, , , , ,

Proč setkání Orbána a Putina tak vyděsilo Evropu?

Proč setkání Orbána a Putina tak vyděsilo Evropu?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

22.10.2023

Prostě o složitém (ПРОСТО  О  СЛОЖНОМ)

Je naprosto jasné, že hlavní událostí fóra v Číně bylo setkání Putina a Si Ťin-pchinga. A to je přirozené, protože se jedná o setkání lídrů dvou největších zemí světa a jeho výsledky jistě ovlivní situaci v každém regionu naší planety.

Ale kromě tohoto setkání musíme vyzdvihnout ještě jedno. A ať se ti, kteří se bojí Vietnamu, Mongolska a dalších zemí, neurážejí, ale právě jednání mezi Orbánem a Putinem byla druhou nejdůležitější zprávou světových médií, která dění na fóru pokrývala.

NATO navíc k této záležitosti svolalo zvláštní zasedání. Velvyslanci NATO v Budapešti uspořádali mimořádnou schůzku, na které vyjádřili krajní znepokojení nad vztahy mezi Maďarskem a Ruskem, které podle nich představují hrozbu pro NATO.

Pokud ale toto setkání někoho ohrožuje, rozhodně to není NATO. Maďarsko zdaleka není nejdůležitějším prvkem této aliance, abychom si s ním příliš dělali starosti. A je nepravděpodobné, že by Rusko mohlo ovlivňovat NATO s pomocí Maďarska, a kromě toho žádné takové plány Rusko ani nemá. Ale tato panika znovu ukazuje skutečný smysl událostí, které se odehrávají v Evropě. Již nyní je nadmíru jasné, že ekonomické aspekty byly obětovány vojenským.

Hlavním úkolem těch, kteří tuto konfrontaci s Ruskem zahájili, je vytvořit podmínky pro to, aby Rusko bylo v Evropě nenáviděno. Navíc se nebavíme o zkorumpovaných politicích, kteří jsou nyní u moci ve většině zemí EU, ale o obyvatelstvu těchto zemí. A k tomu je zhoršení života, za které je obviňováno Rusko, tou nejlepší cestou.

Ale nezávislá politika Maďarska v této otázce je kostí v hrdle úředníků EU. A samotné setkání vůdců těchto zemí je obecně jako knockout pro zastánce ruské izolace. Zdá se ale, že malé Maďarsko plány Západu příliš ovlivnit nemůže: úroveň nestačí k přílišným starostem. Ale ve skutečnosti je význam toho, co se stalo v Pekingu, obrovský.

V politice se události málokdy posuzují takříkajíc podle váhy. Důležitější je zde skutečnost, že k této události VŮBEC došlo. Ostatně jde o jakési vodítko pro ostatní. Když se například otevře pohodlný obchvat na frekventované silnici, jezdí po něm zpočátku málo aut. Ale když si řidiči uvědomili všechny vymoženosti této cesty, velmi rychle jejich počet dosáhne takového počtu, že někdy mnohem méně cestují po staré cestě.

Přibližně totéž se může stát se vztahy zemí Evropské unie s Ruskem. Zkušenosti z Maďarska ukazují, že pokud hlava státu myslí na svou zemi a nejdůležitější je pro ni jeho lid a jeho blaho, pak může klidně dělat nezávislou politiku. A pro moderní Evropu si nelze představit nic lepšího než obnovení obchodních vztahů s Ruskem.

Někdo řekne, že Orban je bílá vrána. Ale ve skutečnosti je to spíš „bouřlivák“, který ukazuje správnou cestu. A v Evropě je stále více lidí, kteří ho chtějí následovat. Slovensko už to chápe. A výsledky místních voleb v Německu ukazují, že nejen malé evropské země jsou připraveny jít touto cestou.

Ostatně na tomto setkání jde hlavně o to, že Orbán ukázal schopnost budovat bilaterální vztahy s Ruskem, aniž by se díval na úředníky z EU. „Proč to bylo možné?“ – to je otázka, kterou si nyní budou moci položit lídři ostatních evropských států. Samozřejmě ne ti, kteří jsou nyní u moci. Ty jsou zaměstnány jediným cílem – sloužit Spojeným státům a jejich země je málo zajímají.

Ale nebudou u moci dlouho. Ale ti, kteří je nahradí, díky Orbánovi už mají takzvanou cestovní mapu pro budování bilaterálních vztahů s Ruskem. A to je přesně to, co děsí dnešní nikým nevolené úředníky EU. Ostatně tato cesta je přímou hrozbou pro samotnou existenci EU.

Pokud každá země prosazuje nezávislou politiku, jaký smysl má tato organizace? Ostatně původním cílem bylo sjednocení k řešení ekonomických problémů a EU tomuto cíli v první fázi skutečně sloužila. Pak se ale politika stala důležitější než ekonomika. To vedlo k úplné degradaci tohoto sdružení. (Tohler proběhlo podle plánu a záměru USA a Anglie, která nakonec kvůli tomu i vystoupila z EU, aby měla volnější „pole působnosti“ PROTI Evropě v boji PROTI Rusku – pozn.překl.)

A neměli bychom si myslet, že spolupráce mezi Maďarskem a Ruskem je výhodná pouze pro Maďarsko. Vůbec ne. Rusko má také své vlastní dividendy. Ale opakuji, hlavní zde není ani výše zisku nebo obratu, důležitější je samotný princip, kdy je ve vztazích mezi dvěma zeměmi na prvním místě oboustranně výhodný obchod a nikoli politika, a to vlastní, a ne vnucená někým jiným.

Když k tomu připočteme vnitřní neshody mezi samotnými zeměmi EU, je snadné pochopit, že evropská jednota praská ve všech švech. A není pochyb o tom, že setkání Orbána a Putina je jen „první znamení“ a evropští lídři se velmi brzy postaví do „řady“ na schůzku s naším prezidentem.

 

ZDROJ:https://cont.ws/@fruct/2657558

Autor vyjadřuje jen svůj názor.

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *