, , , ,

Rusko naznačuje, že je připraveno obnovit prodej plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Jamal-Evropa

Rusko naznačuje, že je připraveno obnovit prodej plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Jamal-Evropa

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

25.12.2022

Rusko je připraveno obnovit dodávky plynu do Evropy přes plynovod Jamal-Evropa, řekl ruský vicepremiér Alexander Novak státním médiím v rozhovoru zveřejněném v neděli.

„Evropský trh zůstává relevantní, protože přetrvává deficit plynu a my máme všechny možnosti obnovit dodávky. Například ropovod Jamal-Evropa, uzavřený z politických motivů, zůstává nevyužit,“ řekl Novak státní tiskové agentuře TASS.

Dodávky plynu na východ přes plynovod Jamal-Evropa, který přepravuje ruský plyn přes Bělorusko do Polska a Německa, byly začátkem tohoto roku v důsledku konfliktu uzavřeny.

Novak uvedl, že Moskva pravidelně dostává žádosti evropských spotřebitelů o zvýšení dodávek plynu.

„Dnes můžeme s jistotou říci, že po našem plynu existuje velká poptávka,“ řekl Novak agentuře TASS. „Nadále tedy vnímáme Evropu jako potenciální trh pro naši produkci. Je jasné, že proti nám byla zahájena rozsáhlá kampaň, která skončila sabotáží proti ropovodu Nord Stream.

Novak v rozhovoru také řekl, že ropovod TurkStream, který vede z Ruska do Turecka přes Černé moře, běží na „plnou kapacitu“ a dodává 42 milionů metrů krychlových plynu denně.

„Právě nyní se diskutuje o zavedení dodatečného objemu dodávek plynu přes Turecko poté, co tam bude vytvořen plynárenský uzel. Aktivně spolupracujeme se zeměmi, které se tohoto projektu zúčastní, i se spotřebiteli, kteří požadují plyn z Ruska,“ řekl Novak.

ZDROJ: The Hillhttps://thehill.com/policy/international/3788280-russia-suggests-it-is-ready-to-resume-gas-sales-to-europe-through-yamal-europe-pipeline/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *