Proč Izrael použil vrtulníky v uprchlickém táboře Jenin?

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

6.7.2023

Podle analytiků svědčí použití vrtulníků o zvýšené intenzitě útoku proti Palestincům.
Izrael tvrdí, že po dvou dnech útoků, které na okupovaném Západním břehu Jordánu nebyly zaznamenány od druhé intifády na počátku roku 2000, ukončil největší obléhání uprchlického tábora Jenin za posledních dvacet let.

Od pondělí až do středečního rána, kdy to Izrael oznámil, zahájily izraelské síly pozemní a leteckou ofenzívu na tábor, který je domovem asi 14 000 palestinských uprchlíků a v posledních letech se stal baštou palestinských bojovníků napříč frakcemi.

Nejméně 11 lidí bylo zabito, včetně tří mladistvých, a více než 50 dalších bylo zraněno. Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu a že izraelské síly zabránily posádkám sanitek dostat se k některým zraněným.

Izraelská armáda uvedla, že bylo vyslechnuto asi 100 Palestinců, a pochválila operaci – s krycím názvem Dům a zahrada – jako „rozsáhlé protiteroristické úsilí“.

Dále uvedla, že provedla 15 náletů za použití vrtulníků a průzkumných dronů ve spojení s pozemní invazí, které se zúčastnilo 150 obrněných vojenských vozidel (včetně tanků a buldozerů) a 1 000 příslušníků elitních speciálních jednotek.

Odstřelovači byli rovněž rozmístěni na střechách palestinských domů na okraji tábora, který leží uprostřed severního města Jenin.

Mohammed Kamanji, právník Nezávislé komise pro lidská práva a obyvatel tábora, řekl pro Al-Džazíru, že použití vrtulníků svědčí o „zvýšení úrovně útoků a zločinů proti civilistům“.

„Jedná se o důležitou etapu, která se vyvinula od vedení války proti malému počtu bojovníků s jednoduchými zbraněmi k cílení a ničení infrastruktury a domů při naprostém ignorování lidských životů,“ řekl.
Poslední velký útok na uprchlický tábor se odehrál v dubnu 2002, kdy bylo během deseti dnů zabito 52 Palestinců. Jen za posledních šest měsíců letošního roku však izraelská armáda provedla v táboře pět velkých náletů a v červnu palestinští bojovníci poprvé použili improvizovaná výbušná zařízení místní výroby.

Koncem června byli zabiti další tři Palestinci poté, co izraelské síly vypálily na tábor raketu s použitím vrtulníku – poprvé od roku 2006 byla použita taková taktika, což přimělo šéfa OSN pro lidská práva Volkera Turka odsoudit izraelské použití „moderních vojenských zbraní“.

Při nejnovější operaci však podle odborníků příval leteckých útoků z bezpilotních letounů a vrtulníků naznačil změnu izraelské taktiky, jak se v posledních dvou letech vypořádat se vznikem bojovníků palestinského odporu napříč frakcemi.
„Dříve se ke shromažďování zpravodajských informací používaly průzkumné a satelitní drony a na jejich základě se prováděly izraelské nálety na zemi,“ uvedl Kamanji.

„Nyní však přidali ostřelování, aby změnili charakter střetů s bojovníky odporu v Jeninu a rychleji rozhodli bitvu.

„Nejde jen o škody na majetku nebo zabíjení bojovníků,“ pokračoval. „Je zde také aspekt psychologické války na obyvatele tábora, zejména na děti.“

Farid Bawaqna, obyvatel tábora, řekl Al-Džazíře, že ranní nálety byly zaměřeny na místo, kde se poblíž jeho domu shromažďovali ozbrojení bojovníci.
„Vypálili první raketu a hned po ní druhou,“ řekl. „Ostřelování zapálilo okolní domy, včetně našeho.“

Bawaqna uvedl, že obyvatelé znovu prožívají traumata, která prožili v dubnu 2002, kdy izraelské buldozery zničily silnice a hlavní náměstí tábora, které bývalo místem shromáždění, například pohřbů a svateb.

Při operaci byla zničena infrastruktura tábora, včetně zásobování vodou a elektřinou. Stovky rodin opustily tábor v pondělí večer, přičemž Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že evakuovala asi 3 000 lidí.

„Je to stejná scéna, stejná destrukce a stejný zločinný způsob,“ řekl Bawaqna. „Všichni lidé v táboře žijí v hrůze. Stále probíhá proces obnovy zkázy z roku 2002. Oni [izraelská armáda] nás vrátili o 20 let zpět.“
Letecké útoky na hustě osídlenou městskou oblast
Colin Wallace, odborník na psychologickou válku, řekl televizi Al-Džazíra, že v každém konfliktu, který není plnohodnotnou válkou, je cílení na hustě obydlenou městskou oblast „obrovským problémem“ a mělo by být místem, kde se musí stanovit hranice.
„Ať už máte co do činění s jakýmkoli druhem povstání, klíčovou věcí je, že musíte být schopni vypořádat se s těmi lidmi, kteří jsou ozbrojeni a představují bezprostřední hrozbu, a musíte být velmi opatrní, abyste se přímo nebo nepřímo nezaměřili na civilní obyvatelstvo,“ řekl.

„Zbraně, které jsou určeny pro válku v plném rozsahu, kdy se zaměřujete na oblast z obecného hlediska – jinými slovy, každý v oblasti by mohl být klasifikován jako ozbrojený kompetentní – to je jedna věc,“ řekl.

„Ale pokud máte venku co do činění s určitým počtem ozbrojených lidí a ještě větším počtem lidí, kteří ozbrojeni nejsou – civilistů, kteří se násilí neúčastní – pak jde o to, aby bezpečnostní složky nebo armáda podle toho upravily taktiku.“

Použití letadel se vzdušnými zbraněmi v hustě obydlené oblasti je těžko ospravedlnitelné, řekl dále Wallace, a to kvůli ohrožení nevinných kolemjdoucích a civilistů.

„Pro většinu armád je klíčové zaměřit se na lidi, kteří se skutečně podílejí na násilí, a za každou cenu se vyhnout ztrátám na lidech, kteří jsou zcela nezúčastnění,“ řekl. „To jsou základní pravidla vedení války.“

Afaneh však uvedl, že je v Netanjahuově zájmu vyhnout se eskalaci, která by se mohla rozšířit na zbytek okupovaného Západního břehu Jordánu.

„Už jsme slyšeli, že členové ozbrojené skupiny Lví doupě v Nábulusu zamířili do Džaninu a ozbrojená křídla různých frakcí, ať už v pásmu Gazy nebo na Západním břehu, pohrozila odvetou, pokud se operace v Džaninu rozšíří,“ řekl.

Podle Kamandžiho se mnozí obyvatelé tábora obávají, že se situace jen zhorší.

„Neexistuje pro nás žádný bezpečný prostor,“ řekl. „Viděli jsme, jak se dnes izraelské síly zaměřily na zdravotníky a novináře, a když je napadeno nejen tábor, ale i celé město, co myslíte, že se stane nám?“ dodal.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *