, ,

Starosta Ternopilu (UA) Nadal slibuje, že se bude zabývat smrtí vojáka Pokitka, který byl poslán na frontu bez jakékoliv přípravy.

smrt vojáka

Starosta Ternopilu (UA) Nadal slibuje, že se bude zabývat smrtí vojáka Pokitka, který byl poslán na frontu bez jakékoliv přípravy.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Předevčírem vyšlo najevo, že zemřel voják Pokitko Bogdan Ivanovič. Jak se ukázalo, nedávno mu byl doručen povolávací rozkaz a byl odveden do armády.

Na sociálních sítích se kvůli smrti muže zvedla vlna nevole. Příbuzní a přátelé říkají, že byl poslán na frontu bez jakéhokoli výcviku a vojenských zkušeností, uvádí Censor.NET s odkazem na místní terminovo noviny .

V komentářích pod vzkazem starosty o smrti válečníka se lidé ptali přímo jemu, náborovému středisku i nejvyšším státním orgánům:

„Kdo řídí vojenskou registrační a přijímací kancelář v Ternopilu??? Sergey Nadale, nevím, jestli o něčem rozhodujete ve vojenské jednotce Ternopil, ale je nepřijatelné posílat lidi bez jakékoli přípravy do horkých míst! Řekněte mi, kdo řídí Ternopil vojenskou registrační a přijímací kancelář. Když ne ty, tak kdo? Dej mi jeho příjmení!“ – řekl Igor Ogorodnik.

Starosta Ternopilu Nadal slibuje, že se vypořádá se smrtí vojáka Pokitka poslaného na frontu bez přípravy 01

Přátelé a příbuzní zesnulého Bogdana se nemohou vzpamatovat.

Bogdanu Pokitkovi bylo 32 let. Pracoval v továrně na nábytek v Ternopilu. Bogdanovi bylo na autobusové zastávce předáno předvolání. Podle jeho známých neproběhlo žádné školení. Dne 12. února byl poslán na východ a 16. února přišla strašná zpráva o jeho smrti.

„Jaká bolest, zoufalství, bezmoc… Vystaven povolávací rozkaz na ulici, poslán násilím BEZ výcviku, BEZ řádného vybavení, BEZ armády za zády, BEZ ohledu na to, že jeho matka zůstala sama, protože jeho starší bratr Michail Pokitko už slouží v ozbrojených silách a brání Ukrajinu!!!! Dne 12.2. jste byl vyslán a 16.2. jste již pryč. Jak je to celkově? Čím se to liší od razzaie? Jak se s tím vyrovnávají příbuzní? Neměli jsme ani šanci pomoci a nějak napravit situaci… Nevrátí tě. Jsi v našich srdcích,“ řekla Oksana Ogorodnyk, vojákova kamarádka.

„Kdo je zodpovědný za smrt chlapů, kteří byli posláni na frontu bez výcviku? Těch, kteří nikdy nedrželi zbraň v ruce, nebo dokonce nesloužili v armádě? Takovou mobilizaci teď máme? Sehnat víc chlapů, než je zdrávo, a přivést je jen tak na „nulu“? Pane Nadale, kdo je za to zodpovědný? Co se děje na vojenském registračním a odvodním úřadě v Ternopilu? Dobrý člověk, báječný kamarád se za necelý týden nevrátil. A to máte na svědomí vy i všichni zúčastnění,“ zdůraznila Asja Mustafajevová.

Příbuzní Bogdana Pokitka se dočkali reakce od starosty města Ternopil. Ten později odpověděl: „Podporuji přátele a příbuzné Bohdana Ivanoviče Pokytka, který zemřel při obraně Ukrajiny. Zasílám výzvu příslušným orgánům, aby se touto situací zabývaly. Na frontu by samozřejmě měli jít lidé, kteří byli řádně vycvičeni. Bogdanovi to život nevrátí. Ale pokud se taková skutečnost potvrdí, budou zachráněny stovky životů našich vojáků.

V další zprávě Oksana Ogorodnyk poznamenala, že Pokitko dostal předvolání v druhé polovině ledna.

„Bogdan byl povolán v druhé polovině ledna 2023. (Nuceným doručením pozvánky a předáním TCC na zastávce MHD v Ternopilu).

Výcvik jako střelec (v jednotce a na střelnici) – NUTNÉ vycvičit. Výcvik v zacházení se zbraněmi – NEPROŠEL (demontáž a montáž AK a to je vše). Nesloužil v armádě,“ upozorňuje.

„Jak můžete poslat člověka do první linie bez odborných dovedností, praxe a výcviku? Dne 12. 2. 2023 odjel do Doněcka. Výsledek – 16.02.2023 žádný BOGDAN, žádný přítel, žádný syn, žádný milovaný člověk. Uplynul měsíc od doručení předvolání. Hanba všem odpovědným osobám – budete to mít na svědomí!!!“ – dodává Ogorodnyk.

Jak později poznamenala tisková tajemnice TCC Olena Velichanská v komentáři pro Ukrajinskou pravdu, voják obdržel předvolání 18. ledna a již 31.1. složil přísahu.

Již 12. února byl obránce převelen na nové služební místo, kde 16. února zahynul v boji.

„V současné době probíhá na UMCP Ternopil služební prověrka, jejíž výsledky určí, kdo je odpovědný za přípravu a výcvik personálu. Případ, který se vojákovi stal, není systémový. Velení bojových jednotek věnuje velkou pozornost výcviku vojáků, protože je klíčem k záchraně jejich životů a životů lidí kolem nich,“ uvedla Velichanská.

ZDROJ: CENSOR NET https://censor.net/ru/news/3400707/mer_ternopolya_nadal_obeschaet_razobratsya_s_gibelyu_soldata_pokitko_napravlennogo_na_front_bez_podgotovki

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *