, , , ,

PRVNÍ ČTENÍ: Asistovaná sebevražda je přínosem pro dárcovství orgánů

PRVNÍ ČTENÍ: Asistovaná sebevražda je přínosem pro dárcovství orgánů

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

Nizozemská studie zjistila, že Kanada je nyní celosvětovým epicentrem pro odběr orgánů od lidí, kteří zemřeli při asistované sebevraždě

 

18.1.2023

Tristin Hopper

 

TOP PŘÍBĚH 

S více než 10 000 Kanaďany nyní umírá na lékařsky asistovanou smrt každý rok, zpráva z Nizozemska zjistila, že Kanada je nyní globálním epicentrem odebírání orgánů pacientům, kteří podstoupili sebevraždu za pomoci lékaře.

Nedávná recenze publikovaná nizozemskými vědci v American Journal of Transplantation zkoumala rostoucí lékařskou praxi známou jako ODE; dárcovství orgánů po eutanazii.

Z 286 celosvětových případů ODR identifikovaných papírem byla téměř polovina z nich (136) kanadská.

Znamená to, že Kanaďané, kteří zemřeli asistovanou sebevraždou, nyní představují nezanedbatelný počet z celkového počtu dárců orgánů v zemi. Pro kontext, celá kanadská nabídka darovaných orgánů pochází od přibližně 500 do 800 dárců ročně. V roce 2021 bylo podle Kanadského institutu pro zdravotnické informace 734 kanadských úmrtí, které vyústily v darování orgánů.

rozhovoru pro CTV Arthur Schafer, ředitel Centra pro profesionální a aplikovanou etiku na Manitobské univerzitě, řekl, že je „pyšný“ na postavení Kanady v počtu dárcovství orgánů mezi asistovanými sebevraždami. “ Je to skvělá příležitost pro někoho, kdo čelí smrti, udělat z konce svého života něco významného ,“ řekl.

Kanada je jednou z pouhých sedmi zemí na světě s protokolem na národní úrovni legalizujícím MAID (ačkoli některé země, jako jsou Spojené státy, jej mají ve vybraných jurisdikcích). Tabulka obsažená v nizozemské zprávě uvádí, že kanadský režim je jedním z nejtolerantnějších. Kanada je například jedinou zemí, kde asistovanou sebevraždu může schválit zdravotní sestra, nikoli lékař.

Nizozemská zpráva byla zveřejněna přibližně ve stejnou dobu jako příspěvek v časopise The New Atlantis, v němž se tvrdilo, že kanadští praktikující MAID bagatelizovali rozsah, v jakém jejich pacienti hledali MAID výhradně z důvodů chudoby nebo neschopnosti získat řádnou péči.

Novinář Alexander Raikin získal od The Canadian Association of MAID Assessors and Providers poznámky ze semináře, ve kterých lékaři otevřeně diskutovali o eutanázii pacientů, jejichž jediným základním onemocněním byla chudoba – a dokonce navrhovali způsoby, jak v těchto případech zvládnout vlastní „morální strádání“.  

„Myslím, že žijeme ve společnosti, kde máme strukturální nerovnosti… Ale to neznamená, že bychom měli lidi chránit před možností asistované smrti,“ řekl jeden poskytovatel MAID v diskusi v roce 2022.

Lékaři provádějí transplantaci ledvin v Madridu ve Španělsku v roce 2017.Lékaři provádějí transplantaci ledvin v Madridu ve Španělsku v roce 2017. FOTO PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/GETTY IMAGES

 

ZDROJ:https://nationalpost.com/opinion/assisted-suicide-canada-organ-donation?fbclid=IwAR1ft9Rq9Y4YCBRbplroZnc8dL_cYKANfVc_ie2kEOSx8CHOFow26geIgHA

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *