Znepokojivá pravda o perorální antikoncepci

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

2.11.2023

Antikoncepční pilulka je jedním z nejběžnějších receptů moderní medicíny, nicméně tato pilulka má znepokojivý původ od zapletení s eugenikou a mocnými společenskými hnutími, jako je kontrola populace, až po vliv elitních osobností. Za vyprávěním, že pilulka pouze zabraňuje ovulaci napodobováním hormonů, jsou lži a podvod. “ Dělají mnohem víc, ničí také zdraví a nejsou to jen miliony žen, které užívají antikoncepci nebo HRT, které jsou ohroženy, říká Dr Mercola, který říká, mají pocit, že dívky jsou také umisťovány na estrogenovou terapii pod rouškou „péče potvrzující pohlaví“.

Níže je analýza od  Dr. Josepha Mercoly, kde zkoumá:

Znepokojivá pravda o perorální antikoncepci

Výše uvedené video popisuje temný příběh antikoncepční pilulky, jehož kořeny lze vysledovat až k eugenice a hnutí za kontrolu populace. Jak je uvedeno v tomto videu, antikoncepční pilulky „nezabraňují pouze ovulaci napodobováním hormonů“. Dělají mnohem víc. Ničí také zdraví žen.

Estrogen a progesteron

Kapitola 1 videa shrnuje biologické role estrogenu a progesteronu, dvou pohlavních hormonů spojených s antikoncepcí. Zatímco estrogen je běžně označován jako „ženský hormon“, je to zavádějící, protože se netýká výhradně žen. Navíc neexistuje jen jeden estrogen, ale několik.

Estrogeny hrají roli v ženské sexualitě a reprodukci. Slovo pochází z „estrus“, což znamená vnímavost zvířete k tomu, že se na něj montuje samec.

Na počátku 20. století se používání živočišných tkání a látek k nápravě nedostatků u lidí začalo rozjíždět. Například jsme zjistili, že bychom mohli použít inzulín ze psů a hormony štítné žlázy získané z prasečí tkáně k léčbě cukrovky a hypotyreózy.

Estrogen a progesteron byly zpočátku také izolovány ze zvířecí tkáně, ale bylo to obtížné, časově náročné a nákladné. K získání jediného gramu progesteronu byla zapotřebí jedna tuna zvířecích orgánů, což přinutilo výzkumníky, aby začali hledat alternativy, protože terapeutická denní dávka progesteronu je obvykle 30 mg. Jak je vysvětleno ve videu:

„V nadcházejících desetiletích byla snaha o vytvoření syntetických analogů těchto hormonů vedena myšlenkou farmaceutického průmyslu, že budou mít mnoho příznivých účinků pro ženy: obnovení jejich mládí a plodnosti a samozřejmě antikoncepce, abychom jmenovali alespoň některé.

Různí akademici však varovali před potenciálem estrogenů způsobovat rakovinu a další zdravotní problémy a silně varovali před jejich používáním i v nízkých dávkách.

Již ve 30. letech 20. století se ukázalo, že právě estrogen, který měl být uveden na trh jako metoda prevence potratů, známý jako DES [diethylstilbestrol, syntetická estrogenní sloučenina], byl schopen vyvolat potrat nebo potrat u zvířat i v malých dávkách… Bylo také známo, že způsobuje řadu dalších problémů, včetně rakoviny, také u zvířat.“

Fyziologická role estrogenu

Jednou z vlastností estrogenů je jejich schopnost zvyšovat schopnost buněk zadržovat vodu, proto jsou ženy s estrogenní dominancí náchylné k otokům (zadržování vody). Buněčný otok je jak charakteristikou buněčné stresové reakce, tak signálem pro buněčnou proliferaci.

Během folikulární fáze menstruačního cyklu estrogen stimuluje děložní výstelku a folikuly, aby bobtnaly a množily se v rámci přípravy na oplodnění vajíčka. Podobně během těhotenství a po něm prsní tkáň bobtná a zvětšuje se, aby se usnadnila tvorba mléka.

Ale buněčný otok a proliferace je také charakteristickým znakem rakoviny. Slovo onkologie skutečně pochází z řeckého slova „oncos“, což jednoduše znamená otok.

Ve své knize z roku 1997 „From PMS to Menopause: Female Hormones in Context“ 1  biolog Ray Peat 2  uvedl, že bylo prokázáno, že estrogen replikuje šokovou fázi stresové reakce u zvířat. Podle Peat je fyziologickým účelem estrogenů stimulovat buněčné dělení spuštěním příjmu vody buňkou.

Rašelina také měla podezření, že estrogen je metabolický inhibitor, který zpomaluje produkci energie v buňce. Otto Warburg, po kterém byl pojmenován Warburgův efekt, prohlásil, že „hlavní příčinou rakoviny je nahrazení dýchání kyslíku v normálních tělesných buňkách fermentací cukru“.

Jednodušeji řečeno, toto je, když má vaše tělo více než dostatek kyslíku ke spalování (oxidaci) glukózy ve vašich mitochondriích, ale místo toho přenáší glukózu mimo mitochondrie do cytoplazmy, aby se oxidovala nebo spalovala v glykolýze a produkovala laktát. Jedná se o klasickou formu produkce energie v rakovinných buňkách.

Není to tak, že by rakovina spalovala cukr jako palivo; spočívá v tom, že rakovina neefektivně spaluje glukózu v glykolýze a ne v mitochondriích, přestože má dostatek kyslíku. To je typicky způsobeno mitochondriální metabolickou dysfunkcí.

V podstatě to znamená, že cokoli, co omezuje nebo brání schopnosti vašich buněk účinně spalovat glukózu ve vašich mitochondriích, může způsobit rakovinu a podle Peat to může dělat právě estrogen. Jak je uvedeno ve videu:

„Tyto vlastnosti estrogenu jsou často přehlíženy, protože výzkum se úzce zaměřuje na působení buněčných receptorů. Bylo však prokázáno, že rakoviny, které neobsahují receptory pro estrogeny, stále rostou, když jsou vystaveny estrogenu, a ustupují, když je estrogen snížen, takže působení receptorů nemůže vysvětlit vše.“

Fyziologická role progesteronu

Progesteron a estrogen jsou antagonisté, což znamená, že progesteron je antiestrogen a estrogen je antiprogesteron. Progesteron, progestační molekula, vyživuje embryo a je nezbytný pro prevenci potratu. Protože však signalizuje, že vaše tělo je již těhotné, což brání ovulaci, působí i jako antikoncepce. Když se nad tím zamyslíte, dává to dokonalý smysl.

Jakmile jste těhotná, nemůžete ovulovat a znovu otěhotnět, dokud nebude těhotenství dokončeno. Není to však absolutní množství progesteronu, které se počítá. Spíše je to poměr progesteronu k estrogenu, který určuje jejich účinky.

Estrogenová exploze

Menopauza bývala považována za přirozenou součást životního cyklu ženy. Někdy po 50. roce života ženy přestávají menstruovat a nejsou již plodné. Zřídka, pokud vůbec, to bylo považováno za stav, který vyžaduje léčbu.

To se začalo měnit na počátku 40. let 20. století s příchodem DES, první estrogenní sloučeniny používané k ochraně před potraty u žen s anamnézou ztráty plodu a k „revitalizaci“ žen, které byly po svém nejlepším věku. Jak je vysvětleno ve videu:

„První estrogen, který byl použit jako lék, DES, nebyl patentován. Z tohoto důvodu neexistovala žádná pobídka pro společnosti, aby si navzájem konkurovaly při prodeji.

Tím, že se tyto společnosti spojily, byly schopny úspěšně lobbovat u FDA a v roce 1941 byl DES schválen pro léčbu menopauzy, nyní pod elegantním názvem menopauzální hormonální substituční terapie nebo HRT, což je mezník v historii, který v podstatě zrodil „Big Pharma“. jak dnes víme a nenávidíme…

Ženám bylo nyní řečeno, že mohou obnovit své mládí: zvýšit svou energii pro domácí práce, svou přitažlivost a sexuální touhu. To byla do jisté míry pravda. Estrogen byl uznán jako silný stimulant a stimulant mozku, opět charakteristický pro stres a šok.

Od té doby bylo vyvinuto mnoho syntetických sloučenin, zejména plastifikačních sloučenin, které mají estrogenní vlastnosti. Dnes je známe jako endokrinní disruptory nebo xenoestrogeny. DES, první chemická látka narušující endokrinní systém, se svým složením nápadně podobá bisfenolu-A (BPA), jehož použití v kojeneckých lahvích a skleničkách FDA v roce 2012 zakázala .

Mnoho pesticidů, konzervačních látek, organických znečišťujících látek, léků a dokonce i textilií má také estrogenní aktivitu. Polyester například napodobuje estrogen a v jedné studii se osm fen oblečených v polyesterovém psím oblečení stalo neschopnými reprodukce kvůli nedostatečné hladině progesteronu.

Rostliny mohou mít také estrogenní aktivitu a jsou známé jako fytoestrogeny. Je zajímavé, že bylo navrženo, že jednou z rolí fytoestrogenů je odrazovat býložravce od jejich konzumace tím, že brání jejich reprodukci. Trvalou neplodnost ovcí může způsobit například jetel, a to se ví už od 30. let minulého století.

Jak estrogen funguje v antikoncepci

Ve svém Ph.D. práce „Oxidativní změny v děloze křečka související s věkem“, 4  Rašelina podrobně popsala účinky estrogenu na stárnutí, menopauzu, stres a plodnost. Zjistil, že starší zvířata měla v děloze nedostatečné množství kyslíku, aby udržela embryo naživu dostatečně dlouho pro úspěšnou implantaci, a mladší zvířata, kterým byl podáván estrogen, měla stejný problém.

V důsledku toho Peat tvrdil, že estrogen zabraňuje implantaci embrya snížením kyslíku v děloze. A co víc, dostatečně velká dávka může zabít embryo nebo plod v jakékoli fázi těhotenství. Na druhou stranu zjistil, že starší zvířata, která by za normálních okolností byla kvůli věku neplodná, zůstala plodná, když jim byl podáván doplněk vitamínu E a progesteronu. Jak je uvedeno ve videu:

„Mifepriston, také známý jako potratová pilulka, ve skutečnosti působí tak, že blokuje účinky progesteronu, což znamená, že účinně zvyšuje účinek estrogenů. Samozřejmě, mifepriston se nyní dostává do celostátních titulků pro svou velmi spornou bezpečnost, která se zdá být v souladu s relativním estrogenním přebytkem a nedostatkem progesteronu.

Je pravděpodobné, že nyní vidíme, jak se historie opakuje, protože porody se medikalizují a ženy jsou experimentovány s estrogenními léčivy pro větší agendy.“

Syntetické progestiny — časová osa

V roce 1943 začal chemik Russell Marker extrahovat progesteron z divokých mexických příze. Progesteron se však při perorálním podání špatně vstřebává, takže ženy musely užívat nepohodlně velké dávky.

V roce 1951 vyvinul Syntex SA (později získaný společností Roche) norethindron, první syntetický progestin (analog progesteronu). O rok později GD Searle (nyní dceřiná společnost Pfizer) přišla s vlastním syntetickým progestinem, nazvaným norethynodrel. Jak norethindron, tak norethynodrel jsou deriváty testosteronu, primárního androgenního hormonu.

Progestiny mají tendenci se snižovat a mohou zcela zastavit endogenní produkci progesteronu, takže estrogen zůstává bez odporu.

Syntex a Upjohn Pharmaceutical také společně vyvinuly medroxyprogesteron acetát, který je stále široce používán, jak v HRT, tak v antikoncepčních přípravcích, včetně Depo Provera. Je ironií, že všechny tyto progestiny získaly schválení FDA pro gynekologické poruchy způsobené nadbytkem estrogenu.

Syntetické progestiny nefungují jako endogenní progesteron

Kromě toho, že syntetické progestiny mají určitou aktivitu jako progesteron, nemají stejné fyziologické účinky jako endogenní progesteron. Ve skutečnosti mohou mít v některých případech opačný účinek. Jak je vysvětleno ve videu:

„Medicína vždy zvolila přístup, že syntetické progestiny jsou jako progesteron, dokud se neprokáže opak.“ Jak dále uvidíme, historie nám ukázala, že by se mělo předpokládat, že se nechovají jako progesteron, dokud se neprokáže opak.

Termín „progestin“ je relevantní pouze ve farmakologii jako syntetická látka, která se může vázat a aktivovat progesteronové receptory v buňkách. Vzhledem k převládajícímu dogmatu receptorů v biologii toto překrývání funkce vedlo mnohé k domněnce, že jsou stejné jako endogenní progesteron.

Dokonce i výzkumníci a velké akademické instituce používají termíny progestin a progesteron zaměnitelně po celá desetiletí, což přispívá ke zmatku.

Toto je zásadní rozdíl, protože tyto sloučeniny [progestiny] mají tendenci snižovat nebo dokonce úplně zastavit produkci endogenního progesteronu, takže estrogen zůstává bez odporu.“

V 50. a 60. letech se například předpokládalo, že medroxyprogesteron acetát nemá žádný estrogenní účinek, což se od té doby ukázalo jako mylné. Zesiluje proliferační účinky estrogenu, i když neaktivuje estrogenový receptor.

Nyní jsou na trhu desítky dalších syntetických progestinů, z nichž každý působí na receptory, které endogenní progesteron nepůsobí. Norethynodrel a norethindron, například, mají významné androgenní vlastnosti, což není překvapivé vzhledem k tomu, že oba jsou deriváty testosteronu.

Medroxyprogesteron acetát má také androgenní aktivitu, i když je odvozen od progesteronu, a má také afinitu ke glukokortikoidům, jako je kortizol. Mnoho progestinů, včetně norethynodrelu a norethindronu, se také váže a aktivuje estrogenový receptor a přeměňuje se na estrogeny! Endogenní progesteron to nedělá.

Progesteron vs. Progestiny

Na druhou stranu má přírodní progesteron několik jedinečných a prospěšných účinků, které syntetické progestiny nemohou replikovat. Důležité je, že endogenní progesteron je jedním z vašich primárních antistresových hormonů. Jak je vysvětleno ve videu:

„Estrogeny normálně zesilují glukokortikoidní reakci na stres, což bylo pozorováno téměř před sto lety. Progesteron má tendenci toto obcházet a působí jako jeden z našich primárních endogenních antistresových hormonů.

Progesteron také antagonizuje – a estrogen podporuje – mineralokortikoidy, soubor stresových hormonů, které reagují na změny minerální rovnováhy a jsou kritickými hráči při rozvoji vysokého krevního tlaku.

[T] To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč progesteron prokázal antihypertenzní účinky, zatímco syntetické progestiny zvyšují krevní tlak. Tyto stresové systémy hrají klíčovou roli v inzulínové rezistenci… hlavní příčině různých onemocnění. To je také důvod, proč je antikoncepce spojena s problémy metabolismu glukózy a přibíráním na váze.

Mnoho výhod výlučně pro progesteron je způsobeno jeho účinky na mozek, který řídí mnoho z těchto následných procesů. V mozku může být progesteron – ale ne progestiny – přeměněn na jiný steroid nazývaný allopregnanolon.

Allopregnanolon je známý svými vlastnostmi snižujícími stres prostřednictvím systému GABA a zvýšením dopaminu, produkcí relaxace a jasnějšího stavu mysli… Mezitím pharma tiše prosazuje patentované verze alopregnanolonu k léčbě poporodní deprese, která je spojena s … deficitem progesteronu …

Spolu s tím jsou estrogeny schopny podporovat serotonin na každé úrovni a serotonin má antagonistický vztah s dopaminem. To vyvolává příznaky anhedonie, všeobecnou otupělost a bezmoc a nutí lidi to vzdát.

Serotonin je ve skutečnosti takto pojmenován, protože reguluje tonus séra a byl poprvé identifikován jako zánětlivý mediátor a vazokonstriktor, který hraje důležitý faktor při srážení krve. Jedním z jeho původních názvů byl enteramin, vztahující se k jeho zánětlivé aktivitě v GI traktu.

Nenáhodou bylo prokázáno, že syntetické progestiny, bez ohledu na konkrétní typ, přispívají ke všem těmto procesům. Pak by nemělo být žádným překvapením, že vedlejší účinky jako náladovost, nevolnost a bolesti hlavy jsou přítomny asi u jedné třetiny uživatelek antikoncepce.“

Estrogenová dominance může způsobit zmatek

Vysoký estrogen má negativní vliv i na další orgány. Ve videu citují údaje, které ukazují, že uživatelky antikoncepce mají například 50krát vyšší riziko nádorů jater a šestkrát vyšší riziko rakoviny jater. Syntetické progestiny jsou také spojeny s horšími výsledky pro těhotné matky a jejich děti – další vodítko, že progestiny nefungují jako progesteron.

Například nízký progesteron je rizikovým faktorem pro autismus a studie na zvířatech prokázaly, že potomci matek, kterým byl podáván progestin místo progesteronu, vykazují autistické rysy.

Jediné, co mají tyto dvě sloučeniny společné, je to, že aktivují progesteronový receptor s relativně podobnou intenzitou. Dobrou zprávou je, že existuje bioidentický progesteron, který nemá nevýhody progestinu.

Důvodem, proč to farmaceutické společnosti neprodávají, je to, že si to nemohou patentovat. Health Natura  vyrábí vysoce kvalitní bioidentický progesteron s názvem Simply Progesterone smíchaný s vitamínem E, což je to, co Rašelina také doporučila. To je ten, který používám.

Teoreticky byste mohli smíchat 30 mg USP progesteronového prášku v jedné třetině tobolky vitaminu E, abyste se ujistili, že je absorbován, ale pokud je mi známo, progesteronový prášek není k dispozici.

Společnost doporučuje používat 3 kapky dvakrát až třikrát denně, ale alternativní režim je vetřít 10 kapek na vnitřní stranu tváří asi 20 až 30 minut před spaním, protože progesteron také zvýší GABA, což zlepšuje spánek a také inhibuje produkci aldosteronu, což může omezit, kolikrát se probudíte k močení.

Sociální hnutí a zrod hormonální antikoncepce

Během éry po druhé světové válce zažily USA bezprecedentní ekonomický vzestup, který vedl k prudkému nárůstu sňatečnosti a porodnosti (období baby boomu) a také k průmyslovému růstu. Převládaly křesťanské rodinné hodnoty a existovala omezení jak pro antikoncepci, tak pro potraty.

Ve stejné době se začalo objevovat feministické hnutí, kdy feministické aktivistky povzbuzovaly ženy, aby vstoupily do pracovního procesu, spíše než aby byly „bosé a těhotné“. Tato společenská přílivová změna byla také v souladu se zájmy velkého byznysu, který viděl příležitost rozšířit svou spotřebitelskou základnu tím, že povzbudí ženy, aby si vydělávaly vlastní peníze. Jak je uvedeno ve videu:

„Estrogenní hormonální substituční terapie menopauzy hrála obrovskou roli při zúročování a podpoře nárůstu počtu žen vstupujících do pracovního procesu. To se však ukázalo jako výzva, zejména pro ženy s dětmi.

Feministky obhajovaly větší svobodu při volbě povolání a rozšířené možnosti antikoncepce. Simone de Beauvoir, prominentní feministka té doby, kontroverzně prohlásila:

„Žádná žena by neměla mít povolení zůstat doma a vychovávat své děti. Společnost by měla být úplně jiná. Ženy by neměly mít takovou volbu, právě proto, že pokud existuje taková volba, udělá ji příliš mnoho žen.“

Počet pracujících matek se mezi lety 1940 a 1960 zčtyřnásobil. Zatímco motivace velkého byznysu těžícího ze zvýšené pracovní síly a spotřeby… se mohou zdát evidentní, v zákulisí hrály roli další síly.“

Řízení populace a eugenika

Dvě z těchto sil byly eugenické a populační hnutí. Thomas Malthus zaséval vyprávění o potřebě populační kontroly a tvrdil, že populační růst musí být omezen, aby nepřekročil dostupné zásoby potravin, jinak všichni zemřeme hladem a spory.

Eugenika byla inspirována teorií Charlese Darwina o přežití nejschopnějších a myšlenkou, že evoluce lidstva by mohla směřovat k dosažení „dokonalého“ člověka. Ve skutečnosti eugeniku popularizoval Darwinův bratranec Sir Francis Galton.

Podle této ideologie by se slabí a nemocní jedinci a ti, kteří postrádají žádoucí genetické vlastnosti, neměli rozmnožovat a v ideálním případě by se měli úplně zbavit, aby se urychlila evoluce „Übermensch“ (nadčlověka).

Příbuzenská plemenitba v bohatých rodinách je výsledkem této ideologie, která v mnoha případech měla méně než žádoucí výsledky, protože příliš těsná genetická shoda mezi rodiči (například manželskými sestřenicemi) často vede k dětem s mentálním postižením a zdravotními problémy, které vedou k předčasnému smrt.

Dnes  byla eugenika přejmenována na transhumanismus , který zní progresivněji a skrývá své zlověstné jádro. Ale stejně jako eugenika je i transhumanismus o oddělování hodných od nehodných a o co nejrychlejším zbavení se těch druhých.

Vyvíjené technologické (a nakonec i genetické) upgrady budou pro bohaté, zatímco třída otroků (populace jako celek) byla umístěna na cestu devoluce a masové neplodnosti, přičemž konečným cílem je naše trvalé vyhynutí.

Někteří z nejbohatších jedinců na planetě, v minulosti i v současnosti, zasvětili své životy eugenice/transhumanistické agendě a jejich charitativní nadace financují práci v této oblasti již více než 100 let. Jak je vysvětleno ve videu:

„John D. Rockefeller Jr., který vedl Rockefellerovu nadaci od roku 1897, měl velký zájem o eugeniku a kontrolu populace. Rockefeller se zapojil do American Eugenics Society a sloužil jako správce úřadu pro sociální hygienu.

Výzkum kontroly populace a eugeniky připravil půdu pro začlenění těchto myšlenek do amerického práva. Zaměření na reprodukční zdraví bylo primárním cílem, protože soudní rozhodnutí umožňovala nucenou sterilizaci „nezpůsobilých“.

Rockefellerova nadace skončila jako největší finanční přispěvatel Institutu Kaisera Viléma pro antropologii, lidskou dědičnost a eugeniku v Berlíně během 20. a 30. let. Margaret Sanger, prominentní feministka a zakladatelka Planned Parenthood, začala obhajovat antikoncepci v roce 1916, kdy založila nelegální kliniku v Brooklynu…

Sanger se zaměřil na přístupnější a pohodlnější metodu kontroly porodnosti. Představila si antikoncepční pilulku, která by tuto praxi zjednodušila, a začala lobbovat u vlády za její legalizaci na lékařský předpis…

Zatímco Sangerová nemohla ve 40. letech získat velkou podporu, když obhajovala práva žen jako prostředek k podpoře antikoncepce, získala by přesně to, co potřebovala, když se spojila s těmito populárnějšími a lukrativnějšími ideologiemi. Požádala o financování výzkumu antikoncepce od Rockefellerovy nadace, která by Sangerovu žádost splnila.

Rodina Rockefellerů, v jejímž čele stojí John D. Rockefeller, Jr., nadšeně přijala kontroverzní práci Margaret Sangerové o kontrole porodnosti pod rouškou zlepšení zdraví matek a veřejnosti.“

Kontrola populace prostřednictvím kontroly plodnosti

V roce 1952 John D. Rockefeller III položil plány na neziskovou organizaci nazvanou Populační rada, jejímž cílem bylo omezit růst populace prostřednictvím kontroly plodnosti. Jak je uvedeno ve videu:

„Planned Parenthood, podporovaný zastánci kontroly populace, se snažil hladce sloučit myšlenky plánování rodiny, eugeniky, feminismu a kontroly populace.

Cílem těchto skrytých akcí bylo manipulovat s převládajícími společenskými normami a přecházet z éry, která oslavovala robustní rodiny s mnoha dětmi, do éry, která záměrně bránila růstu populace. Jaký by mohl být lepší způsob, jak toho dosáhnout, než zavedení snadno dostupných metod kontroly porodnosti?

Video dále podrobně popisuje klíčové postavy podílející se na vývoji první perorální antikoncepce a spornou etiku související s výběrem přísad a jejím testováním. Například možnost vzniku rakoviny nebyla nikdy zkoumána, navzdory jasným rizikům.

Pilulka, Enovid, vyrobená GD Searle, byla schválena FDA v roce 1960, i když neprošla požadovanými 25 lety bezpečnostního testování. FDA schválil Enovid pomocí mezery, která místo toho umožňovala schvalování léků na dvouleté intervaly.

V roce 1963 uvedla společnost Ortho Pharmaceutical na trh Ortho-Novum a v příštím roce představila společnost Parke-Davis Norlestrin a společnost Syntex uvedla na trh Noriny.

Do konce roku 1961 poskytovalo pilulku pacientům 88 % klinik plánovaného rodičovství a během pěti let je svým pacientkám předepisovalo odhadem 95 % gynekologů. V roce 1966 užívalo pilulku 71 % pacientů s Plánovaným rodičovstvím. Přibližně ve stejné době byly estrogeny také propagovány jako lék na menopauzu.

Obavy o bezpečnost a přesouvání viny

V roce 1969 vydala Barbara Seaman „Doktorův případ proti pilulce“, ve kterém podrobně popsala mnohá zdravotní rizika perorální antikoncepce, jako je vysoký krevní tlak, infarkty a krevní sraženiny. Nakonec byl přidán varovný štítek pro zvýšené riziko krevních sraženin a některé značky snížily své dávky, ale nahradily estrogeny více estrogenními sloučeninami, aby vyrovnaly rozdíl.

Do roku 1976 vědci prokázali jasnou souvislost mezi HRT v menopauze, rakovinou endometria a poruchami srážení krve. Odpověď? Více výstražných štítků. Vzhledem k tomu, že prodeje HRT klesaly, výrobci léků přeřadili rychlost a začali přidávat syntetické progestiny do protokolu, zdánlivě k potlačení vedlejších účinků estrogenu.

Studie však stále přinášely špatné zprávy. Coronary Drug Project v letech 1965 až 1985 ukončil dvě ze svých studií poté, co bylo zjištěno, že Premarin, slabý estrogen, zvyšuje míru rakoviny, srdečních chorob a úmrtnosti.

Studie o zdraví sester, která začala v roce 1976, zjistila, že HRT zvyšuje riziko ischemické mrtvice a rakoviny, a studie Framingham Heart Study, která začala v roce 1948, do té doby také ukázala zvýšené riziko srdečních onemocnění pro uživatele estrogenu.

Perorální antikoncepce může také vyčerpat základní živiny, jako jsou vitamíny B, zinek, selen, hořčík a vitamín E, z nichž druhý má antiestrogenní účinky. V roce 1991 byla zahájena iniciativa Women’s Health Initiative, která zahrnovala desítky tisíc žen. Po několika letech bylo nebezpečí HRT nezaměnitelné.

Účastníci užívali buď Premarin (nejslabší estrogenový HRT produkt) samostatně nebo v kombinaci s Proverou (medroxyprogesteron acetát), syntetickým progestinem používaným v antikoncepčních injekcích. Obě intervence byly zastaveny před ukončením studie kvůli zvýšené míře vaskulárních onemocnění, kognitivního poklesu, rakoviny a dalších.

V roce 2000 vyšel Yaz. Yaz vyrobený společností Bayer obsahuje syntetický progestin drospirenon a ethinylestradiol. Byl to obrovský komerční úspěch, ale do roku 2019 se nahromadilo téměř 20 000 soudních sporů a antikoncepce byla spojena s více než 100 úmrtími. Bayer nakonec zaplatil téměř 2 miliardy dolarů na vyrovnání.

Na závěr, ohroženy nejsou jen miliony žen, které užívají antikoncepci nebo HRT. Stále rostoucí počet mladých chlapců, kteří se cítí být dívkami, je dnes také umisťován na estrogenovou terapii pod rouškou „péče potvrzující pohlaví“. Budoucnost těchto chlapců může být chmurnější, než si v tuto chvíli troufáme představit.

Zdroje a odkazy

Analýza Dr. Joseph Mercola

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *