Jemen

USA a Spojené království brání mírovému úsilí v Jemenu navzdory nadějným saúdským prohlášením

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

23.1.2023
Autor: Robert Inlakesh

Navzdory nadějným poznámkám saúdskoarabského ministra zahraničí prince Faisala bin Farhana Al Sauda na panelu Světového ekonomického fóra v Davosu hrozí, že válka v Jemenu po dlouhé pauze v nepřátelských akcích každou chvíli exploduje násilím. V centru prodlužování konfliktu jsou Británie a USA, které obě nadále podporují nepřijatelné pozice v zákulisních rozhovorech, které mají cíl dosáhnout nového příměří.

Loni v dubnu se OSN podařilo zprostředkovat dočasnou dohodu o příměří, která byla prodloužena do října. Od té doby se rýsují hrozby obnoveného bombardování ze strany koalice vedené Saúdskou Arábií, stejně jako útoků dronů a balistických raket proti Saúdské Arábii a SAE. Osm let trvající konflikt v Jemenu vyústil v jednu z nejhorších, ne-li vůbec nejhorší humanitární krizi v moderních dějinách, která způsobila smrt přibližně 400 000 lidí.

V prosinci loňského roku americký senátor Bernie Sanders neslavně odvolal rezoluci o ukončení americké podpory a účasti ve válce v Jemenu a pohrozil, že o rezoluci bude v budoucnu hlasovat, pokud Bílý dům odmítne pracovat na dosažení míru. Uplynul další měsíc a zdá se, že bylo dosaženo malého pokroku, a přestože je možné, že konflikt může prozatím zůstat ve stavu pozastavení, bez mírové dohody je obnovení bojů nevyhnutelné. Minulý týden v Davosu během setkání Světového ekonomického fóra ministr zahraničí Saúdské Arábie nabídl záblesk naděje, že by mohlo být dosaženo dohody mezi jemenskou vládou v Sanaa – vedenou Ansaralláhem (Húsíové) – a koalicí vedenou Saudskou Arábií s tím, že k uzavření takové dohody potřebují pokročit dále a k tomu je třeba více času.

V sobotu však ministerstvo zahraničí jemenské vlády Národní spásy vedené Ansaralláhem kritizovalo britského velvyslance v Jemenu Richarda Oppenheima. Jemenský vyslanec Spojeného království zopakoval britskou „podporu [Saúdy podporované] vládě Jemenu v důsledku nátlaku Húsiů“, na což jemenská vláda se sídlem v Sanaá reagovala prohlášením, že Spojené království je odpovědné za každodenní zvěrstva v Jemenu a nadále pokračuje v bránění pokroku směrem k míru.

Pokud jde o ukončení konfliktu v Jemenu, výchozím bodem musí být ukončení blokády země prováděné Saúdskou Arábií a uznání vlády se sídlem v Sanaa v čele s Ansaralláhem. Bez toho se veškeré úsilí ukáže jako marné a Spojené království i USA to dobře chápou. Takzvané mezinárodně uznávané vedení Jemenu v současnosti drží v rukou Saúdská Arábie a Západ. Jsou to nelegitimní, nevolené loutky, které ve skutečnosti nemají žádnou fungující vládu, jsou vládou pouze jménem a cílem koalice vedené Saúdskou Arábií je vnutit tyto zkorumpované úředníky lidu Jemenu, aby se neoliberální systém v Sanaa obnovil.

Saúdská Arábie vlastní takzvané jemenské vedení, složené z toho, co je známé jako Presidential Leadership Council, jejímž předsedou se loni stal Rashad Al-Alimi, nyní často označovaný jako prezident Jemenu. Pro ty, kteří jsou trochu obeznámeni se situací v Caracasu, je tu dobrým srovnáním uznání Juana Guaidó Západem jako legitimního prezidenta Venezuely. Klíčový rozdíl je v tom, že jakkoli směšné to bylo v případě Venezuely, Presidential Leadership Council nemá vůbec žádnou podporu lidí. Je to seskupení nevolených loutek, které by ztratily význam, kdyby je vlády Saúdské Arábie, Spojeného království a USA přestaly podporovat.

Na místě v tom, co se kdysi nazývalo Severní Jemen, Ansaralláh provozuje fungující státní model, a to navzdory nesčetným omezením a blokádě, uvaleným převážně kvůli pokračující válce. Jemenskou krizi nelze vyřešit, dokud Západ neuzná reánou situaci, což nadále odmítá. Není to náhoda, ani jejich logistická podpora nebo prodej zbraní Saúdské Arábii a jejím spojencům ve válce.

Člověk se pak může ptát, jak je to s úlohou Organizace spojených národů? OSN není jednorozměrná a z tohoto důvodu může jako prostředník mezi válčícími stranami v Jemenu. Mezinárodní orgán má však svá omezení a z velké části je ovládán západními vládami. Příkladem jednoho ze selhání OSN je bývalý zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Martin Griffiths, který nyní předsedá jako náměstek generálního tajemníka pro humanitární záležitosti, u něhož nedávno vyšlo najevo, že je napojen na MI6, britskou zahraniční zpravodajskou službu. Inter Mediate, soukromá firma pro řešení konfliktů, kterou Griffiths spoluzaložil a pro niž pracuje jako poradce, byla odhalena zprávou ‚Declassified UK‘, že dostala od britského ministerstva zahraničí více než 4 miliony liber. Druhý spoluzakladatel Inter Mediate a také bývalý šéf štábu Tonyho Blaira, Jonathan Powell, napsal v e-mailu, který zveřejnila americká vláda, že jeho firma má blízko k MI6. Toto je příklad toho, jak neuvěřitelně kompromitovaný – pravděpodobně na kriminální úrovni – bývalý vyslanec OSN v Jemenu je.

V tomto okamžiku by obnovení násilí mělo několik kritických důsledků; včetně prohloubení humanitární krize v Jemenu, potenciálně katastrofického dopadu na Saúdskou Arábii a dokonce i emirátskou infrastrukturu, a pravděpodobnému vytvoření další bariéry v zabránění saúdsko-íránskému sblížení. Všechny tyto věci představují dobrou zprávu pro vlády USA a Spojeného království. Obnovení nepřátelských akcí by navíc mohlo potěšit Izrael, ale pokud má Západ pokračovat v prodlužování konfliktu, představuje to do jisté míry hazard. Síla arzenálu raket a dronů Ansaralláhu by mohla hrát rozhodující roli při určování reakce Saúdské Arábie i Spojených arabských emirátů.

Jak jste již pravděpodobně uhodli, skutečné důvody britsko-americké podpory války v Jemenu nemají nic společného s bezpečností a takzvaným bojem za „mezinárodně uznávanou jemenskou vládu“. Místo toho se Západ snaží dosáhnout řady cílů; ohrozit Saúdskou Arábii a učinit ji závislou na západních zbraních, logistické podpoře a odborných znalostech, vydělat peníze pro zbrojní průmysl, zabránit vzniku nezávislého arabského státu, který neposlouchá Západ, a chránit západní kontrolu nad klíčovými obchodními cestami, kromě toho, že zajistí, aby přírodní zdroje Jemenu nemohly být využívány ve prospěch nezávislého státu. Všechny ty řeči o represivní povaze „húských rebelů“ a terminologie, snažící delegitimizovat skupinu, která má podporu mezi různými kmeny na obsazeném území, a drží přízeň armády, která tam byla před jejich vládou, je typickým přístupem západních vlád, které nemají žádné morální ospravedlnění pro své genocidní záměry.

Vlády Spojeného království a USA chápou, že ani s propagandou proti vládě Ansaralláhu v Sanaa není skutečnost, že je to Saúdská Arábie a další monarchie Perského zálivu, které bojují za podporu svých loutek, zrovna velkým argumentem pro většinu západní veřejnosti. Ať už lze o represivních praktikách Ansaralláhu říci cokoli, Saúdskoarabské království je milionkrát překonalo, takže snaha přimět lidi, aby fandili týmu Saúdské Arábie, není průchozí propagandistická strategie. To je důvod, proč v západních médiích téměř nic o tomto konfliktu neslyšíme, protože bez ohledu na to, jak to roztočíte, neexistuje žádné ospravedlnění pro to, co vlády Spojeného království a USA podporují. Realita je také taková, že pokud by USA a Spojené království chtěly, aby válka skončila zítra, udělaly by to, ačkoli by je to možná stálo blízký vztah se Saúdskou Arábií a umožnit Rijádu poohlédnout se směrem dále na východ. Ještě před několika lety by to nebyl tak velký problém, ale zdá se, že nová éra studené války změnila postoje Rijádu k USA.

Pokud mají být nepřátelské akce obnoveny, bude to zpočátku představovat koncert pro uši výrobců zbraní a mohlo by to přiblížit Saúdskou Arábii USA, alespoň v krátkodobém horizontu. Pokud se však Ansaralláh ukáže jako ještě impozantnější síla a bude schopen zasáhnout saúdskou infrastrukturu s větší přesností, může to skončit tlakem na Rijád, aby se spojil s Íránem v naději, že Teherán zmírní napětí a zvýší bezpečnost. Proto by obnovení násilí v této době mohlo pro Západ znamenat obrovský hazard, který ale jak se zdá je zjevně připraven podstoupit.

Zdroj: https://www.thelastamericanvagabond.com/us-uk-hindering-peace-effort-in-yemen-despite-hopeful-saudi-comments/

Send us mail