Ruské ministerstvo zahraničí předpovídá škody, které EU způsobí nové sankce proti Rusku

Zacharovová říká, že ekonomické problémy v EU se v důsledku sankcí zhoršují

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Zavedení nových sankcí proti Rusku poškodí samotnou Evropskou unii (EU). V souvislosti s rozhodnutím EU prodloužit protiruská omezující opatření to v sobotu 17. prosince uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.
V prohlášení se uvádí, že vedoucí představitelé EU nejsou schopni vystoupit ze začarovaného kruhu uvalování dalších a dalších omezení a uznávají marnost všech protiruských sankcí a politiky nátlaku na Rusko.

„Současný balíček bude mít stejný účinek jako všechny předchozí – prohloubení sociálních a ekonomických problémů v samotné Evropské unii,“ uvedla Zacharovová.
Zacharovová dodala, že kvůli neuváženým krokům vedení EU se lidé v evropských zemích již nyní potýkají s nedostatkem energie a inflací, zatímco samotná EU čelí reálné hrozbě deindustrializace ekonomiky.

V prohlášení rovněž upozornila na ustanovení nového balíčku sankcí, která naznačují, že členové EU mohou v zájmu řady ruských vývozců potravin a hnojiv udělovat individuální výjimky ze sankčního režimu.

Podle Zacharovové je tento krok důkazem toho, že EU uznává, že restriktivní opatření vůči Rusku podkopávají celosvětovou potravinovou bezpečnost tím, že vytvářejí vážné překážky dalšímu vývozu ruského zemědělského zboží do třetích zemí.

Ve stejný den označila ruská zpráva při EU devátý balíček protiruských sankcí za nelegitimní. Zdůraznili, že Brusel ještě nedávno tvrdil, že extrateritoriální sankce jsou nezákonné, ale nyní je aktivně používá. Kromě toho EU vytvořila mechanismus pro „trestání“ svých vlastních občanů a třetích zemí, které obcházejí „nelegitimní“ sankce EU.

Balíček sankcí EU vůči Rusku byl zveřejněn o den dříve. Rozhodnutí zavádí nové kontroly a omezení vývozu zboží a technologií, které by mohly přispět k technologickému zlepšení ruského obranného a bezpečnostního sektoru.

Osobní sankce byly uvaleny také na režiséra Nikitu Michalkova, ruského zpěváka Grigorije Lepse, televizního moderátora Borise Korčevnikova, dcery čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Ajšat a Karinu a další Rusy. Kromě toho se na sankční seznam dostali televizní moderátorka Marina Kim, poradce ruského prezidenta Maxim Oreškin a gubernátoři moskevské, astrachaňské, murmanské, nižněnovgorodské, tverské, kalužské a novosibirské oblasti.

Omezující opatření se týkala také ruských vzdušných a kosmických sil, výsadkových vojsk, vojsk Federální národní gardy, námořnictva a sil pro speciální operace.

Již dříve, v polovině listopadu, ruský ministr financí Anton Siluanov uvedl, že sankce uvalené na Rusko by mohly vést k hospodářské recesi v Evropě.

Západní země zvýšily tlak na Rusko v souvislosti se speciální operací na ochranu Donbasu, kterou 24. února zahájil ruský prezident Vladimir Putin. To si však již vybralo daň na evropském hospodářství a způsobilo prudký nárůst cen pohonných hmot a potravin.