, , , ,

Uniklé soubory: soukromá špionážní firma se zaměřuje na globální populaci nelegálním spywarem

uniklé soubory

Uniklé soubory: soukromá špionážní firma se zaměřuje na globální populaci nelegálním spywarem

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Firma Anomálie 6 z oblasti Washingtonu DC uvádí na trh nelegální špionážní technologii, která dokáže seškrábat nejcitlivější osobní data jednotlivců sledováním jejich smartphonu. Britské ministerstvo obrany a GCHQ jsou potenciálními kupci.

Uniklé dokumenty zkontrolované The Grayzone odhalují, jak technologie sledování chytrých telefonů pošlapává základní principy ochrany dat a mezinárodní právo a zároveň narušuje soukromí občanů na celém světě bez jejich vědomí nebo souhlasu. Tento tajný nástroj může kohokoli proměnit v potenciální osobu, o kterou se zajímají západní zpravodajské agentury, a tím i o cíl pro nábor, sledování, obtěžování nebo něco horšího.

Je pravděpodobné, že většina čtenářů Anomálie 6 nezná . Na jeho spartánském jednostránkovém webu je název společnosti, obecná e-mailová adresa a obecné umístění – Fairfax ve Virginii, nedaleko ústředí CIA – ale nic o jejích službách, zaměstnancích a podobně. Prořezáváním vrstev „anonymizovaných“ dat tato málo známá společnost odkrývá stohy citlivých informací o každém jednotlivci, kterého si vybere kdekoli na Zemi.

Aktivity Anomálie 6 představují celosvětovou zločineckou vlečnou síť, jejíž dosah by mohl sahat dále než dosah CIA a NSA. Jak uvidíme, její zakladatelé jsou extrémně opatrní vůči pozornosti médií, v neposlední řadě proto, že se obávají, že „právní základ“ jejich operací „pravděpodobně neobstojí při kontrole“ vzhledem k minulým úspěšným soudním žalobám proti státním špionážním agenturám, jako je GCHQ. a NSA.

Společnost, kterou založila dvojice veteránů americké vojenské rozvědky, tajně vkládá sady pro vývoj softwaru, neboli SDK, do stovek populárních aplikací pro chytré telefony a IoT, což jí umožňuje sledovat pohyb uživatele a mnoho dalšího. Tato data jsou následně analyzována a výsledky předány soukromému sektoru a vládním klientům.

Jedním potvrzeným zákazníkem je US Special Operations Command Africa, které v září 2020 zaplatilo Anomálii 6 589 500 $ za „komerční telemetrický zdroj“. V dubnu The Intercept informoval o uniklé nabídce Anomaly 6 pro nové obchody, ve které společnost tvrdila, že je schopna současně monitorovat zhruba tři miliardy chytrých zařízení v reálném čase.

Aby Anomálie 6 demonstrovala svou invazivní schopnost, sledovala pohyby stovek zaměstnanců Ústřední zpravodajské služby a Národní bezpečnostní agentury najednou prostřednictvím jejich chytrých telefonů. Anonymní zdroj uniklé prezentace „vyjádřil vážné znepokojení“ nad legálností společnosti odhalující „sociální příspěvky, uživatelská jména a umístění Američanů“ americkým vládním agenturám.

Šedá zóna může odhalit, že v palebné linii nemrkajícího oka Anomálie 6 nejsou jen občané USA, ale celá světová populace. A společnost tajně prodává své hyperinvazivní zboží řadě zahraničních vlád, armád a bezpečnostních a zpravodajských služeb.

Anomálie 6 tvrdí, že sleduje americké akademické pracovníky a stovky dalších obyvatel Západu do Severní Koreje

Jeden z nejvíce znepokojujících souborů Anomálie 6, který The Grayzone přezkoumal, je případová studie, která demonstruje schopnost společnosti sledovat „pohyby jednotlivců v úplně zakázaném terénu“. Firma identifikovala 100 000 samostatných uživatelů chytrých telefonů, kteří během 14 měsíců cestovali do Severní Koreje, mezi nimi i občané USA, aby „prokázali hodnotu našich dat“ pro účely kontrarozvědky i vývoje zdrojů.

Severní Korea byla pro případovou studii vybrána, protože se jednalo o „velmi jedinečné zvíře“ a „to, u kterého je tradičně extrémně, ne-li nemožné, vytvořit umístění a přístup konzistentním způsobem“.

Studiem „vzorců života“ těchto občanů se Anomálie 6 dostala k „velmi zajímavému případu použití“ v podobě jednoho jedince, amerického experta na jadernou fyziku, který údajně provedl „více cest do Severní Koreje“ mezi březnem a srpnem 2019. Šedá zóna se rozhodla neidentifikovat akademika z obavy o jeho bezpečnost. 

„Když se ponoříme do této aktivity, vidíme několik velmi zajímavých navštívených míst,“ poznamenává Anomálie 6.

Anomálie 6 použila svou špionážní technologii ke sledování osoby, o kterou se zajímá Kim Il Sunga, v rezidenci Changsuwon Kim Ir Sena , což je místo, které je „významné díky skutečnosti, že tato oblast byla účelově postavena pro bývalého severokorejského vůdce Kim Il Sunga, dědečka současného vůdce Kim. Jong Un.“ Tato oblast je podle společnosti plná „bezpečnostních sil rychlé reakce, protiletadlového dělostřelectva a raketových stanovišť a podzemních zařízení“.

„Přístup na místo, jako je toto, se nezdá být náhodné a lze předpokládat, že tento návštěvník měl oprávnění a byl eskortován na tak citlivé místo vedení,“ uvádí Anomálie 6. „Výše uvedená cesta do ‚podzemního zařízení‘ je zajímavá tím, že ukazuje i na další ‚náhodné‘ způsoby cestování v horách na jiném místě mimo hlavní město.“

Toto místo bylo rovněž podezřelým „podzemním zařízením“ zhruba 31 mil jihovýchodně od Pchjongjangu, „v hornaté oblasti“. Anomálie 6, se zájmem, poté sledovala pohyb tohoto jednotlivce po jeho návratu do USA a odhalovala „některé velmi jedinečné poznatky“ na cestě.

Propojením uživatele smartphonu s hotely, školami, rezidencemi a dalšími weby po celých Spojených státech Anomálie 6 přesně určila jejich „nejpravděpodobnější polohu v posteli“ nebo místě, kde spí. Pomocí „informací z otevřeného zdroje“ pak špionážní firma určila, kdo je tato osoba, kde pracuje, její adresu, rodinný stav, jména a fotografie jejich dětí a školy a univerzity, které navštěvují.

Takové poznatky jsou extrémně hrozivé, protože tento jedinec byl považován za „zájmovou osobu“ kvůli „obavám kontrarozvědky“. Anomálie 6 dospěla k závěru, že se chlubili bezpečnostní prověrkou vlády USA, a proto buď cestovali do Severní Koreje „mimo bezpečnostní kanály, které musí sledovat“, nebo jménem vlády USA. Ať tak či onak, společnost usoudila, že tato činnost si zaslouží „další zkoumání“.

Podle Anomálie 6 představovala cesta akademiků bezpečnostní rizika ne proto, že by byli špióni, ale proto, že čínská rozvědka mohla použít podobné špionážní nástroje ke sledování jejich pohybu, a tak odhalit „potenciální tajná jednání mezi USA a Severní Koreou“. To by zase „mohlo rychle vytvořit napětí“ s Pekingem, znepokojovala se firma.

„Tady vidíme, že pokud není k dispozici přímý cíl, je třeba vyvinout další vedlejší úsilí, ve kterém lze najít osobnost, která nás zajímá,“ pochlubila se Anomálie 6 ve své prezentaci. „Konečným výsledkem je ukázat, jak rychle a hluboko mohou klienti proniknout do cílů s velmi malým počtem počátečních bodů nebo velmi mlhavých počátečních bodů a získat poznatky v krátkém čase.“

Ale co když se ukáže, že tyto cíle nejsou správné?

Přísné odmítnutí ze strany „zájmové osoby“ Anomálie 6

Akademik, kterého oslovila The Grayzone prostřednictvím e-mailu, akademik jmenovaný Anomálií 6 jako „zájmová osoba“ trval na tom, že špionážní firma to všechno pochopila špatně.

„Nikdy jsem nebyl v Severní Koreji a můj telefon také ne,“ uvedli. „Měli byste být velmi skeptičtí k jakékoli informaci, která by tvrdila opak.“

Akademik nebyl schopen vysvětlit, jak Anomaly 6 udělala takovou chybu. „Nějak se jim podařilo vystopovat můj telefon,“ řekli. „Takže by proto měli vědět, že jsem v březnu 2019 nebyl v Severní Koreji, takže jsou zde poměrně rozporuplné informace.“

Tento zjevný omyl způsobený Anomálií 6 dostatečně podtrhuje možnost, že miliony nevinných lidí budou sledovány a potenciálně kompromitovány vládními agenturami na zcela falešných základech.

Zdroj ‚citlivé informace‘, ‚plánované další akceschopné kroky‘

Na závěr prezentace Anomálie 6 firma odhalila, že akademik byl jen jedním ze „stovek“ občanů USA, o kterých tvrdila, že je sledoval při údajných návštěvách Severní Koreje za poslední rok. Špehoval také uživatele „zařízení z jiných spřátelených zemí“, včetně zakládajících členů celosvětové špionážní sítě Five Eyes a Francie a Německa.

„To poskytuje našim zpravodajským službám několik směrů, ve kterých mohou najít ty lidi s umístěním a přístupem do zakázaného terénu v Severní Koreji [a] použitelné výchozí body pro rozvoj zdrojů a spolupracujících aktérů, kteří mohou být pověřeni plněním prioritních informačních požadavků na podporu [americké vlády] a spojeneckého úsilí,“ hodnotí Anomaly 6.

Společnost může poskytnout „neomezený přístup“ k soukromým údajům daleko za hranicemi Pchjonjangu. Anomálie 6 nabízí stejnou službu pro jednotlivce cestující kdekoli „globálně na vyžádání“ s „kapacitou zvýšit“ svůj mezinárodní dosah „kdykoli“.

„Z tohoto příkladu nebo případu použití, jednoho z mnoha, které lze vyvinout [sic] podobnou metodologií, vidíme, jak rychle lze odvodit citlivé informace a naplánovat další kroky [zdůrazňujeme],“ pochlubila se Anomálie 6.

 

Není jasné, pro koho nebo co byla tato případová studie připravena, ale takové komentáře silně naznačují, že potenciálními klienty byly vládní subjekty USA – zejména CIA a/nebo NSA. Oba mají ze zákona zakázáno špehovat americké občany a často byli zapleteni do sporů. Technologie anomálie 6 by těmto agenturám umožnila obejít taková omezení.

Anomálie 6 se ze strachu z kontroly médií a stíhání obrací na britskou vojenskou zpravodajskou firmu

Uniklé dokumenty zkontrolované The Grayzone naznačují, že shromažďování dat z chytrého telefonu a internetu věcí Anomaly 6 je tak přesné, že dokáže určit podlahu budovy, kde se uživatel nachází, jeho poskytovatele telekomunikačních služeb, značku a model jeho zařízení, úroveň jeho baterie a více.

Bohužel pro společnost jsou její špionážní služby absolutně nezákonné podle mnoha národních a mezinárodních režimů ochrany údajů.

Aby se Anomálie 6 vyhnula těmto omezením, obrátila se na britskou soukromou vojenskou zpravodajskou firmu s názvem Prevail Partners . Letos v listopadu Grayzone odhalil Prevailův návrh na vybudování tajné partyzánské teroristické armády jménem pobočky ukrajinské bezpečnostní služby v Oděse, na příkaz vysokých britských špionů.

Další uniklé soubory odhalují, že Prevail funguje jako výřez, tajně podává a prodává služby Anomálie 6 státním i nestátním zákazníkům po celém světě. Zápis ze schůzky zástupců Prevail a Anomaly 6 z května letošního roku ukazuje, že tito „vyjádřili značné obavy“ z dodržování požadavků Evropské unie GDPR , jejichž signatářem zůstává Británie i přes svůj odchod z bloku.

Primárním zájmem Anomálie 6 bylo, že „zájmová osobnost“ zachycená ve svém rozsáhlém datovém vakuu by podala žádost o přístup subjektu společnosti nebo vládnímu subjektu využívajícímu její služby, „což by odhalilo jejich provoz a potenciálně by vedlo k vedeni právní žaloby [ sic] Úřadem komisaře pro informace (ICO) evropské země.“

„[Anomálie 6] se domnívá, že právní základ, na jehož základě zpracovávají evropské údaje , pravděpodobně neobstojí při kontrole, a má za to, že toto posouzení má oporu v judikatuře [zdůraznění přidáno],“ uvádí zápis. „[Anomálie 6] mají v této oblasti nízký práh rizika, který je umocněn jejich nedávným mediálním profilem.“

Aby zabránil vztahům s veřejností a právním škodám, které by mohly přijít s odhalením špionážního programu Anomálie 6, společnost Prevail prozkoumala schémata, pomocí nichž by se bylo možné vyhnout zákonům na ochranu údajů, včetně toho, „zda by se mohla uplatnit vládní výjimka“. V rámci opatření na kontrolu škod společnost Prevail uzavřela smlouvu s elitními právnickými firmami, jako je londýnská Cooley, aby jim poradila, zda a jak budou aktivity Anomálie 6 „obhájitelné u evropského soudu“.

V sázce jsou pro Prevail vysoké, protože společnost bude sklízet miliony jako tajná spojka mezi Anomálií 6 a britským ministerstvem vnitra a ministerstvem obrany.

Podle podmínek smlouvy vypracované v prosinci 2021 byla společnosti Prevail udělena „výhradní práva na trh a prodej“ zboží Anomálie 6 londýnské obranné zpravodajské agentuře, stálému společnému velitelství, nejrůznějším elitním vojenským špionážním jednotkám, GCHQ, MI5, MI6 a bezpečnostním a zpravodajské služby a speciální jednotky v zemích včetně Argentiny, Austrálie, Dánska, Malty a Spojených arabských emirátů.

Potenciální odkoupení nelegální a vysoce invazivní technologie Anomálie 6 prakticky celým státem národní bezpečnosti Británie znamená, že citlivé osobní informace miliard občanů by mohly být zneužity k řadě zákeřných účelů.

Obchodní zástupce Anomálie 6 Brendon Clark, kterého jsme telefonicky kontaktovali, řekl The Grayzone, že zástupce jeho společnosti pro styk s veřejností zavolá, aby projednal jejich vztah s Prevailem a britským vojenským zpravodajským aparátem. O několik dní později tato prodejna stále čeká na odpověď.

ZDROJ: The Grayzone https://thegrayzone.com/2022/12/06/files-anomaly-6-firm-spyware/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *