, , , , ,

Ukrajinci, kteří se v Česku vyhýbají mobilizaci, jsou před úřady v bezpečí

Ukrajinci, kteří se v Česku vyhýbají mobilizaci, jsou před úřady v bezpečí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

18.8.2023

Ukrajinská všeobecná mobilizace není tak nekompromisní, jak by se mohlo zdát. Přísné tresty za neuposlechnutí povolávacího rozkazu dopadají zřejmě jen na Ukrajince zdržující se v jejich domovině. Ze zjištění deníku Echo24 vyplývá, že si ukrajinští prokurátoři od začátku války nepožádali ani v jednom případě o vydání mužů, kteří před mobilizací utekli do Česka. Že si k nám pro ně Ukrajina zatím nesáhla, potvrdilo deníku Echo24 Nejvyšší státní zastupitelství i Ministerstvo spravedlnosti ČR. Na Ukrajině přitom hrozí za vyhýbání se mobilizaci až 5 let vězení.

Pouze ženy, otcové více než tří dětí, zdravotně postižené osoby nebo pracovníci na některých strategických pozicích, jako jsou například záchranáři nebo pedagogové, mají z mobilizace výjimku. A mohli tedy území Ukrajiny po vyhlášení všeobecné mobilizace 24. února loňského roku libovolně opouštět. To ovšem neplatí pro většinu mužů ve věku od 18 do 60 let, kteří mají povinnost nastoupit do armády, pokud dostanou povolávací rozkaz – to je možné poštou i osobně. A proto mají zároveň už rok a půl zákaz vycestovat za hranice Ukrajiny.

Některým mužům v odvodovém věku se však přesto podařilo vyhnout se vojenské službě a za hranice uprchnout. Může za to korupce v ukrajinské armádě i podplacené lékařské posudky, které líčí, že dotyčný je pacient neschopný boje. Britský list The Guardian nedávno přinesl svědectví devětatřicetiletého Ukrajince z Oděsy, který přiznal, že zaplatil úplatek 5 tisíc dolarů, což je zhruba 110 tisíc korun, aby se vyhnul odvodu do armády. Kde požádat o takovou službu, ví podle něj na Ukrajině každý.

„Zaplatil jsem si papíry na páteř“

„Nemocnice mi vydala lékařskou zprávu, v níž tvrdila, že mám vážnou vadu páteře, a díky tomu jsem mohl dostat papíry, které mi umožňovaly opustit zemi. Měl jsem pocit, že v každé fázi lidé věděli, co se děje, a dostávali svůj podíl,“ řekl muž, podle kterého celý proces, který je samozřejmě nelegální, trval asi dva týdny.

Na schengenských hranicích se pak už nikdo na nic neptá. Stačí mít ukrajinský pas a dveře do celé Evropy jsou otevřené. Ani české ministerstvo vnitra při vyřizování žádostí o uprchlické vízum od počátku války na Ukrajině nezkoumá, zda muži prchající před válkou nepodléhají na Ukrajině mobilizační povinnosti a splňují pravidla pro vycestování. Přesná statistika neexistuje, odhaduje se však, že od loňského února mohly zemi nelegálně opustit i desítky tisíc Ukrajinců a mnozí z nich právě pomocí úplatku.

Vyhýbání se mobilizaci je přitom na Ukrajině trestným činem, za nějž v nejhorším případě hrozí 3 až 5 let vězení. Často ale soudy skončí i podmínkou, pokud obžalovaný spolupracuje. Na muže, kteří se k obraně vlasti nepostavili čelem a prchli za hranice, je ale ukrajinská prokuratura zřejmě doteď krátká.

NSZ ani resort spravedlnosti neví o jediném případu

Z dat, které deníku Echo24 poskytl Mezinárodní odbor Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), totiž vyplývá, že od vyhlášení všeobecné mobilizace nepožádala Generální prokuratura Ukrajiny o justiční spolupráci nebo předání trestního řízení vedeného z důvodu vyhýbání se mobilizaci ani v jednom případě. Naopak 73krát o poskytnutí justiční spolupráce žádalo Česko. Z Kyjeva přišlo za celou dobu jen 46 žádostí o právní pomoc a jedna žádost o předání trestního řízení. Ani v tomto případě se však nejedná o trestný čin související s nedovoleným opuštěním Ukrajiny nebo neuposlechnutí povolávacího rozkazu.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *