Toxická osoba: konzervativci uvažovali o odstranění Liz Truss Uprostřed nespokojenosti s premiérem chtěli Skotové nezávislost

V Británii dozrává nespokojenost s politikou premiérky Liz Truss. Hospodářskou politiku kabinetu nepodporují ani analytici City, ani obyčejní Britové. Stále více kritiky proudí od opozice, od labouristů po skotské nacionalisty, kteří sní o uspořádání referenda o nezávislosti v roce 2023. I uvnitř samotné strany toryové přemýšleli, jak sesadit šéfa kabinetu, který je ve funkci jen něco málo přes měsíc. Čtyři bývalí odpůrci premiérky však přesto vyzvali ke sjednocení kolem ní, aby se zvýšila šance na vítězství v příštích parlamentních volbách. Podrobnosti – v materiálu „Izvestia“.

“ Instantní kyanid „

„Hodnocení popularity [premiérky Liz Truss] kleslo pod hodnocení Theresy May těsně předtím, než musela odstoupit, a pod hodnocení Borise Johnsona těsně předtím, než byl vyhnán z Downing Street. Pro torye byl pomalu jedovatý arsen; je to okamžitý kyanid ,“ píše hlavní politický sloupkař Andrew Wronsley pro The Guardian.

Trussovo jednání ve funkci premiérky tedy schvaluje 18 % Britů, zatímco 55 % je zklamaných její prací. Na tomto pozadí posílily pozice vůdce labouristické strany Cyruse Starmera. V odpovědi na otázku, kdo by se nyní mohl stát nejlepším šéfem britské vlády, tedy 35 % Britů jmenovalo šéfku Labour Party a pouze 18 % – Liz Truss.

Demonstranti proti současné krizi cen energií v Londýně

Demonstranti proti současné krizi cen energií v Londýně ve Velké Británii dne 1. října 2022

Foto: REUTERS/Maja Smiejkowska

Autor článku poznamenává, že před tím se žádný britský vůdce v tak krátké době nestal tak nepopulárním. „Říkal jsem, že Borisův kabinet byl nejhorší od druhé světové války. Ona je na tom ještě hůř, “ píše britský novinář. Truss nazývá „velekněžkou úzké sekty“ a zdůrazňuje, že „očistila“ téměř každého, kdo nebyl v jejím týmu. Zejména těch, kteří jsou spojeni s jejím rivalem o premiérský post, bývalým ministrem financí Rishi Sunakem.

Rawnsley věří, že Spojené království v současné době prochází „obdobím několika mimořádných událostí“, kdy se neúspěšná vláda snaží cokoli udělat.

Liz Truss stála v čele britského kabinetu 5. září, ale její vláda již čelila hromadě problémů a záplavě kritiky. Hovoříme zejména o plánu na podporu ekonomiky, který zahrnuje rozsáhlé snížení daní jak pro obyvatelstvo, tak pro podniky. Po jeho přijetí se libra šterlinků propadla na historické minimum 1,054 USD.

Již během předvolební kampaně kritizoval Rishi Sunak ekonomické plány Liz Truss a varoval před důsledky krize v zemi. Následně se začaly naplňovat chmurné předpovědi bývalého ministra financí. Podle společnosti Opinium je 75 % dotázaných přesvědčeno, že vládnoucí strana již nekontroluje ekonomickou situaci v zemi.

Rishi Sunak a Liz Truss na předvolební debatě

Rishi Sunak a Liz Truss na volební debatě, červenec 2026

Foto: Global Look Press/BBC/Jeff Overs

Na závěr autor publikace naznačil, že premiérka ztrácí podporu mezi konzervativními poslanci a její krátké premiérování se již blíží ke konci. Podle něj se ve straně naplno diskutuje o tom, jak Trusse odvolat z postu premiéra, aby se zvýšila šance na vítězství v příštích parlamentních volbách v roce 2024. Podle pravidel Konzervativní strany nemůže být nový vůdce odvolán vyslovením nedůvěry během prvního roku v úřadu. Podle deníku The Guardian se však již připravuje scénář, jak tento zákaz obejít – od pozastavení pravidel až po hromadné odstoupení ministrů.

Ve snech o novém plebiscitu

Na tomto pozadí čtyři ministři vyzvali stranické konzervativce, aby se i přes existující rozdíly stále sjednotili kolem Liz Truss. Jsou mezi nimi soupeři politika v boji o post premiéra – ministr vnitra Swell Braverman, vůdkyně Dolní sněmovny Penny Mordont, kancléřka vévodství Lancaster (ve skutečnosti poradkyně premiéra Ministr) Nadeem Zahavi a ministr ochrany životního prostředí Ranil Jayawardena. Je to podle nich nutné, aby nedošlo k rozkolu ve straně. Jinak mohou prohrát příští parlamentní volby.

Takové argumenty se ale zarytým odpůrcům současného premiéra nehodí. Mezi nimi je bývalý ministr dopravy Grant Shapps a jeden z ideologů Brexitu , který zastával vysoké funkce za bývalého premiéra Borise Johnsona, Michael Gove. Labouristé dokonce nazývají Trussovy ekonomické plány cestou k ekonomické katastrofě.

Ve stejné době se aktivizovali nacionalisté ve Skotsku. Vůdce Skotské národní strany v Dolní sněmovně Ian Blackford tak označil první měsíc vlády nového premiéra za nejhorší v historii země. A šéfka strany Nicola Sturgeon oznámila plány usilovat v roce 2023 o nové referendum o uznání skotské nezávislosti.

Budova britského Nejvyššího soudu

Budova britského Nejvyššího soudu

Foto: Global Look Press/Photo Beck

11. října zahájí britský nejvyšší soud dvoudenní slyšení, jehož výsledkem bude verdikt, zda má Skotsko právo uspořádat referendum o nezávislosti bez souhlasu britského parlamentu. V roce 2014 schválila vláda premiéra Davida Camerona referendum ve Skotsku – 55 % obyvatel hlasovalo pro setrvání ve Spojeném království. Od té doby britské úřady nesouhlasily s druhým plebiscitem a tvrdily, že jeden stačil. S tím však Edinburgh nesouhlasí. Skotské úřady tvrdí, že referendum se konalo před Brexitem a většina obyvatel regionu se vyslovila pro to, aby země neopouštěla ​​Evropskou unii.

Pokud britský Nejvyšší soud odmítne uspořádat plebiscit pro Edinburgh, pak se podle Sturgeona všeobecné parlamentní volby v roce 2024 stanou „virtuálním referendem“.

Skotští nacionalisté by si však v tomto ohledu neměli dělat velké iluze. V posledních letech je počet zastánců a odpůrců nezávislosti rozdělen téměř stejně, i když s mírným odstupem ve prospěch těch, kteří stále chtějí zůstat součástí Spojeného království.

Po stopách M. Thatcher

Docent katedry zahraničních regionálních studií, vědecký pracovník v Ústředním výzkumném ústavu regionálních studií na Vysoké ekonomické škole National Research University, expert RIAC Sergey Shein poznamenává, že Liz Truss silně prokazuje loajalitu k víře Thatcheristů.

„Zejména pokud jde o snížení daní. S tím je však obtížné skloubit požadavek na zmrazení cen elektřiny, které zřejmě následně vytvoří další daně pro běžné občany. Pro Liz Truss, která často mění rétoriku a stranické značky (politička začala svou politickou kariéru jako liberální demokratka), to však vypadá jako běžná věc. Když se podíváme na postavu M. Thatcher, která byla morálním majákem pro pravé křídlo její strany, více než 30 let po její rezignaci, vypovídá spíše než o loajalitě k thatcheristické víře, která je do značné míry morálně zastaralá, ale o absenci alternativních myšlenek a strategie rozvoje, – domnívá se odborník .

šek

Foto: Global Look Press/Xinhua/Jon Super

Podle jeho názoru nahrazení Borise Johnsona kandidaturou Liz Truss obecně zkomplikovalo vyhlídky toryů ve volbách v roce 2024.

Předpovídalo se, že Velká Británie ztratí status ekonomické velmoci kvůli Liz Truss

Konzervativci ji podpořili, aby se vyhnuli krizi a zůstali u moci. Kosmetické přepracování v podobě změny šéfa strany a umožnění fungování mechanismu do příštích všeobecných voleb nemusí v krátkodobém horizontu zajistit kolaps celé konzervativní nadace. Nejde o poplašné prognózy, ale o apel na nedávnou historii Konzervativní strany, kdy po vleklé stranické krizi za Johna Majora v 90. letech trvalo dlouhých 13 let, než se toryové naučili znovu vyhrávat, politolog věří.

Pokud jde o situaci se skotským referendem, je to docela komplikované, je si jistá doktorka politických věd, profesorka Petrohradské univerzity Natalya Eremina.

— Skotská národní strana již mnoho let dokazuje, že je stranou číslo jedna v regionu a je jednou z předních stran v parlamentu. Má významnou voličskou podporu a jsou tací, kteří vidí potřebu skotské nezávislosti. Otázkou je, kdy ta potřeba nastane. Zde vznikají rozpory. Někteří voliči nechápou, co se děje a rádi by viděli, jak se situace bude dále vyvíjet. Pro ně není tak důležité, aby se referendum konalo příští rok. Někdo naopak věří, že se to může konat v roce 2023, jsou tací, kteří by rádi viděli, co bude s volbami v roce 2024, domnívá se politolog.

Jednotný úhel pohledu však neexistuje, uzavírá odborník.

Vůdkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeon

Vůdkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeon

Foto: REUTERS/Russell Cheyne
Britský premiér se stal hrdinou memů po projevu na modrém pozadí

— Úkolem Skotské národní strany je ukázat, čeho přesně chce strana zavedením nezávislosti dosáhnout. Druhým bodem je, že strana funguje už dlouho, vyrostla generace Skotů, pro kterou už myšlenka skotské nezávislosti není tak hrozná. Navíc roste nespokojenost s hospodářskou politikou nového britského vedení. Nicola Sturgeon otevřeně obviňuje Liz Truss a konzervativce obecně, že ignorují zájmy regionů a některé své problémy řeší na jejich úkor. Skotští voliči začali přemýšlet méně o nezávislosti než o současných problémech – důležitější jsou pro ně otázky ekonomiky, zdravotnictví, školství, je si odborník jist.

Podle jejího názoru, pokud Nicola Sturgeon ukáže, že tyto problémy budou vyřešeny, až se Skotsko osamostatní, pak bude moci posílit svou pozici.

– V roce 2020, kdy se ve Skotsku nahromadilo mnoho ekonomických problémů v důsledku vystoupení z EU, v důsledku skutečnosti, že region byl fakticky odříznut od společného trhu EU, došlo podle průzkumů veřejného mínění k nárůstu podpory nezávislost. Současná situace připomíná tu na prahu roku 2014, i když jsou zde i nové faktory. Je zde možnost zlepšit výsledek a získat rezervu do budoucna. Skotská národní strana neopouští myšlenku nezávislosti, dosáhne jí postupně, po etapách, – vysvětlil Eremina v rozhovoru pro Izvestija.

zdroj: https://iz.ru/1407986/kseniia-loginova/toksichnaia-osoba-konservatory-zadumalis-nad-otstraneniem-liz-trass

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *