, , , ,

Rozhovor: Migrantskou krizi na Slovensku může vyřešit pouze spolupráce s Maďarskem

Rozhovor: Migrantskou krizi na Slovensku může vyřešit pouze spolupráce s Maďarskem

 

Dániel Deme 5.9.2023

Maďarský severní soused, Slovensko, zažilo v minulém roce masivní příliv nelegálních ekonomických migrantů z Blízkého východu. Navzdory maximálnímu úsilí Maďarska na jeho jižních hranicích proklouznou přes síť tisíce migrantů a pašeráci lidí je následně přenesou na Slovensko. Vláda v hlavním městě Bratislavě se zdá lhostejná, ale mezi obyčejnými lidmi roste strach a hněv. Zeptali jsme se György Gyimesiho, politika z maďarské strany na Slovensku Aliance (Szövetség-Aliancia), co může jeho strana nabídnout, aby vrátila bezpečnost Maďarům i Slovákům.


Určitě jste věnovali pozornost migrační krizi, na kterou si lidé z jižních krajů stěžují už přes rok. Nyní se zdá, že se dostal do uší slovenských politiků. Na Slovensku se odehrává nebývalá migrační krize. Přijímá se to nyní kvůli nadcházejícím volbám (30. září) nebo se to tak zakořenilo, že to již nelze ignorovat?

Opravil bych vás, toto není rozvíjející se problém, je to plně rozvinutý problém, na který jsem upozorňoval už před měsíci, ale tehdy tomu nikdo nevěnoval pozornost. Již několik měsíců jsem varován obyvateli a dokumentován fotografiemi, že začal proud migrantů na Slovensko. To však nikdo plně neřešil, dokud se situace stala zcela neudržitelnou. Na to bych zde rád upozornil

vláda úřednického premiéra Ludovíta Ódora, vláda, která nebyla nikdy nikým zvolena, tento problém zřejmě řešit nechce.

Zaujali proaktivní přístup, skoro až agitovali za migranty, když řekli, že migrační krize neexistuje, že migranti na Slovensku nezůstávají, že jich je málo, že přicházejí jen matky s dětmi a že není pravda, že sem chodí převážně mladí muži. Dále nesmíme zapomenout na skandální hlasování v Evropské radě, kdy naše vláda řekla, že souhlasí s kvótami migrantů (nakonec se zdržela hlasování). Na vaši otázku k současné migrační krizi je vaše odpověď: vláda ji nechce řešit, protože poslušně plní agendu někoho jiného. A proto jsme tu my, abychom na to upozornili.

Foto: Facebook György Gyimesi

Mluvíte o vládě, ale tato krize nakonec do značné míry zasahuje oblasti obývané maďarskou menšinou, ale nejen ty. Konzultovala strana Aliance s místními obyvateli jejich stížnosti a zkušenosti?

Mám. Nevím, zda moji kolegové sdělili tento problém místním obyvatelům před měsíci, protože jsem s nimi v té době neudržoval kontakt. Ale já ano, velmi aktivně jsem se těchto diskusí účastnil a sám jsem navštívil jižní město Kormárno (Komárom). Bylo to v době, kdy městská policie ještě nechránila most spojující s Maďarskem, protože policie na to prý neměla kapacity.

Rád bych však také upozornil na to, že kdy

během krize Covid mohla být armáda nasazena k ochraně hranic okresu, aby zabránila občanům v přechodu z okresu do okresu. Proč nejsou nyní rozmístěny na státní hranici? Protože vláda nechce této krizi zabránit.

O tomto problému vím už dlouho, hodně o něm mluvím, cestoval jsem po republice, téměř nikdy jsem nebyl v místě na hranicích, kde by se migranti nesetkali. Jde tedy o zásadní problém, který je třeba řešit ihned po volbách.

Foto: Facebook Jozef Cuper

V jižním městě Nové Zámky (Érsekújvár) se místnímu starostovi podařilo situaci napravit do té míry, že migranti byli přesunuti do přijímacího střediska. Jsou ale obce, například v Chlabě (Helemba), kde tuto možnost nemají. Jak může Aliance pomoci občanům těchto obcí?

Zrovna včera jsem dostal videa a fotky z Nových Zámků, jak se migranti potulují po panelácích. Domnívám se, že je pravděpodobné, že tato přijímací střediska nemají dostatečnou kapacitu. My v Alianci říkáme, že migranti musí být na hranicích vráceni, protože je tady nechceme. A myslím si, že Slovensko je jedinou zemí v Evropské unii, která migrantům vydává potvrzení, která jim umožňují volný pohyb na jejím území. Toto opatření musí být okamžitě zrušeno. Pokud úřady migranty chytí, musí je buď vrátit, nebo odvézt tam, kam chtějí.

Foto: Facebook György Gyimesi

Migranti říkají, že nechtějí zůstat, buď tomu můžeme věřit, nebo ne. Přesto říkám, že pokud by Slovensko pomohlo Maďarsku zastavit migranty na maďarsko-srbské nebo maďarsko-rumunské hranici, myslím, že bychom mohli dosáhnout mnohem více, než co děláme nyní, kdy jen zmírňujeme následky.

Je zde však další problém, kterým je EU.

EU nedodržela své vlastní závazky, když v roce 2015 prohlásila, že migranti by měli být zastaveni tam, kde vstoupí do schengenského prostoru.

Chtěli vybudovat hotspoty v Řecku nebo Itálii, dát těmto zemím peníze. To ale neudělali a Maďarsko také nepodporují. Proto říkám, že Slovensko je nyní povinno pomoci Maďarsku v případě potřeby vojáky, penězi, policisty, protože to sami nezvládneme.

Beru to tak, že si nemyslíte, že koncentrování migrantů do přijímacích středisek je dlouhodobé řešení. Ale mezi Slovenskem a Maďarskem neexistuje žádná dohoda, takže je nemůžete jen tak přetlačit přes most a převést je zpět do Maďarska bez dohody, jako je ta, která existuje mezi Srbskem a Maďarskem nebo Rumunskem a Maďarskem. Předmět není ani na dvoustranném vyjednávacím stole. Jaké by bylo dlouhodobé řešení, které by tuto katastrofální situaci vyřešilo?

Dlouhodobým řešením je, že Evropská unie řekne, že má migrantů dost. Evropská unie by nebyla skupinou přijímajících zemí, ale odmítala by je a tlačila by je zpět tam, kam proudí do Evropy. Zjišťujeme však, že Evropská unie z nějakého důvodu nechce tento problém, tento problém řešit. Bez společného evropského řešení to budou jen improvizovaná řešení nebo si každý postaví plot znovu, jako to udělalo Maďarsko v roce 2014. Nedovedu si představit, co by se bez toho plotu stalo, ale i tak je tady evropské řešení potřeba. Obě země si mohou pouze pomoci a zmírnit problém, ale na národní úrovni nebudou schopny migrační krizi vyřešit.

Přesto je znepokojivé, že bratislavská vláda o tomto eskalujícím problému zatím mlčí, stejně jako velká slovenská levicová média. Co je podle vás důvodem jejich mlčení?

Vysvětlení je velmi jednoduché: prezidentka Zuzana Caputová a vláda prostě nejsou a nikdy nebyli na straně lidu. Tohle je nezajímá, oni mají zájem sloužit velmocím. Na Slovensku je navíc zvláštní a zajímavé, že ti nejčtenější, největší tisk jsou všichni součástí liberálního mainstreamu a tento problém považují za neexistující. Politici, kteří upozorňují na tento problém a na to, co by se mohlo stát, kdybychom migranty na Slovensko přijali, se nazývají všelijak, od populistů po fašisty. Prezidentka Caputová i úřednická Ódorova vláda slouží zájmům Bruselu a Washingtonu, nikoli zájmům slovenského a maďarského lidu. To je jednoduché vysvětlení.

Zdá se, že většina migrantů vstupuje na Slovensko přes Maďarsko. Jakou spolupráci může vaše strana, Aliance, nabídnout maďarským orgánům, případně maďarské vládě, aby společně tento problém vyřešili? Zdá se, že ostatní strany ignorují skutečnost, že řešení spočívá v dohodě a spolupráci s Maďarskem, alespoň jako prvním krokem. Co by tedy maďarská strana Aliance doporučila maďarským orgánům v oblasti spolupráce?

Finanční a lidské zdroje a samozřejmě maximální spolupráce na všech úrovních, o kterou bude Maďarsko žádat. Maďarsko je ale v této otázce zcela osamocené.

Musíme se postavit nejen za naše zájmy, ale také za Maďarsko, protože Maďarsko je jedinou evropskou zemí, která se zastává a hájí naše hodnoty.

Zde potřebujeme, aby obě země spolupracovaly na smluvním základě, a rád bych kategoricky prohlásil, že do řešení tohoto problému musíme zapojit armádu, a toho lze dosáhnout pouze dohodou mezi oběma státy. Je tu první bod a Maďarsko by mělo říct, jak mu může Slovensko pomoci. Pokud potřebujeme postavit třetí plot, postavme ho společně.

Myslíte si, že Aliance tomuto problému dosud věnovala dostatečnou pozornost? Přesunete po těchto zkušenostech problém migrantů více do centra vaší politické agendy?

Doufám. Plně souhlasím s tím, že někteří bývalí politici v Alianci nevěnovali tomuto problému dostatečnou pozornost. Asi se báli, jakými barvami budou v liberálním tisku namalovány. Nyní však musíme zaujmout pevný postoj k našim lidem. Dělám to už pár měsíců a doufám, že se k tomu přidají i ostatní politici, protože se to stává otázkou života a smrti. Museli jsme chránit nejen naše hodnoty, ale i majetek, protože nemůžeme čekat, až se naše města, Dunajská Streda (Dunaszerdahely), Nové Zámky (Érsekújvár) nebo snad Komárno (Komárom), stanou další hořící Paříží.

ZDROJ:https://hungarytoday.hu/interview-only-cooperation-with-hungary-can-solve-the-migrant-crisis-in-slovakia/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *