Psychologická příručka: Techniky vymývání mozků ke zvýšení absorpce „vakcíny“.

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

2.11.2023

Dr. William Makis přezkoumal 8 publikovaných prací, které jasně ukazují, jaké techniky používají vlády po celém světě k zajištění přijetí vakcíny. Studie ukazují, že zavádění vakcíny Covid bylo podpořeno největší psychologickou kampaní strachu v dějinách lidstva, která využívala osvědčené techniky vymývání mozků, od trestů a hrozeb v oblasti zaměstnání a pověsti až po odměny za dodržování předpisů.

Propaganda Series – Brainwashing Techniques Used to Increase COVID-19 Vaccine Uptake – 8 přehledových článků, které se zabývají psychologickou manipulací mas.

Tento článek původně vyšel na  makismd.substack.com od  Dr. Williama Makise

Recenzované příspěvky:

června 2023 – Steffens a kol.  – „Testování přesvědčivých zpráv o posilovacích dávkách vakcín COVID-19 o záměru očkovat u dospělých v Austrálii: Randomizovaná kontrolovaná studie“

  • naše propagandistické zprávy byly testovány:
    1. Výhody pro osobní zdraví – booster vás chrání
    2. Zdravotní výhody pro komunitu – booster snižuje riziko, že nakazíte svou rodinu nebo lidi v komunitě, kteří by mohli onemocnět a zemřít.
    3. Nezdravotní přínosy – cestování, návštěvy svateb, setkání s rodinou a přáteli, očkování snižuje pravděpodobnost, že se omezení vrátí.
    4. Osobní zprostředkování – získání boosteru je osobní volba, která vám dává kontrolu nad vaším zdravím a umožňuje vám chránit lidi, na kterých vám záleží.
    VÝSLEDKY:
    „Sdělení zdůrazňující nezdravotní výhody získání posilovací dávky vakcíny COVID-19, jako je cestování, užívání si rodinných příležitostí, jako jsou svatby, a setkávání se s rodinou a přáteli, mohou zvýšit úmysl nechat se očkovat, zejména u váhající populace.“
    „V té době australská populace prodělala téměř dva roky zdravotních omezení, včetně výluk a uzavření mezinárodních a vnitrostátních hranic. Možnost žít normálněji, bez omezení, mohla být na prvním místě, a proto účastníky nejvíce přesvědčila.“
    „sdělení zdůrazňující osobní zastupitelnost mohou mít negativní dopady, zejména na váhavé jedince.“
    „Váhaví jedinci mohli negativně reagovat (psychologická reakce) na návrhy, jak by se měli chovat a co ostatní schvalují nebo neschvalují v souvislosti s rozhodnutím o očkování.“

2023 duben – Kleitman a kol.  – „Psychologie posilovače váhavosti, přijímání a odporu COVID-19 v Austrálii“

  • Latentní profilová analýza (LPA) identifikovala tři podskupiny: Přijímající (61 %), Váhající (30 %) a Rezistentní (9 %).
    Skupiny Váhavých a Odolných se méně obávaly, že chytí COVID-19, méně využívaly oficiální zdroje informací o COVID-19, méně kontrolovaly zprávy, měly nižší osobnostní dimenzi příjemnosti a uváděly více konzervatismu, perzekučního myšlení, amorálních postojů a potřeby chaosu.
    Váhavá skupina (30 %) také méně prověřovala legitimitu informačních zdrojů, měla nižší skóre v osobnostní dimenzi otevřenost novým zkušenostem a častěji než skupiny odolných a přijímajících uváděla jako důvod k získání posilovače znovuzískání svobody (např. cestování) a pracovní požadavky nebo vnější tlaky
    Odolná skupina (9 %) měla vyšší reaktivitu, zastávala více konspiračních názorů a hodnotila svou kulturu jako méně tolerantní k odchylkám než váhavá a akceptující skupina
Vakcíny 11 00907 g004
Vakcíny 11 00907 g007

Březen 2023 – Limbu et al  – „Proč někteří lidé váhají s přijetím posilovačů COVID-19: Systematický přehled“

  • Míra váhavosti při přeočkování COVID-19:
    Severní Amerika je nejvyšší – 41 %
    Evropa 35 %
    Asie 28 %
    Jižní Amerika 28 %
    mladší lidé se více zdráhají podstoupit přeočkování
    svobodní nebo nikdy neprovdaní dospělí častěji váhají s posilováním.
    výzkumy týkající se vzdělání a mužů a žen jsou nejednotné
    V porovnání s ostatními profesemi váhali s boosterem častěji zdravotníci, příbuzné zdravotnické profese, ženy v domácnosti, administrativní pracovníci a pracovníci ve službách.
    Nežádoucí účinky vakcíny byly nejčastěji uváděným prediktorem váhavosti
    Snížené váhání s přeočkováním: vládní nařízení, doporučení k přeočkování od rodiny nebo zdravotnických pracovníků a pracovníků v komunitě
    Zvýšené váhání s přeočkováním: když sociální sítě nebo sociální média sloužily jako důležitý zdroj informací, nebo jiné faktory:
    politické zprávy odrazující od posilování
    víra v přirozenou imunitu
    boostery jsou zbytečné
    osobní zdraví je v rukou Božích
    COVID-19 je podobný sezónní chřipce
    „intervence, které mohou využít normativní sociální vliv, by měly být silné. Například informační kampaně, které se opírají o doporučení známých osobností, politických osobností nebo skupin, jimž cílová skupina důvěřuje, by měly být účinnější při snižování váhavosti“
    „Kromě toho mohou kampaně vysvětlovat, jak překonat váhání s očkováním v rodině a mezi přáteli, tím, že poskytnou informace a strategie účinného normativního ovlivňování váhajících s očkováním ze strany jejich blízkých.“

2023 leden – Fisher et al  – „Dopad doporučení lékaře ohledně záměru očkování proti COVID-19 mezi jedinci váhajícími s očkováním“

  • Lékaři a další poskytovatelé zdravotní péče jsou nejdůvěryhodnějším zdrojem informací o vakcíně COVID-19.
    Doporučení od lékaře je trvale spojeno s vyšší mírou přijetí vakcíny u jiných vakcín, jako jsou vakcíny proti lidskému papilomaviru (HPV) a chřipce.
    důrazné doporučení lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče může mít vliv na zvýšení absorpce vakcíny COVID-19 a může být důležitým nástrojem pro podporu přijetí vakcíny COVID-19.
    doporučení v presumptivním stylu (např. „máte se nechat očkovat proti chřipce“) je spojeno se zvýšenou absorpcí vakcíny ve srovnání s doporučením v participativním stylu (např. „máte zájem nechat se očkovat proti chřipce?“).
    Výsledky: Po sdělení lékaře se 33 % respondentů rozhodlo méně váhat.
    39 % sdělení „stejně bezpečné jako očkování proti chřipce“ bylo nejúčinnější při snižování váhavosti
    36 % sdělení „beru na vědomí vaše obavy, prostudoval jsem studie“.
    35 % sdělení „chraňte ostatní“
    34 % „doporučuji, abyste se nechal/a očkovat“
    20% sdělení „Co si o tom myslíte?“ bylo nejméně účinné při snižování váhavosti.
    Závěr: „Povzbuzování lékařů k poskytování výslovného doporučení je slibným prostředkem ke zvýšení využívání vakcíny COVID-19 v USA“.

Prosinec 2021 – Erin James et al  – „Přesvědčivé zprávy ke zvýšení záměrů zavádění vakcíny COVID-19“

  • „Očkování je jak zájmová, tak prosociální činnost – lidé chrání sami sebe, ale také snižují možnost šíření nemocí na ostatní.“
    „lidé vnímají očkování jako společenskou smlouvu a jsou méně ochotni spolupracovat s neočkovanými“
    „zdůrazňování nákladů na reputaci, které vzniknou, když se rozhodnete neočkovat, by mohlo být účinnou strategií pro zvýšení využívání očkování“.
    „bylo prokázáno, že apely na stádovou imunitu a prosociální aspekt očkování zvyšují jeho využívání“.
    „sdělení, která vysvětlují stádovou imunitu, zvyšují ochotu nechat se očkovat“.
    „účinná sdělení v oblasti veřejného zdraví by také zvýšila ochotu lidí povzbuzovat své blízké k očkování a negativně hodnotit ty, kteří se nenechají očkovat“.
    „tím, že lidé povzbuzují své blízké k očkování, podporují dodržování společenských norem a zároveň zvyšují svou vlastní úroveň ochrany“.
    „tím, že negativněji hodnotí ty, kteří se nenechávají očkovat, vyvíjejí sociální tlak na ostatní, aby podporovali kooperativní chování.“
    „free riders by měli být trestáni nebo ostrakizováni za své minulé činy, aby se podpořily prosociální výsledky“ (FREE RIDER je neočkovaná osoba, která se „zadarmo veze“ tím, že získává ochranu díky stádové imunitě, kterou vytvořili očkovaní v jejím okolí, kteří udělali správnou věc“).

EXPERIMENTÁLNÍ PROPAGANDA:

  • základní informace = ukončení epidemie COVID-19, je třeba se nechat očkovat, zastavuje přenos, je bezpečný a účinný, zachraňuje miliony životů.
    vlastní zájem = snižuje riziko onemocnění a úmrtí nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti.
    zájem společnosti = snižuje riziko, že členové vaší rodiny a komunity mohou onemocnět a zemřít (očkování je společná akce na ochranu ostatních).
    zájem komunity + pocit viny = jak provinile byste se cítili, kdybyste neočkovali a dali COVID někomu, na kom vám záleží? (vyvolat emoce)
    zájem komunity + rozpaky = jak moc byste se cítili trapně a zahanbeně, kdybyste neočkovali a dali COVID někomu, na kom vám záleží? (emoce)
    zájem komunity + hněv = jak moc byste se zlobili, kdybyste neočkovali a dali COVID někomu, na kom vám záleží? (vyvolat emoce)
    ne statečnost = vojáci, lékaři, hasiči riskují své životy, aby sloužili druhým, to je statečnost. Nenechat se očkovat je bezohlednost, riskujete zdraví své rodiny, přátel a komunity. Nechat se píchnout znamená ukázat sílu. (obavy o pověst, společenský obraz)
    Důvěra ve vědu = neočkovaní jsou neznalí nebo zmatení vědy a ukážete ostatním, jak jste neznalí nebo zmatení (reputace, obavy o společenský obraz).
    Osobní svoboda = unvaxxed zvyšuje riziko, že přijdeme o své svobody, nebo se vrátí vládní výluky. Svobodu si všichni zachováme tím, že se necháme očkovat.
    ekonomická svoboda = neočkování zvyšuje riziko, že se vrátí státní zákazy, očkování znamená, že si všichni zachováme možnost pracovat a vydělávat si na živobytí.
    ekonomický přínos pro společnost = očkování posiluje národní hospodářství.
    Nejúčinnější techniky vymývání mozků:
    ke zvýšení ochoty nechat se očkovat: rozpaky, komunita, ne statečnost.
    Pocit viny a rozpaky byly nejúčinnější pro zvýšení vaší ochoty poradit příteli, aby se nechal očkovat.
    Poselství ne statečnost bylo nejúčinnější pro zvýšení vašeho negativního hodnocení neočkovaných.
    Ženy reagovaly více na sdělení Důvěra ve vědu a Rozpaky než muži.
    muži reagovali více na sdělení Ne statečnosti a Zájem komunity (bez rozpaků).
    Demokraté nejsnáze vymyli mozek a reagovali na všechna sdělení
    Republikáni zřejmě reagovali pouze na Zájem komunity a rozpaky.
    Osoby s vysokou důvěrou v očkování reagovaly na všechna sdělení (všechny typy vymývání mozků)
    osoby s nízkou důvěrou reagovaly pouze na sdělení v zájmu komunity.
    Závěr: Výsledky experimentu podporují „myšlenku, že očkování je často považováno za společenskou smlouvu, v níž se od lidí očekává, že se nechají očkovat, a ti, kteří tak nečiní, jsou sankcionováni“.
    „sdělení, která vyvolávala obavy o dobrou pověst, byla úspěšná při změně úsudku těch, kteří by se zadarmo svezli na příspěvcích ostatních“
    propaganda musí být přizpůsobena tak, aby cílila na ženy jinak než na muže

září 2021 – Kachurka a kol.  – „ Přesvědčivé zprávy nezvýší přijetí vakcíny proti COVID-19“ (Polaci odmítají propagandu)

  • Do vzorku bylo zařazeno 6000 polských uživatelů internetu
    Testované propagandistické zprávy:
    pověst výrobců vaxx: jsou to americký Pfizer a německý Biontech
    účinnost: více než 90 %
    bezpečnost: Evropská agentura pro léčivé přípravky potvrdila, že jsou bezpečné, mírné vedlejší účinky.
    ostatní je chtějí: 75 % lidí se chce nechat co nejdříve očkovat
    Vědecká autorita: vědci tvrdí, že je to jediná racionální volba
    Pohodlí očkovacího pasu: očkovaní budou moci cestovat, nebudou nosit roušku, nebudou v karanténě, usnadní jim každodenní život
    nedostatek: není dost očkování pro všechny
    důkladné testování: v klinických studiích bylo testováno více než 100 000 lidí
    Cena (ukáží vám ji): očkování je zdarma, zdarma a dostanete 15 eur, stojí 2 eura, stojí 15 eur
    VÝSLEDKY: 45 % respondentů nebylo ochotno se nechat očkovat.
    žádné ze sdělení nebylo účinné při snižování této neochoty
    politicky laděné vlevo nebo ve středu znamenalo, že 60-80 % bylo ochotno se nechat očkovat
    politicky pravicově nebo „ultrapravicově“ nebo „vůbec“ nebo „jinak“ bylo ochotno se nechat očkovat 30-50 % respondentů.
    až 70 % uvedlo, že vládě nedůvěřuje.
    AUTOŘI NAVRHUJÍ METODY, JAK ZVÝŠIT VYUŽÍVÁNÍ VAKCÍN:
    1. Zaměřit se na individuální důvody – ať se je jejich lékaři snaží přesvědčit.
    2. Udělejte z těch, kteří jsou ochotni se nechat očkovat, „šampiony kampaně“ – prostřednictvím facebookových nálepek a fyzických samolepek – a povzbuďte je, aby o tom mluvili s rodinou a přáteli.
    3. Pomocí upomínek zajistěte, aby ti, kteří se chtějí nechat očkovat, očkování skutečně dodržovali.

červen 2021 – Scott Ratzan et al  – Chybějící pointa – Jak může primární péče překonat „váhavost“ vakcíny proti Covid-19

  • Mezi neočkovanými pacienty existuje spektrum „váhavosti“ vůči očkování, které se pohybuje od „připravenosti na očkování“ přes „neutrální postoj k očkování“ až po „odpor k očkování“.
    „připraveni na očkování“ – musí mít snadný přístup k vakcíně, aby se nechali očkovat
    „vakcínově neutrální“ – mohou přijmout očkování, když vyhledají péči kvůli jiným problémům, pokud je vakcína dostupná a pokud je „pošťouchne“ důvěryhodný lékař.
    „odolní vůči očkování“ – musí mít „pravidelné návštěvy lékaře“ – rodinní lékaři mají „základní odpovědnost“ za zpřístupnění preventivních služeb včetně očkování a přesvědčování pacientů.
    „Lékaři primární péče a důvěryhodné zdravotnické organizace mají často pracovní vztahy s vedoucími představiteli komunity, kteří mohou vytvořit řešení odpovídající místním potřebám a preferencím.“
    když přijdou posilovače, musí se více zaměřit na lékaře, zdravotní sestry a komunitní lídry, kteří vědí, jak vytvořit přístup, předat přesvědčivé sdělení a poskytnout péči.

Únor 2021 – Stacy Wood a kol.  – „Beyond Politics – Podpora očkování proti Covid-19 ve Spojených státech“

„Úspěšná marketingová strategie musí mít více aspektů.“
„Spotřebitelský výzkum a behaviorální ekonomie navrhují 12 klíčových strategií pro účinnou propagaci očkování“
1. Segmentace veřejnosti podle bariér identity – je třeba přizpůsobit propagandu různým skupinám (někteří začleňují masky do sebeobrazu jako symbol společenské odpovědnosti, jiní považují nošení masek za zbabělost nebo slabost)
2. Najděte společného nepřítele – snažte se, aby se hrozba viru stala společným nepřítelem.
3. Použijte analogii – „válka proti COVID“.
4. Zvýšit pozorovatelnost – zajistit, aby byl status očkování pozorovatelný – očkovaní by měli nosit žetony, náramky, samolepky, odznaky (jako ty, které se dávají voličům) nebo „DIGITÁLNÍ ZNAČKY“ – např. rámečky nebo bannery na profilovou fotografii na sociálních sítích – možnost spotřebitelů pozorovat rozhodnutí ostatních může zvýšit míru přijetí vakcíny
5. Využití nedostatku vakcín – zarámujte včasný přístup k vakcínám jako projev cti nebo úcty k lidem, které chceme chránit (první respondenti, starší Američané, zdravotnický personál, učitelé, nezbytní pracovníci). První respondenti, kteří jsou zdraví – přednostní získání vakcíny je znakem úcty, která jim byla udělena.
6. Předvídání negativních atributů – zpoždění může být vnímáno jako neschopnost vlády, nasazení v chudých čtvrtích může být vnímáno jako „experimentování“ – je třeba se jimi zabývat.
7. Promptní očekávaná lítost – tlačit na strach, že někdo, koho máte rádi, na nemoc zemře, potenciální pocit viny ze ztráty člena rodiny nebo pocit viny z toho, že jste dostali Dlouhý COVID
8. Vyhněte se předávání dílčích informací o rizicích – špatné informace předávejte v jednom kuse, namísto průběžného přísunu informací
9. Podporujte kompromisní možnosti – kavárny používají tři velikosti porcí, protože spotřebitelský výzkum ukazuje, že to lidem pomáhá při rozhodování – udělejte z očkování volbu tří možností, abyste se vyhnuli zobrazování očkování jako nejextrémnější ze dvou.
10. Vytvářejte FOMO (Fear of Missing Out) – zaměstnancům můžete nabídnout pobídky, jako je den volna, univerzity mohou nabídnout vstupenky na sportovní nebo kulturní akce, daňové úlevy, slevy na pojištění atd. Vytvořte „strach z promeškání“ výhod a benefitů.
11. Boj proti zanedbávání jedinečnosti – mnoho lidí věří, že jsou jedineční, takže možnost jednorázového hromadného očkování je nemusí oslovit – vyškolte zdravotníky, aby tyto lidi identifikovali, nabídněte jim zbytečné modifikace podání vakcíny (vytvořte „zvláštní zacházení“, abyste je přiměli k očkování).
12. Neutralizujte heuristiku případ versus základní hodnota – lidé přikládají větší váhu anekdotám, zejména o poškození očkováním – donuťte zdravotnický personál, aby proti tomu postavil své vlastní anekdotické příběhy (těhotná žena, která zemřela, protože se nenechala očkovat, atd.)
Můj vzít….
Škoda, že jsem si tuto literaturu nepřečetl na začátku pandemie, abych si uvědomil a pochopil, jak skutečně zlá a psychopatická byla propaganda COVID-19 a psychologická válka na obyvatelstvu.

Z technik vymývání mozků, které jsou zde popsány, vyplývá několik mých postřehů:

Výzva k „ochraně komunity“ byla pravděpodobně nejúčinnější technikou vymývání mozků – hlavně ochrana rodiny, přátel, komunity, zdravotnického systému – věděli, že to bude tlačit na mnoho lidí, kteří s očkováním váhají (zejména obava o členy rodiny se zdravotními potížemi).
fungovalo to ještě lépe, když k tomu připojili emoce
„Zvýšená pozorovatelnost“ byla nejúčinnější technikou vymývání mozků, jak přimět lidi, aby přijali zcela novou technologii (LNP/mRNA), techniku, kterou použila společnost Apple a její Ipod – a ta byla použita prostřednictvím „DIGITÁLNÍCH BADGES“ na facebooku, které nyní používáme k identifikaci stavu očkování tisíců lidí, kteří náhle umírají na následky poškození vakcínou COVID-19 .
Byly k tomu použity i „FYZICKÉ BADGY“, které měly podobu očkovacích průkazů, jež si lidé hrdě fotili a vystavovali na sociálních sítích
Hledání společného nepřítele – přešlo se od „nového koronaviru“ k „pandemii neočkovaných“, a to bylo spojeno s:
negativně posuzoval ty, kteří se odmítli nechat očkovat, „volné jezdce“, kteří těžili ze stádové imunity vytvořené očkovanými.
neočkovaní, kteří byli jednou označeni za „společného nepřítele“, byli potrestáni a sankcionováni vyloučením ze společnosti.
špatné zacházení s neočkovanými nepochybně přimělo některé k tomu, aby se nechali očkovat, a vyhnuli se tak takovému osudu
obavy o dobrou pověst – lékaři a vědci, kteří se nepodřídili propagandě, měli pošpiněnou a zničenou pověst a mainstreamová média je dávala za příklad, aby ostatní lékaři měli strach a drželi se narativu, a to i za cenu ohrožení života svého nebo svých pacientů
Justin Trudeau vytvořil očerňovací kampaň proti neočkovaným, nazýval je jmény jako „okrajová menšina“ a tvrdil, že jsou rasisté a misogynové
„ničení pověsti“ tak bylo silným nástrojem vymývání mozků, který pravděpodobně některé přiměl k tomu, aby se nechali očkovat
nedostatek vakcín byl využit jako páka, protože první respondenti získali status „hrdinů“ a jako první stáli ve frontě na vakcíny na znamení cti a odměny
byli v podstatě dáváni za příklad zbytku populace.

Substack Dr. Makise

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *