, , , , ,

V. Putin: Varování před výrobou jaderných raket, pokud budou v Evropě rozmístěny střely SM-6 a Tomahawk

V. Putin: Varování před výrobou jaderných raket, pokud budou v Evropě rozmístěny střely SM-6 a Tomahawk

2.8.2024

Evropa bude plná jaderných zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že Rusko obnoví výrobu jaderných zbraní středního doletu, pokud USA potvrdí svůj záměr rozmístit rakety v Německu nebo jinde v Evropě.

„Pokud USA zavedou plány tohoto druhu, budeme se považovat za osvobozené od dříve přijatého jednostranného moratoria na rozvoj schopností úderů středního a krátkého doletu ,“ řekl Putin v projevu na námořní přehlídce v Petrohradu.

Takové zbraně s doletem 500 až 5 500 kilometrů byly kdysi předmětem smlouvy o omezení jaderných zbraní mezi Washingtonem a Moskvou, smlouvy o jaderných silách středního doletu (FNI) z dob SSSR.

Rusko a USA odstoupily od této smlouvy v roce 2019 a vzájemně se obviňují, že již nerespektují její podmínky. Moskva však oznámila, že neobnoví výrobu raket tohoto typu, dokud USA nezahájí jejich rozmístění v zahraničí.

V červenci Washington a Berlín oznámily svůj záměr „zahájit v Německu v roce 2026 sporadickou palbu na dlouhé vzdálenosti“ s odkazem na střely SM-6, střely Tomahawk a hypersonické zbraně, které jsou stále ve vývoji.

„V dosahu těchto raket budou důležitá místa ruské státní a vojenské správy (…) Doba letu těchto raket, které by mohly být v budoucnu vybaveny jadernými hlavicemi, na naše území bude asi 10 minut ,“ poznamenal. dnes Putin.

„Tato situace připomíná události studené války spojené s rozmístěním amerických raket středního doletu Pershing v Evropě ,“ upozornil také ruský prezident.

Kreml už v polovině července varoval, že se evropské metropole stanou pro Rusko legitimním cílem v případě rozmístění amerických raket na evropském kontinentu. Ruský prezident tato prohlášení učinil u příležitosti každoroční přehlídky ruské flotily v Petrohradu, které se letos zúčastnily čínské, indické a alžírské lodě.

 

ZDROJ:

https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/b-poutin-proeidopoiei-me-paragwgh-purhnikwn-puraulwn-an-anaptuxthoun-purauloi-sm-6-kai-tomahawk-sthn-eurwph/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *