, ,

TGM, 174. výročí narození: Prezident, nazývaný „tatíček“

TGM, 174. výročí narození: Prezident, nazývaný „tatíček“

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

7. 3. 2024

Zdenka Danková

Možná ne všichni vědí, že Tomáš Garrigue Masaryk (*1850 Hodonín – 1937 Lány) byl filozofem. Přestože není zařazen mezi nejvýznamnější postavy oboru, byl jediným filozofem, kterému se podařilo založit stát a stanout v jeho čele.

Než se roku 1918 stal prezidentem samostatného Československého státu, předcházely tomu roky vytrvalé práce v zahraničí, kde spolu s M. R. Štefánikem a Edvardem Benešem vyvíjel diplomatické činnosti.

Po první světové válce vznikl stát, který zahrnoval nejen Česko, ale také Slovensko a Podkarpatskou Rus. Na tomto územním celku se mluvilo česky, ale i slovensky, rusínsky, polsky, maďarsky a německy.

Masarykovou manželkou se nestala česká žena, ale Američanka Charlotte Garrigue, se kterou se zasnoubil a roku 1878 se s ní v New Yorku oženil a současně přijal i její příjmení. Charlotte se učila česky, potom působila v několika spolcích, stala se českou vlastenkou, poznala dobře český národ. Jednou prohlásila: „Je něco zvláštního v české povaze. Velká dobrota srdce a krásné zvyky. Jen je třeba určitého uvědomění, svobody.“

Byla to Charlotte, která se zasadila o to, aby v první ústavě Československa r. 1920 byla žena ve všech oblastech postavena na roveň muži.

Role prezidenta, nazývaného „tatíček“, se TGM zhostil v poměrně vysokém věku. Pozoruhodné je, že popřel představu, že „stáří je pouhým čekáním na smrt“. Ve svých čtyřiašedesáti letech se vydal do exilu, aby vybojoval vznik samostatného státu, a dalších 17 let stál v jeho čele.

Již po pěti letech od svého vzniku se Československá republika stala prosperujícím demokratickým státem se silnou měnou a fungujícím hospodářstvím.

„Demokracie není panováním, nýbrž prací k zabezpečení spravedlnosti. A spravedlnost je matematika humanity.“ – TGM

Masarykova humanita se skládala ze dvou pojmů: láska a rozum. Jeho působení a přístup k otázkám životním i veřejným měly motto: „Ctnost je řád a harmonie je částí duše“, což bylo osou, na které spočívalo celé jeho působení. Jeho základní filozofií byl realismus.

Během cestování v průběhu desetiletí vydal několik knih, založil měsíčník Atheneum, zúčastnil se některých veřejných polemik a zasahoval např. proti projevům antisemitismu (během tzv. hilsneriády).

„Budoucnost patří střízlivým, totiž těm, kdož se rozhodli pro vyšší, mravnější světový názor a způsob života.“ – TGM

Prezidentem byl zvolen opakovaně, než nakonec v pozdním věku ze zdravotních důvodů abdikoval.

Za první republiky se fotografie prezidenta nacházely téměř v každé domácnosti a byly nahlíženy s úctou. Opravdová osobní morálka, vedení střídmého života a v neposlední řadě důstojné vzezření a vystupování – tím vším Masaryk založil v české politické tradici vzor státníka, kterému se málokdo dokáže přiblížit.

Podle slov filozofa Karla Raimunda Poppera bylo „Masarykovo Československo nejotevřenější ze všech společností, které kdy v Evropě spatřily světlo světa“.

 

ZDROJ:https://www.epochtimes.cz/2024/03/07/tgm-174-vyroci-narozeni-prezident-nazyvany-taticek/?

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *