, , , , , ,

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do České republiky

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

11. 11. 2022

Jedním z výsledků návštěvy české vlády ukrajinského Kyjeva na konci října je dohoda o společné produkci zbraní a vojenského materiálu. Tu v Kyjevě dohodl premiér Petr Fiala [ODS] s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Již o několik dnů [10.11.] později informovalo Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] o podpisu smlouvy mezi ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom a českou Agenturou pro mezivládní obrannou spolupráci [AMOS]. Ta spadá pod MO ČR a vznikla v únoru loňského roku. Jejím úkolem je pomoci českým zbrojním firmám při exportu.

Je to něco, o co náš průmysl dlouho usiloval. Podobné agentury má jen několik zemí, mimo jiné Francie, USA nebo Izrael. A nyní k nim bude patřit i Česká republika,“ uvedl při vzniku AMOS tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO].

Vznik agentury řešil dlouhodobý problém Česka, které nemohlo prodávat do zahraničí vojenský materiál napřímo, ale jen přes prostředníky. To významně komplikovalo situaci českému zbrojnímu průmyslu a o peníze přicházel i stát. Hlavním úkolem agentury se tak stala podpora prodeje zbraní a vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Agentura přitom sama vojenský materiál nenakupuje a neprodává, ale zajišťuje vládní zprostředkování takových obchodů. Nabízí i finanční záruky prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] a České exportní banky [ČEB]. V konečné fázi navrhuje vhodné řešení státního zastřešení kontraktu mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou.

AMOS a Ukroboronprom tvoří obranný klastr

Ministerstvo obrany uvedlo, že agentura AMOS a ukrajinský Ukroboronprom podepsaly dohodu o vytvoření „společného obranného klastru.“ Potvrdilo, že jeho vytvoření vychází z dohody premiéra Petra Fialy a prezidenta Volodymyra Zelenského. Tedy z konce října, kdy se i za účasti ministryně obrany Jany Černochové [ODS] a dalších vybraných českých ministrů v Kyjevě uskutečnilo společné zasedání vlád obou zemí.

„V praxi půjde o vznik nových česko-ukrajinských společných podniků, joint ventures, s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny,“ konstatovalo ministerstvo s tím, že česko-ukrajinská spolupráce v oblasti obranného průmyslu se „povznese na vyšší, strategickou úroveň“.

Podle ministryně obrany Černochové se jedná o mimořádnou příležitost pro obranné průmysly obou států.

„ČR patří mezi největší podporovatele Ukrajiny a nově podepsaná dohoda ukazuje další směr naší spolupráce. Dohoda se netýká pouze urgentní vojenské pomoci v období, kdy Ukrajina čelí agresi Ruské federace a bojuje o osvobození okupovaných území, včetně Krymu, ale zaměřuje se i na vzdálenější časový horizont,“ uvedla ministryně.

Podle ní česko-ukrajinské společné podniky jednou budou moci spolupracovat například v oblasti výzkumu a vývoje či dodávat vojenský materiál do třetích zemí.

Ukroboronprom není žádný drobeček

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom sdružuje hned několik víceoborových podniků v různých odvětví produkce zbraní, obecně obranného průmyslu. Celkem zaměstnává přes sto tisíc lidí. To je obrovské číslo, protože například v mnoha ohledech vyspělý český obranný průmysl zaměstnává cca 20 tisíc lidí.

Představa české a ukrajinské strany o spolupráci podle MO ČR vychází ze zakládání společných zbrojních podniků. Jejich cílem je navýšení produkční kapacity českých a ukrajinských zbrojních firem. Přičemž společně vyrobený vojenský materiál v první fázi poslouží hlavně ukrajinské armádě.

„Kvůli současné situaci na Ukrajině se také část výrobních kapacit tamního obranného průmyslu přesune do České republiky,“ uvedlo MO ČR.

„ČR se stane spolehlivým průmyslovým týlem pro ukrajinskou obranu a celý obranně-průmyslový komplex,“ upřesnil náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Skutečnost, že se věc vyvíjí rychlým tempem potvrdil ředitel agentury AMOS Aleš Vytečka. Podle něj se konkrétní kroky na spolupráci mezi Ukrajinou a Českem rozběhly okamžitě po podpisu smlouvy mezi agenturou a ukrajinským zbrojním koncernem.

Jde o dlouhodobější spolupráci v produkci zbraní

Spolupráci s Ukrajinou vnímá Aleš Vytečka jako jednoznačnou výhodu i pro Česko.

„Ukrajina má čerstvé bohaté zkušenosti z boje, kterými bude spolupráci obohacovat. Což výrazně podpoří také inovativní oblast obou našich průmyslů,“ sdělil.

V byznysu s vojenským materiálem není Vytečka žádný nováček. Mnoho let působil na ministerstvu zahraničí, kde se věnoval právě obchodu s vojenským materiálem. Pro české ministerstvo pracoval například v Etiopii nebo Thajsku. Podle něj spolupráce mezi oběma zeměmi není jen o aktuálních potřebách, v plánu je její dlouhodobější charakter.

„Ukrajina v rámci budoucí obnovy země bude potřebovat vytvářet pracovní příležitosti. Dlouhodobá vzájemně výhodná spolupráce obou zemí v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu, včetně nových technologií, vědy a výzkumu, bude mít jasný ekonomický přínos pro obě země,“ řekl.

Významná jsou i jeho slova o tom, že spolupráce se stane přínosem i ve smyslu přechodu ukrajinské armády na standardy NATO.

„Touto proměnou jsme si prošli a částečně ještě procházíme i my. Chceme ukrajinským partnerům tyto zkušenosti předat,“ konstatoval s tím, že do realizace plánů se kromě českých a ukrajinských zbrojních firem zapojí i mezinárodní finanční dárci.

Česko patří mezi hlavní dodavatele zbraní na Ukrajinu

První vojenskou pomoc Ukrajině česká vláda schválila dva dny po útoku [26.2.]. Česko na Ukrajinu poslalo dodávky zbraní a vojenský materiál v hodnotě přes 4,2 miliardy korun. Patří mezi pět největších podporovatelů Kyjeva. K podpoře se okamžitě připojily i české zbrojní firmy. V první fázi zbraně Ukrajině poskytly darem, následně za peníze.

Rychlá reakce se vyplatila. Celkový export českého vojenského materiálu na Ukrajinu od začátku letoška podle údajů MO ČR dosáhl objemu 47 miliard korun. Přitom již loni na Ukrajinu z Česka směřovaly zbraně a vojenský materiál za 14 miliard korun. Podle ministryně Černochové stojí za současnými úspěchy ukrajinských vojáků i technika a materiál z České republiky.

„Ukazuje se, že cesta, kterou jsme zvolili, je jednoznačně správná. Kromě postupu ukrajinské armády nám také zajistila respekt a uznání našich západních spojenců,“ řekla na nedávném setkání se zástupci tuzemského obranného průmyslu s odkazem na vojenskou podporu ve výši 106 milionů dolarů, kterou Česko dostalo od USA.

Podle ní je skvělé, že české firmy vyrábějí a dodávají životně důležitý vojenský materiál na Ukrajinu. Ocenila i to, že mnoho z tuzemských firem poskytlo ukrajinské straně, jak řekla, velkorysé dary.

„Děkuji českým firmám za to, že pomáhaly a nadále pomáhají,“ zdůraznila Černochová.

Zdroj:https://www.fintag.cz/2022/11/11/ukrajina-presouva-cast-vyroby-svych-zbrani-do-ceska/

Další zajímavé zprávy najdete zde:https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *