Pravé znamení: jak vypočítat padělek na webu Odborníci sestavili průvodce, který pomůže rozpoznat lži

Rozpoznat nepravdivé informace je stále obtížnější, zvláště v situaci, kdy úzkost neumožňuje kritický postoj ke konkrétní zprávě. Značnou část padělků však lze stále spočítat. Odborníci pro Izvestija sestavili návod na práci s informacemi, které vám pomohou zjistit, kde je pravda a kde lež.

Jaká je obtížnost výpočtu padělků

Počet padělků na webu neustále roste – například Liga za bezpečný internet pravidelně informuje o objevení milionů nepřesných zpráv. Zároveň existuje mnoho služeb, které nabízejí své služby k jejich uznání, včetně úřadů pracuje na technologizaci tohoto procesu.

V červenci tedy vyšlo najevo, že plánují převzít kontrolu nad šířením padělků pomocí IT systému, který bude vytvořen na objednávku Hlavního centra rádiových frekvencí podřízeného Roskomnadzoru. Najde na internetu „fakta o šíření společensky významných informací pod rouškou spolehlivých zpráv“. A na červnovém SPIEF Vladimír Tabák, generální ředitel ANO Dialog, hovořil o službě Noodles fact-checking pro identifikaci nepravdivých informací ze strany uživatelů internetu. Měla fungovat jako aplikace v rámci ruských sociálních sítí.

zkouška

Foto: Global Look Press / aliance obrázků / Robert Schlesinger

Nicméně, jak řekl Igor Bederov, vedoucí oddělení informačního a analytického výzkumu v T. Hunter, Izvestiya, potíže s rozpoznáním padělků spočívají v nedostatku metod pro stanovení spolehlivých informací. Navíc to často nedokáže posoudit ani vlastník zdroje, který to zveřejnil, protože ověřit prohlášení důvěryhodných zdrojů je někdy obtížné.

Poradce ministra školství Ruské federace Anton Nazarov na SPIEF řekl, že „čelit padělkům je možné pouze tehdy, pokud máte dobré vzdělání, dobrou erudici a dovednosti v oblasti mediální gramotnosti“.

Vladimir Zykov, ředitel Asociace profesionálních uživatelů sociálních sítí a messengerů , poznamenává , že hlavní komunikační kanály se převádějí na messengery, což může přispět k šíření falešných informací. Zdůrazňuje také, že „ne vždy lze pochopit, kde je pravda a kde lež“.

Stanislav Petrovský, kandidát právních věd, expert veřejného hnutí Informace pro všechny, podotýká, že návod je vhodný, pokud je padělek vyroben ve spěchu. A většinou se to tak stane .

„Ve vzácných případech, kdy padělek vytvoří profesionálové, je obtížnější ho rozlišit,“ řekl listu Izvestija. – Je nutné dodatečně hledat rozpory v detailech, získávat informace z nezávislých zdrojů – novinářů, očitých svědků, jít na místo události, provádět speciální vyšetření, protože fakta jsou obvykle na povrchu zfalšována a jeden nepřesný detail umožňuje profesionál na spřádání sítě lží.

Šéfka Ligy za bezpečný internet, členka Občanské komory Jekatěrina Mizulina, uvedla, že dochází k „zásadní změně informačního prostředí“.

falešný

Foto: Izvestija/Konstantin Kokoshkin

„Během jedné minuty můžete vložit falešnou tezi, která se s náležitými zdroji okamžitě rozptýlí po celém světě ,“ říká. „Problém šíření dezinformací je velmi akutní. V kontextu kolosální informační války rozpoutané proti naší zemi je samozřejmě důležité naučit se rozlišovat mezi tím, co je pravda a co je vymyšlený padělek. Zachováním kritického myšlení a věnováním pozornosti řadě důležitých bodů bude uživatel schopen samostatně zjistit, zda se jedná o dezinformaci či nikoli.

Jak poznat padělek

Ředitel mediálních projektů komunikační společnosti KROS Petr Kiryan říká, že k rozpoznání padělku je třeba udělat několik důležitých kroků.

Nejprve musíte pochopit, kdo je autorem zprávy nebo materiálu.

„Pokud se jedná o anonymní telegramový kanál nebo distribuci nejmenovaného článku, musíme být připraveni na to, že informace jsou neověřené nebo dokonce nepravdivé ,“ řekl listu Izvestija. – V takových zdrojích jsme již několikrát četli o některých budoucích rozhodnutích úřadů, která se nikdy nestala. Celá zpráva byla založena pouze na autorově prohlášení, bez odkazu na to, kde si můžete podrobně prostudovat, co je v sázce. Taková prezentace by měla být přinejmenším alarmující.

Za nápadný příklad označuje zprávu o nadcházejícím uzavření hranic pro opuštění Ruska, která se v roce 2022 objevila dvakrát, ale nepotvrdila se.

Ekaterina Mizulina doporučuje, aby v první řadě „věnovala pozornost seriózním a osvědčeným médiím, která oceňují jejich pověst . “

„Původní zprávy mají vždy mnoho svědků a účastníků, kteří o tom, co se stalo, vyprávějí různými slovy, zatímco vycpávání má obvykle mnoho kopií a repostů stejné zprávy, “ vysvětluje. – Musíte zkontrolovat citace i fakta, bez ohledu na to, komu patří. Věnujte pozornost podstatě a významu materiálu a ne drobným detailům, kterých je u padělků velmi mnoho. Jsou navrženy tak, aby odvedly pozornost a dodaly informacím určitou důvěryhodnost.

počítač

Foto: Global Look Press/imageBROKER/ Mara Brandl

Stanislav Petrovský dodává, že je třeba se podívat, zda je tato stránka oficiální stránkou vládní agentury, respektovaného média nebo zpravodajské agentury. Stává se, že v adrese falešného webu se jedno nebo více písmen liší od adresy známého webu, říká. Soudní znalec Alexander Aivazov radí ověřit si autora zprávy vyhledáním podle jména na internetu i samotného textu zprávy – jednoduše jej zkopírujete a upřesníte pomocí vyhledávání zpráv, abyste zjistili, zda se na webu neobjevily podobné publikace. Web.

Za druhé, říká Kiryan, je nutné hledat původní zdroj. Pokud například uvidíte zprávu, že nějaký lék ohrožuje vaše zdraví, nebo vás naopak z něčeho určitě vyléčí, nebuďte líní najít právě tu studii, na kterou se autor zprávy či článku odvolává.

„Pokud existuje studie, přečtěte si, jak byla provedena,“ pokračuje odborník. – Často tvrzení „90 % pacientů říká, že…“ vychází z průzkumu mezi pacienty, nikoli z klinických studií – to znamená, že jde spíše o marketing, nikoli o vědu. Navíc i spolehlivá fakta mohou být zkreslena nebo částečně předložena, takže je potřeba prostudovat celý zdroj. A pokud tomu tak není, pak se takovým informacím prostě nedá věřit.

Petrovský podotýká, že padělky se často odkazují na anonymní zdroje, tedy na neověřitelná fakta nebo očité svědky, s nimiž je nemožné nebo obtížné se rychle spojit.

Za třetí, absence těchto informací v důvěryhodných a velkých publikacích by měla varovat, říká Kiryan. Připomíná situaci v roce 2019, kdy online zdroje začaly obíhat zprávy o průvodu proti lesním požárům v Novosibirské oblasti a na Krasnojarském území, jehož autorem se ukázal být humorný portál Panorama.

Za čtvrté, v situaci, kdy text apeluje na pocity člověka, vyvíjí tlak na emoce, by měla přijít na pomoc formální logika.

otázky

Foto: Global Look Press/dpa/Christin Klose

„Jednoduché otázky: co se stalo, kde, kdy, jaké důkazy nebo důkazy máte, vás zachrání před pochybnými informacemi ,“ říká. – Lidé například často diskutují o užitečnosti nebo nebezpečnosti jídla, přičemž se nespoléhají na žádná fakta, ale citují názory nebo zkušenosti svých přátel. Ale ty lidi neznáš, neznáš jejich historii, co se s nimi stalo a tak dále.

Za páté, pro informační profesionály existuje pravidlo „druhého názoru“ – v každé situaci existují alespoň dvě strany události nebo akce, říká Kiryan.

„Pokud jsou informace prezentovány jednostranně, můžete být předmětem manipulace, jednoduše proto, že zaujímáte pozici jedné strany, aniž byste znali druhý úhel pohledu, “ poznamenává. – A samozřejmě, pokud jde o záležitosti života, zdraví, rodiny nebo osobních financí, člověk by neměl být líný vážit argumenty ve prospěch konkrétního prohlášení nebo prohlášení. Zde nestačí pouze autorita mluvčího. Všichni lidé dělají chyby a musíte je znovu zkontrolovat, abyste nebyli oklamáni.

Jak zkontrolovat správnost informací

Stanislav Petrovský také vysvětluje, jak na ilustraci poznat padělek.

„Často je skutečná fotografie nebo video související s jinou událostí pořízeno jako falešné,“ vysvětlil. – Tuto fotografii nebo video můžete zkusit najít v popisu jiné, dřívější akce.

Nové nebezpečí číhající na webu je deepfakes (montáž vytvořená za pomoci umělé inteligence). K jeho rozpoznání pomůže rozmazání, rozdíly v odstínech pleti, zejména v blízkosti obličeje (lepicí linka), podivné pohyby očí, šum a digitální artefakty v jednotlivých snímcích, nevysvětlitelný nerovnoměrný pohyb. Často taková úprava vytváří osvětlení, které se nevysvětlitelně mění snímek od snímku nebo v různých rovinách obrazu. Navíc je zde špatně synchronizovaná řeč a obraz.

Foto: Global Look Press/Komsomolskaja Pravda

Ekaterina Kolyada, členka dozorčí rady pod Radou Asociace ředitelů pro komunikaci a korporátní média Ruska, poznamenává, že nyní lze čísla i jména zfalšovat, takže jim nelze věřit.

— Autoři padělku dovedně vetkávají citát odborníka do emocionálního sdělení svého sdělení. Čtenáři by si měli vždy pamatovat, že jakoukoli požadovanou nabídku lze efektivně zabalit a vložit do úst i neexistujícímu odborníkovi , říká. – Všechny údaje by měly být zpochybněny, od názvu po název organizace. Velké univerzity, společnosti a výzkumná centra jsou snadno kontrolovatelné.

Existují však případy, kdy odborník skutečně existuje, ale ve skutečnosti nepronesl tak hlasité výroky – pravost si můžete ověřit i pomocí vyhledávání výroků.

Ředitel strategické komunikace Centra pro strategickou komunikaci, konzultant GR Vladimir Gushchin říká, že kromě zpracování dat pomůže kontaktování vaší odborné rady nebo vlastní informační rady.

„To jsou lidé, jejichž názoru si ceníte,“ vysvětlil listu Izvestija. – Porovnáte svou pozici s jejich názorem a získáte další jistotu, že zprávy, které čtete, nejsou pravdivé, nebo naopak.

Jak ovládat emocionální pozadí

Nejdůležitější věcí, říká Olga Sivková, generální ředitelka digitální agentury Head’s made, je udržet si kritické myšlení.

„Samotná povaha padělků je taková, že způsobují silný emocionální výbuch: hněv nebo strach,“ říká. – Snažte se udržet emoce na uzdě, vydýchejte se a znovu přistupujte ke zprávám, tentokrát s chladnou hlavou. Zde stojí za to si znovu položit otázky: důvěřujete názoru autora? Potvrzují zprávy dva nebo tři nezávislé zdroje? Píšou o tom oficiální média nebo jen anonymy na sociálních sítích? Jsou ve zprávách konkrétní fakta nebo jen nepotvrzené teze? A pokud ano, lze je považovat za spolehlivé?

stav

Foto: Global Look Press/dpa/Fabian Sommer

Vladimir Gushchin také poznamenává, že není nutné vytvářet příznivé „prostředí“ pro šíření falešných zpráv.

„Při čtení a vnímání té či oné informace se musíte pokusit sledovat a vážit svůj vnitřní psycho-emocionální stav,“ říká.

Irina Skorobogatykh, šéfredaktorka časopisu Marketing and Marketing Research vydavatelství Grebennikov, vás vyzývá, abyste věnovali pozornost emocionalitě titulku a zprávy – materiály se spolehlivými informacemi dodržují určitý přijatý styl, ve kterém „ není místo pro emocionální angažovanost.“ Falešné zpravodajské weby naopak spoléhají na vyvolávání silných emocí.

“ Je velmi obtížné, ale velmi důležité, abyste byli schopni včas pocítit manipulaci se svými pocity,“ říká Ekaterina Kolyada. – Pokud po kontaktu s materiálem cítíte strach, šok, agresi, jde většinou o čistou manipulaci. Pobuřující a žonglování s fakty, čísly, které působí logicky přesvědčivě, by nás mělo přimět k zamyšlení a prověřování takových informací. To se dá a mělo by se naučit, abychom rozpoznali manipulaci nejen v médiích, ale i v komunikaci.

zdroj: https://iz.ru/1407023/sergei-gurianov/vernyi-znak-kak-vychislit-feik-v-seti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *