Google v reakci na zákon vlády Trudeaua o cenzuře online blokuje kanadské zpravodajství

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

6.7.2023

Zákon o online zpravodajství, který má ukončit nezávislou žurnalistiku v Kanadě, se může Trudeauově vládě vymstít, pokud technologické společnosti odmítnou zveřejňovat kanadské zpravodajské zdroje.

(LifeSiteNews) – Velký technologický gigant Google prohlásil, že Kanaďanům bude zablokován přístup ke zpravodajství v souladu se zákonem Online News Act, který schválila Trudeauova vláda.

Společnost Google se 29. června připojila k společnosti Meta, mateřské společnosti Facebooku a Instagramu, a slíbila, že bude kanadským uživatelům blokovat zpravodajský obsah, protože nově přijatý zákon Online News Act nutí technologické společnosti platit vydavatelům za obsah.

„Nyní jsme informovali vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ napsal na blogu výkonný ředitel společnosti Google Kent Walker.

Zákon, který Meta i Google odsoudily, je prezentován jako pokus udržet novinařinu v Kanadě při životě tím, že poskytuje médiím „spravedlivou kompenzaci“, pokud je jejich obsah zveřejněn na platformách sociálních médií.

Návrh zákona C-18 však dává Kanadské komisi pro rozhlasové, televizní a telekomunikační vysílání (CRTC) pravomoc určovat, který zpravodajský obsah mohou Kanaďané zobrazovat.

Podle návrhu zákona musí být zpravodajská stanice, aby byla považována za „způsobilou“ pro sdílení, „kvalifikovanou kanadskou novinářskou organizací“ a musí produkovat „zpravodajský obsah veřejného zájmu, který je zaměřen především na záležitosti obecného zájmu a zprávy o aktuálních událostech“.
Je na kanadské vládě, aby rozhodla, které zpravodajské stanice budou považovány za „způsobilé“.
Významní politici i Kanaďané tento zákon odsoudili jako formu vládní cenzury, která by mohla ukončit svobodu slova v Kanadě.

Poslankyně za Albertu Rachael Thomasová varovala, že navrhovaný zákon zabrání tomu, aby se vláda zodpovídala Kanaďanům.

Ačkoli se původně obávala, že zákon umožní kanadské vládě cenzurovat, co si Kanaďané prohlížejí online, může se federální vládě vymstít, pokud velké technologické společnosti odmítnou platit za zveřejňování kanadského obsahu.

Po schválení zákona Meta, mateřská společnost platforem sociálních médií Facebook, Instagram a WhatsApp, oznámila, že v očekávání nabytí účinnosti zákona začne pro Kanaďany cenzurovat obsah.

„Opakovaně jsme se podělili o to, že abychom vyhověli návrhu zákona C-18, který dnes schválil parlament, nebude obsah zpravodajských médií, včetně vydavatelů zpráv a vysílání, nadále dostupný lidem, kteří mají přístup k našim platformám v Kanadě,“ uvedla společnost Meta.

Před schválením zákona provedl Facebook test, který zablokoval zpravodajský obsah pro přibližně 5 % Kanaďanů.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *