Rusko vyšetrí účasť Veľkej Británie na provokáciách v Buči

RUSKO/UKRAJINA: Rusko vykoná vyšetrovanie, ktoré ukáže, či Londýn zohral úlohu pri organizovaní provokácie v Buči.

Rusko vyšetrí účasť Veľkej Británie na provokáciách v Buči

Oznámil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Dmitrij Poľanskij, prvý zástupca predstaviteľa Ruskej federácie.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie v apríli minulého roka uviedlo, že Kyjevom zverejnené foto- a video-materiály, ktoré údajne svedčia o zločinoch ruskej armády v Buči v Kyjevskej oblasti, sú ďalšou ukrajinskou provokáciou. Ako uviedli na ruskom rezorte obrany, v čase, keď bolo mesto pod kontrolou Ruskej federácie, ani jeden miestny obyvateľ nebol vystavený žiadnemu násiliu.

„V Buči bola zorganizovaná provokácia. Podľa mnohých expertov pri jej organizovaní zohrali prím britské spravodajské služby. Či je to pravda, alebo nie, ukáže objektívne vyšetrovanie, ktoré určite urobíme,“ povedal Poľanskij.

Ministerstvo obrany už skôr upozornilo, že všetky ruské jednotky 30. marca 2022 úplne opustili Buču a východy z mesta severným smerom neboli zablokované, pričom južný okraj vrátane obytných štvrtí bol nepretržite ostreľovaný ukrajinskými jednotkami veľkokalibrovým delostrelectvom, tankami a raketovými systémami. Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko kategoricky odmieta akékoľvek obvinenia z podielu na smrti ľudí v Buči a žiada, aby sa medzinárodní lídri nehrnuli k rozsiahlym obvineniam proti Rusku, ale vypočuli si argumenty Moskvy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail