Dopad rakety poblíž hranic v Lubelském vojvodství v Polsku – dva mrtví civilisté. Vyjádření politiků a odborníků během vyšetřování

ČR: Za našimi hranicemi, na území sousedního Polska, dopadla raketa, která zabila dva lidi. Dopadla 15. listopadu do obce Przewodów v Lubelském vojvodství. Polsko se v současnosti nenachází ve válečném konfliktu, avšak je členem Aliance. Podle vyšetřování jde zřejmě o v Rusku vyrobenou raketu, která byla vypálena z vedlejšího území Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden se podle serveru denik.cz přiklání k verzi, že ruská raketa byla odpálena z Ukrajiny, čemuž odpovídá trajektorie střely.

Jiná verze říká, že to mohla být střela, jež měla odrazit ruský útok, avšak dopadla na mírové území Polska. Tento pravděpodobně nezáměrný útok zabil dva civilisty, kteří se v místě dopadu střely nacházeli.

Generál Petr Pavel k explozi v Polsku sdělil: „Pokud šlo o ruské rakety, může následovat vojenská akce. Jde o to dát jasně najevo, že odhodlání aliance bránit své členy jednoznačně platí,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

„Všechny nás znepokojily zprávy o dopadu raket do Polska. Zatím není jasné, kdo tyto rakety vypálil a odkud. Je ale jisté, že důsledkem jejich dopadu zemřeli dva polští občané. V této situaci je třeba zachovat chladnou hlavu. Prověřit všechny dostupné informace. Analyzovat situaci. A potom jednat, společně a rozhodně. NATO jistě vyšle silnou zprávu, ale nesmíme se ukvapovat, a způsobit tak další zbytečnou eskalaci konfliktu,“ prohlásil v emailu pro Epoch Times.

„Chápu zjitřenou atmosféru, je ale potřeba zachovat chladnou hlavu a zjistit okolnosti. Je třeba situaci vyšetřit a přijmout opatření, aby nedošlo k další eskalaci,“ zdůraznil kandidát na prezidenta.

Varšava se zatím příliš jasně nevyjadřuje a spolu se spojenci z NATO prověřuje situaci.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval polské obyvatele, aby zachovali klid, vyšetřování zatím pokračuje a musí se opírat o fakta.

Podle ČTK ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu prohlásil, že jde o „ruský raketový útok na kolektivní bezpečnost a o velmi výraznou eskalaci“. Přidal rovněž varování, že „že čím déle bude mít Rusko pocit beztrestnosti, tím více bude ohrožen každý, kdo bude v dosahu jeho raket“.

Ruské ministerstvo obrany odmítlo tvrzení polských médií o dopadu ruských raket na polské území jako „úmyslnou provokaci“, uvedla agentura TASS podle deniku.cz.

Bezpečnostní analytik Andor Šándor k incidentu poznamenal: „Zbloudilá raketa není namířená raketa. Poláci by měli ukázat důkaz. Já nevím, čeho je Kreml, měřeno našima očima, schopen, ale co by tím získal?“ okomentoval situaci pro eXtra.cz a dodal, že Česko zatím nemusí propadat panice.

Zdroj: THE EPOCH TIMES https://www.epochtimes.cz/2022/11/21/dopad-rakety-pobliz-hranic-v-lubelskem-vojvodstvi-v-polsku-dva-mrtvi-civiliste-vyjadreni-politiku-a-odborniku-behem-vysetrovani/