Ruské ministerstvo pro digitální záležitosti varuje před hromadnými krádežemi účtů na Telegramu

Uživatelé služby Telegram messenger čelí masivním pokusům o krádež svých účtů. Uvedlo to Ruské ministerstvo pro digitální záležitosti 17.12.
Podle ministerstva obdrží uživatel od někoho ze svého seznamu kontaktů zprávu s údajným dárkem – prémiovým předplatným. Pokud příjemce zprávy klikne na tlačítko, obdrží autorizační kód. Na obrazovce „dárek“ je uvedeno, že pro aktivaci předplatného je třeba zadat kód.

Pokud uživatel zadá kód, otevře se jeho účet v počítači útočníka.
„Účet je bezpečný, pokud je povoleno dvoufaktorové ověřování,“ uvedla agentura.

Dříve, 25. listopadu, Dmitrij Ovčinnikov, hlavní specialista oddělení komplexních systémů informační bezpečnosti společnosti Gazinformservice, uvedl, že phishing je nejoblíbenějším typem podvodu na Telegramu. Podle něj se zprávy s phishingovým odkazem obvykle šíří prostřednictvím soukromých zpráv nebo kanálu převzatého podvodníky.

Útočníci mohou také nabídnout stažení souboru z desktopové verze messengeru. Po stažení se malware objeví v počítači uživatele.

Druhým nejoblíbenějším způsobem podvodu v Messengeru je podle odborníka únos kanálu. Podvodníci k němu ukradnou přístup a pak vymáhají peníze, aby přístup získali zpět, nebo propagovanou platformu využívají pro své vlastní účely.

Třetím typem podvodu je vytváření falešných účtů nebo kanálů, které lze následně využít k získávání finančních prostředků nebo prodeji služeb.