, , ,

Vědci odhalují, které produkty obsahují nejvíce mikroplastů

Vědci odhalují, které produkty obsahují nejvíce mikroplastů

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

23.4.2024

Andrej Vasiljev

Asi 90 procent vzorků živočišných a rostlinných bílkovin bylo pozitivně testováno na mikroplasty – drobné úlomky polymeru, které mohou mít velikost od méně než pěti milimetrů do jednoho mikrometru. Dokazují to údaje ze studie provedené v únoru 2024. Vše menší než jeden mikrometr je nanoplast, který by se měl měřit v miliardtinách metru.

Dokonce ani vegetariáni se tomu nevyhnou: Ovoce a zelenina mohou absorbovat mikroplasty prostřednictvím svých kořenových systémů a přenášet tyto chemické částice do stonků, listů, semen a plodů rostlin, uvádí kanadská CTV News. Nejvíce kontaminovaným ovocem a zeleninou byla jablka a mrkev, které obsahovaly více než 100 000 mikroplastových částic na gram. Nejmenší částice byly nalezeny v mrkvi a největší kusy plastu byly nalezeny v hlávkovém salátu, který se také ukázal jako nejméně kontaminovaná zelenina. Podle studie z roku 2022 je cukr také „důležitým prostředkem expozice člověka mikropolutantům“. I čajové sáčky mohou obsahovat obrovské množství mikroplastů. Vědci z McGill University v kanadském Quebecu zjistili, že když se uvaří jeden plastový čajový sáček, ve vodním zdroji je asi 11,6 miliardy mikroplastických částic a 3,1 miliardy nanoplastických částic.

Tuto škodlivinu obsahuje i rýže. Studie z University of Queensland v Austrálii zjistila, že konzumací 100 g rýže lidé spotřebují tři až čtyři miligramy plastu. Opláchnutím rýže můžete snížit znečištění plasty o 40 procent, říkají vědci. Pomáhá také redukovat arsen, který může mít vysoký obsah rýže. Podle studie provedené v březnu 2024 obsahuje jeden litr vody v plastové láhvi v průměru 240 tisíc plastových částic sedmi druhů plastů, včetně nanoplastů.

V únorové studii publikované v časopise Environmental Research vědci zkoumali více než tucet běžně konzumovaných bílkovin, včetně hovězího, obalovaných a dalších druhů krevet, kuřecích prsou a nugetek, vepřového masa, mořských plodů, tofu a několika alternativ masa, včetně rostlinných. rybí prsty. Nejvíce mikroplastů obsahují krevety v chlebu, v průměru více než 300 kusů na porci. Na druhém místě se umístily rostlinné nugety s méně než 100 na porci, následované kuřecími nugetami, rybími prsty a minimálně zpracovanými krevetami. Nejméně byla bílkovinami kontaminována kuřecí prsa, následovaly vepřové kotlety a tofu.

Přestože byly mikroplasty nalezeny v lidských plicích, krvi, placentě a mateřském mléce, donedávna bylo velmi málo výzkumů, jak tyto polymery ovlivňují orgány a tělesné funkce. Studie z března 2024 zjistila , že lidé s mikroplasty nebo nanoplasty v krčních tepnách měli v následujících třech letech dvakrát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu, mrtvice nebo smrti z jakékoli příčiny než lidé, kteří mikroplasty v těle neměli.

Podle odborníků jsou nanoplasty nejnebezpečnějším druhem plastového znečištění pro lidské zdraví. Je to proto, že drobné částice mohou proniknout do embrya a velké buněčné tkáně, blokovat buněčné procesy a ukládat chemikálie narušující endokrinní systém, jako jsou bisfenoly, ftaláty, retardéry hoření, per- a polyfluorované látky a dokonce kovy.

Rady lékařů

Odborníci tvrdí, že existují věci, které mohou lidé udělat, aby snížili své vystavení mikroplastům. Snažte se nejíst nic, co bylo uloženo v plastové nádobě. Jezte potraviny uložené ve skle, smaltu nebo fólii. Neuvádějte do mikrovlnné trouby potraviny v plastové nádobě. Místo toho ohřívejte jídlo na sporáku nebo v mikrovlnné troubě ve skleněné nádobě. Pokud můžete, jezte co nejvíce čerstvých potravin a omezte nákupy zpracovaných a ultrazpracovaných potravin zabalených v plastu.

 

ZDROJ:

https://rg.ru/2024/04/23/uchenye-rasskazali-v-kakih-produktah-soderzhitsia-bolshe-vsego-mikroplastika.html?utm_source=yxnews&utm_medium=mobile&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fstory%2F7f6db9df-3d60-5124-82c1-8f2a98aca43b

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *