, , , ,

Proč Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, zakázal svým dětem používat tablety a chytré telefony?

Proč Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, zakázal svým dětem používat tablety a chytré telefony?

2.6.2024

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Pokud patříte ke generaci Y, pravděpodobně jste v dnešní době hodně přemýšleli o tom, jak vychovávat své děti (za předpokladu, že je ještě nemáte). Zejména pokud jde o technologie, od dětství v 80., 90. nebo 00. letech se toho tolik změnilo.

Tady je otázka: Nechali byste své dítě používat takový malý zázrak, jako je smartphone, iPod, iPad nebo jiný tablet?

Steve Jobs, zakladatel a donedávna i šéf společnosti Apple, v tom měl jasno – nedovolil by. A měl k tomu dobrý důvod.

Reportér New York Times Nick Bilton se jednou Steva Jobse náhodně zeptal: „Vašim dětem se iPad musí líbit, že?“.

Jobs odpověděl: „Nepoužívají ho. Omezujeme množství technologií, které naše děti doma používají.“

Zejména v oblasti Kalifornie zvané Silicon Valley roste mezi generálními řediteli a vývojovými pracovníky trend bránit vlastní děti před vlivem technologií. Dokonce posílají své děti do škol bez technologických pomůcek.

Příkladem takové školy je Waldorfská škola v Los Altos, kde byste počítače hledali jen tak. Zaměřují se tam výhradně na manuální typ výuky.

Deník The Times kdysi zveřejnil slavný výrok Chrise Andersona, generálního ředitele společnosti 3D Robotics, otce pěti dětí. Vysvětluje v něm, co vede lidi v technologickém průmyslu k takovému přístupu:

Moje děti obviňují mou ženu a mě, že jsme fašisté, kteří se příliš starají o technologie. Říkají nám, že nikdo z jejich kamarádů nemá doma stejná pravidla…

To proto, že jsme nebezpečí technologií zažili na vlastní kůži. Viděl jsem to na sobě a nechci vidět totéž u svých dětí.

S naší současnou závislostí na iPhonech a dalších moderních „hračkách“ nám hrozí, že vychováme děti s neúplným, postiženým životem, bez špetky fantazie a kreativity.

Byli jsme poslední generací, která si hrála venku. Bylo to právě proto, že jsme neměli chytré telefony ani notebooky. Učili jsme se z pohybu a interakce rukou. Informace jsme vstřebávali z knih nebo prostřednictvím komunikace s ostatními lidmi, nikoli z vyhledávání na Googlu.

Učení tradičním způsobem nám pomohlo stát se všestrannými osobnostmi.

Měli bychom se proto obávat, že své děti připravíme o dovednost hravé komunikace nebo o schopnost hrát si s gumičkou či skákat přes švihadlo sami, třeba i celý den, pokud jim náhodou nefunguje chytrý telefon.

Pokud jim ten chytrý telefon nakonec přece jen dáme, okrádáme je o zdravější a méně závislé prostředí. Steve Jobs měl v tomto ohledu se svými dětmi pravděpodobně pravdu.
Shrnutí účinků tabletů na děti

Když děti používají iPady a jiné tablety, dochází k následujícím dopadům:

Děti se s tabletem nepohybují. Nové věci si nejlépe zapamätá když učení zahrnuje pohyb. Ne jako když si děti hrají venku.
Děti s tabletem nenastavují oči. Nestřídají akomodaci očí na dálku a na blízko. Ne tak, jak to dělají děti při hře venku.
Děti s tabletem nemluví. Ne tak, jak to dělají děti při hře venku.

To znamená, že dětem s tabletem se v mozku nerozvíjí dostatečně pohybové centrum, zrakové centrum ani centrum řeči. Většinou se rozvíjí jen jejich lenost.
Poučení pro budoucnost

Až budete příště přemýšlet o tom, jak správně vychovávat své děti, měli byste si (velmi) dobře rozmyslet, zda jim v době, kdy vyrostou, pořídíte každou nablýskanou technologickou novinku.

Hrajte si s nimi venku, obklopte je přírodou.

Možná vás za to teď budou nenávidět, ale později vám za to nepochybně poděkují. Vsadíme se, že přesně tak se teď, když jsme starší, cítí většina z nás.
Malá upoutávka na závěr

Poslední malá zajímavost – krátké video dítěte, které nechápe, proč „iPad“ nefunguje:

Přece nechcete, aby vaše dítě dopadlo podobně!

Pokud si náhodou pohráváte s myšlenkou koupit dítěti chytrý telefon nebo tablet, doporučujeme vám zvážit raději nějaký jiný, vhodnější dárek.

 

ZDROJ:

https://domacaliecba.sk/preco-steve-jobs-zakladatel-firmy-apple-zakazoval-svojim-detom-tablety-a-smartfony/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *