POSLANCI SLOVENSKÉHO PARLAMENTU SCHVÁLILI ÚSTAVNÍ PRÁVO PRO PLATBU V HOTOVOSTI

15.6.2023

SLOVENSKO: Právo platit v hotovosti bude zakotveno v Ústavě SR. Obchodník může platbu odmítnout jen ve specifických případech.

Právo provést platbu za nákup zboží a poskytnutí služeb v hotovosti bude součástí Ústavy SR. Tomuto právu bude odpovídat ústavní zaručení vydávání hotovosti jako zákonného platidla. Zákon následně stanoví podmínky a omezení uvedeného práva. Vyplývá to z ústavního zákona skupiny poslanců hnutí Jsme rodina, který Národní rada (NR) SR ve čtvrtek 111 hlasy definitivně schválila.

Poslanci přijali i pozměňovací návrh Mariána Viskupiče (SaS), který upřesnil znění novely ústavy. Na základě této změny bude možné přijetí hotovostní platby odmítnout pouze z přiměřených nebo obecně uplatňovaných důvodů. Zaručuje také právo provést hotovostní operaci v bance nebo pobočce zahraniční banky bez omezení.

Jak hlasovali jednotliví poslanci si prohlédněte  ZDE .

Mezi přiměřenými důvody by mohly být podle předkladatele bezpečnostní nebo technické důvody, například že prodejní automat není uzpůsoben pro přijímání hotovosti. \“Právo provést v bance hotovostní operaci se zaručuje bez omezení, která přicházejí v úvahu u jiných příjemců plateb,\“  doplnil.

Občan má podle předkladatelů ústavního zákona právo na to, aby se sám rozhodl, zda chce platit v hotovosti. Deklarovali, že v poslední době jsou svědky různých iniciativních kroků vedoucích k postupnému omezení tohoto práva.

\“I z uvedeného důvodu je zavedení práva na hotovost do ústavy jedním ze způsobů, jak řešit ve prospěch společnosti jakékoli pokusy o striktní omezení a konečnou likvidaci práva platit v hotovosti, včetně souvisejícího práva na soukromí,\“ vysvětlili v důvodové  zprávě .

Úplné zrušení hotovosti v budoucnosti by podle poslanců výrazně ohrozilo nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, ale například i občanská sdružení, která svou charitativní činnost financují z finančních sbírek. Zachování práva na hotovost je podle nich také významným krokem při budování finanční gramotnosti mladší generace.

Zároveň konstatovali, že zavedení povinného bezhotovostního styku nad určitý limit v právním řádu SR lze vnímat jako opatření k omezení podvodných jednání v daňové oblasti, k boji proti praní špinavých peněz, korupci, trestné činnosti či při ochraně před financováním terorismu. Ústava má proto předpokládat i zákonnou úpravu podmínek a omezení používání hotovosti.

Ústavní zákon bude účinný od 1. července tohoto roku.

Proti návrhu hlasovali šest poslanci Kotlebovy strany LSNS : Martin Beluský, Marek Kotleba, Peter Krupa, Stanislav Mizík, Rastislav Schlosár a Magdaléna Sulanová.

Hlasování se zdrželo celkem 11 poslanců, mezi nimiž byl Tomáš Valášek (Progresivní Slovensko) a Ján Budaj.

Za návrh hlasoval i předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, který však začátkem roku 2023 prohlásil, že používání hotovosti nepotřebujeme zakotvit v Ústavu SR.

„Necítím obavu, že by někdo chtěl hotovost zlikvidovat, nemluví o tom ani guvernér Národní banky ani Evropská centrální banka. Já si myslím, že stačí, když budou naše zákony nadále přikazovat každému přijímat kromě digitálních plateb i hotovost. Ale nemyslím si, že to musí být i přímo v ústavu, stačí, když to budou garantovat naše běžné zákony o platebním styku a dalších věcech,“  uvedl Pellegrini v únoru.

zdroj:https://cz24.news/poslanci-slovenskeho-parlamentu-schvalili-ustavne-pravo-na-platbu-v-hotovosti/?fbclid=IwAR3D9mtynLdj08ndj046A7XGNslz330e6KATaQ91qvMJjeS0IbT5SWV7ycY

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *