dokonce na základě dalších údajů z mozku navrhují hypotézu, že za epidemií spánkových poruch stojí právě plošná neadekvátní úroveň vitamínu D v populaci (7).

V další studii (8) se výzkumníci zaměřili na úroveň vitamínu D u 3048 mužů starších 67 let. Změřili celkový čas spánku, časy buzení a frekvenci “spánkové účinnosti”, která měří čas strávený v posteli oproti času strávenému spánkem. Ukázalo se, že nízká úroveň vitamínu D koreluje se špatnou kvalitou spánku a spaním méně než 5 hodin denně. Nižší vitamín D také koreloval s body ve “spánkové účinnosti”.

Jasně, teď si možná říkáte, že to je sice hezké, ale jsou to pouze korelace, nemůže špatný spánek naopak způsobovat nižší úrovně vitamínu D? Samozřejmě, že může a je dobře, že o tom tamhle přemýšlíte, ale… Víme, co všechno vitamín D ovlivňuje, a také existuje výše zmíněný výzkum, který poukazuje na roli vitamínu D v regulaci spánku. Napovídá nám také to, co pomáhá syntéze vitamínu D – sluneční záření. To ovlivňuje cirkadiánní rytmy a tedy i spánek a naše celkové fungování. Obecně vitamín D ovlivňuje náš imunitní systém a zánět a měl by zlepšit kvalitu našeho spánku.

Je ale také důležité, kdy vitamín D budeme doplňovat

Z evolučního hlediska bychom ho nejvíce dostali v první půlce dne. Tomu také odpovídá studie, která ukazuje, že vitamín D potlačuje vyplavování melatoninu (9). To je hormon, který se nám zvyšuje, když jdeme spát, a postupně se snižuje v průběhu noci a nejníže je asi hodinu po probuzení. Považuje se za spánkový hormon a velice důležitý antioxidant s neuroprotektivními vlastnostmi. Nechceme si ho tedy před spaním nebo v pozdějších hodinách snižovat, což by se doplňováním vitamínu D ve večerních hodinách mohlo stát.

Jak ho podpořit

Vitamín D můžete získat například tím, že každý den vyjdete na sluníčko. Nicméně je potřeba se vystavit přímému slunci minimálně na několik minut, až pokožka zčervená. Ideálně bez trička a slunečních brýlí, abychom sluneční paprsky dokázali skrz kůži vstřebat a vitamín D si následně vyrobit. Nezapomínejme však, že naopak přílišné vystavení těla slunci může mít za následek snížení hladiny NAD+. Pokud však žijete v České republice a strávili jste zde i celou zimu, pak vám pobyt na sluníčku spíše prospěje. Vitamín D se dá i doplňovat, rozpouští se v tucích, a je tedy výhodné ho jíst s prvním jídlem a v něm mít nějaký tuk. Co třeba s bulletproof kávou?

Zapamatuj si:

  • Nízké hladiny vitamínu D ti ovlivňují celý organismus, včetně spánku
  • Nevíme, JAK ovlivňuje spánek, ale víme, že jeho zvýšení je asociováno s vyšší kvalitou spánku
  • Je důležité, KDY vitamín D doplňovat, protože ovlivňuje hladiny melatoninu

Už jsi viděl/a náš nový projekt Lepší Imunita? Imunita se totiž počas evoluce u lidí postupně snížila. Proto jsme se rozhodli lidem pomoc při jejich cestě za lepší imunitou. Sleduj náš instagram, kde pořádáme praktická cvičení každou středu, nebo si stáhni 82 stránkový ebook, kde se dozvíš, jaké doplňky a potraviny konzumovat pro dlouhodobě lepší imunitu.

ZDROJ: CodeLife https://codeoflife.cz/telo/strava/vitamin-d/

2 replies
  1. Josef Tucek
    Josef Tucek says:

    Krásné napsané, tak konečně ten zlí vir covid 19 je izolovaný ?? Těžko když je to podvod,vitamín D chemické odrůdy, lékař my tvrdí že se v těle vytváří při opalování. Kdo lže??

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *